вторник, 25 ноември 2014 г.

На тази дата: 25.11.1741г. Княгиня Елисавета Петровна извършва държавен преврат и се възкачва на руския престол.

1741 г. княгиня Елисавета Петровна, най-малката дъщеря на император Петър І, извършва държавен преврат и се възкачва на руския престол.

Въпреки че Петър І има 10 деца от две съпруги, поколението му генетично не е съвсем читаво и властта преминава у странични издънки на царския род. По товавреме на трона е 1,5-годишният малолетен император Иван VI с 3/4 немска кръв и от негово име управлява майка му Анна Леополдовна. Заедно с неколцина свои приятели (лекарят Арман Льосток, камерхерът Михаил Воронцов, бъдещият й съпруг Алексей Разумовски, Александър и Пьотр Шувалов) Елисавета Петровна влиза в казармите на Преображенския полк и убеждава гвардейците да я последват. Така с помощта на войската тя сваля от престола на Русия малолетния Иван VI и става императрица.

Елисавета е най-малката дъщеря на Петър I Велики и неграмотната полякиня Екатерина I. Родена е в Коломенское, близо до Москва. Тъй като нейните родители по това време още не са женени, тя се явява незаконородена и по-късно това се използва от противниците й, за да оспорват нейните права върху трона. В детството си не получава особено добро образование, но по-късно научава италиански, немски и шведски.

След смъртта на баща й (1725) и майка й (1727) и заминаването на по-голямата й сестра Анна Петровна за Холщайн, Елисавета Петровна остава единственият член на семейството на Петър Велики в Русия. В началото на управлението на малолетния Петър II тя се ползва със значително влияние, но след свалянето на Александър Меншиков в края на 1727 г. е практически отстранена от двора. Това положение се запазва и при управлението на императрица Анна и регентството на Анна Леополдовна.

Елисавета Петровна остава сред най-популярните руски монарси, тъй като отстранява кликата от чужденци, управлявала през предходните години, и отменя широко практикуваното смъртно наказание.