петък, 21 ноември 2014 г.

Свръх хора? Тайните на мистериозните хунзи

Извънземни или хора? Мистерията около хунзите отново оживя.


Древен народ, живеещ на самата граница между Пакистан и Индия, от години е обект на митове, че произхожда от извънземни. А причината за това с дългия им живот, пълния им имунитет към всякакви болести, както и фактът, че раждат деца на 65 години.

Хунзите са стар народ, разположен на самата граница между Пакистан и Индия и са известни с това, че живота им трае 110-120 години, така че тяхното място на обитание е известно като „оазис на младостта“. Почти никога не са болни, а благодарение на гените изглеждат младолики.

Те са пример, че начинът на живот, приблизително идеален, наистина съществува. Хунзите могат да си вземат баня в студена вода, дори и при минус 15 градуса под нулата, а на 65 години раждат деца.

Лятото ядат единствено плодове и зеленчуци, а през зимата консумират сушени кайсии, готвени храни и овчи сирена. Има период, когато хунзите нищо не ядат, а той е известен като „гладна пролет“. Това е времето, когато плодовете все още не са узрели, и тогава пият само сок от сушени кайсии.

Периодът продължава от 2 до 4 месеца, а в тяхната традиция той строго се спазва, като много уважавана част от културата. В миналото обаче странния им начин на живот е бил повод за много митове и легенди, някои от които ги описват като извънземни.

От опит много чужденци желаещи, които са се преместили в долината на река Хунзи, са заключили, че основен фактор на дълголетния им живот е здравословната диета.

Шотландски лекар Мак Хенриксън, след завръщането си в Англия, извършил експеримент на голям брой животни. Една група се е хранил с нормалната храна на едно лондонско работническо семейство, което означава бял хляб, херинга, рафинирана захар, консервирани храни и готвени зеленчуци. В резултат на такава диета, при животните са се появили различни човешки болести. Другата група животни се хранят с храната на хунзи и останали напълно здрави.

На международния конгрес за борба срещу рака в Париж, състоял се през август 1977 г., експерти обявили, че „според данни на геоканцерологията (наука за изследване на рака в различни региони на света), пълна липса на рак се наблюдава само при народа на хунзите“.

За тях да изминат 100 до 200 км на ден, е все едно за нас да се разходим около къщата. Изкачване по стръмни планини за хунзите отнема едва половин час, а те се движат весели и енергични.

Техните постоянно усмихнати лица и добро настроение също допринасят за тяхното по-добро умствено и физическо здраве. Неслучайно съседните племена са ги смятали за извънземни или свръххора.