четвъртък, 13 ноември 2014 г.

На тази дата: Католическа църква отбелязва Световния ден на почит към българските свещеници убити от комунистическата власт

Католическа църква отбелязва днес Световния ден на почит към българските католически
свещеници, обявени от папа Йоан Павел II за блажени — епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков.

На 11 ноември 1952 г. по време на Процеса срещу шпионската и заговорническа католическа организация в България (29 септември - 3 октомври 1952), действала в градовете София, Пловдив, Варна, Русе и Ямбол, като обвиняеми са привлечени 40 български граждани, от които 27 католически свещеници с висше богословско образование, обвинени в създаване на "шпионска и заговорническа католическа организация в България", работила в услуга на Ватикана и на чужди разузнавания. На 3 октомври 1952 г. Върховният съд произнася присъдите на епископ Евгений Босилков, Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков - смърт чрез разстрел и пълна конфискация на имуществата им.

След политическите промени в Източна Европа през 1989 г. Евгений Босилков е провъзгласен за блажен на католическата църква от папа Йоан Павел II. Това става на 15 март 1998 г., когато във Ватикана гостува специална българска делегация и поклонници от цяла България. По време на провъзгласяването на епископ Босилков за блажен папа Йоан Павел II произнася емоционално слово, в което заявява, че мъченикът Евгений Босилков е жертва на комунистическата власт и е умрял за вярата Христова.

50 години след убийството на духовниците, по време на посещението си в страната ни на 26 май 2002 г. папа Йоан Павел II отново обяви жертвите за блажени, т.е. светии на католическата църква, мъченици и невинни жертви на комунистическия режим.