неделя, 2 ноември 2014 г.

Анис Българина загива, сражавайки се за талибаните

Българин е бил в редиците на пакистанските талибани. Разследване на арабиста професор
Владимир Чуков и журналиста от bTV Светослав Иванов доказва, че при атака на американски дрон преди година е загинал млад мъж, известен с прякора Анис Българина.
Ислямистките форуми не съществуват дълго в интернет. Чрез тях обаче различните ислямистки групи разпространяват снимки на „шахиди”, загинали за джихада.

Във вече закрития форум „Ханейн” се виждат две снимки. Първата показва мъж, загинал в Южен Вазиристан.

„Ценният и изключителен брат Омар от Южен Вазиристан, беше приет от Аллах като мъченик на 21-годишна възраст”, пише до нея.

На втората обаче се вижда лице, което събужда интерес. „Анис Българина беше приет от Аллах, след като стана мъченик в Северен Вазиристан”, пише до нея.

Според проф. Владимир Чуков това събужда много въпроси.

Вазиристан е гранична зона между Афганистан и Пакистан. Наречена „Ничия земя", където оперират различни кланове, свързани с талибаните. Тази снимка се появява и в „САЙТ”, специализирана платформа за наблюдение на ислямистките активности, която първа разпространи потресаващите видео материали с убийствата на чужденци от ислямска държава.

Заглавието е „Фейсбук страница съобщава за смъртта на предполагаем български джихадист в Пакистан”. „Точно заради това искам да свикаме съвет по сигурността”, заяви военният министър Велизар Шаламанов в предаването „120 минути” в коментар по темата.

Анис Българина е загинал преди година след атака с дрон. Очакват се още отговори от българските институции в следващите дни.