петък, 7 ноември 2014 г.

Бойко Борисов: Бог да е с нас! Обновява се

След месец консултации в парламент с рекорден брой партии се опитваме да представим едно проевропейско реформаторско правителство за стабилност на България. Страната е изправена пред поредица предизвикателства.

Тежки социални проблеми, липса и забавяне на реформи в образование, здравеопазване, правосъдие, загуба на доверие в основните ни партньори в ЕС. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той бе поканен да представи състава на новото правителство преди парламентът да го гласува.
Реформите трябва да започнат незабавно, от днес, посочи Борисов. Правителството ще постави основите и се надявам да гарантира стабилно развитие на България. Това зависи не само от 4-те партии, а и от опозицията и от всички, които сме тук, допълни той и очерта програмата и задачите, които са си поставили бъдещите управляващи.

Категорично сме убедени, че програмата е най-добрата за развитие и стабилност на страната. Амбицирани сме политиката ни да доведе до нови резултати и да постави ново начало, посочи Борисов.

Поемам тежката отговорност да ръководя новото правителство, каза от парламентарната трибуна той. И добави, прекръствайки се: Бог да е с нас! Борисов представи поименно министрите и ресорите им.

Привърженици на „Атака” протестират пред парламента

Група привърженици на партия „Атака” се събраха пред парламента, за да протестират срещу избора на новото правителство. Исканията на хората са Волен Сидеров да стане министър-председател, за да оправи страната.




Радан Кънев: По-късно ще поздравя правителството  с  песен на Стинг

В своето изказване по време на дебатите преди избора на ново правителство, лидерът на ДСБ заяви за пореден път, че е наясно с цената, която подкрепилите избора партии ще платят, но всичко се прави в името на България. Той благодари на Борисов и ГЕРБ за променения стил на общуване с политическите партньори.
Според него, парламентът се превърна в последните 10 дни в поле на обществения компромис и център на реалната власт в България. „За този компромис всички ние ще платим сериозна цена, но ползата ще е за всеки българин”, заяви Кънев.

Той смята, че това , от което губят партиите, но печелят гражданите е честното политическо решение днес. „Не поставяме на първо място политическия си интерес, а нуждите на българските граждани. Това е път на разумната постепенна политическа промяна”, каза още Радан Кънев.

Той бе категоричен, че изваждането на БСП и ДПС от изпълнителната власт не е отказ от евроатлантическия ни път, а обратно. Лидерът на ДСБ потвърди, че ще се търси максималната политическа подкрепа за всяко решение, което е в полза на хората в страната, независимо какви политически принципи изповядва съответния депутат.

„Бездействието на институциите доведе до фалит на четвъртата българска банка, става дума за БНБ, КФН, ДАНС и прокуратурата, това ние няма да забравим”, потвърди Кънев. Той съобщи, че днес по-късно ще поздрави партньорите си в кабинета с песен на Стинг.

Валери Симеонов към Борисов: Имате подкрепата ни, но намалете рязането на лентички

Г-н Борисов, искам да помоля Вас и министрите за усърдна работа. Време е да работим. И нека да намалим цялата демонстративност и рязането на лентички. Имате нашата подкрепа за съставяне на правителство. Спечелете и нашата подкрепа. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" Валери Симеонов.

С това изказване искам да декларирам, че Патриотичният фронт ще подкрепи предложения кабинет. Основните приоритети на Патриотичния фронт залеганаха в програмата. Прекратяването на участието на антибългарската партия в управлението е основното искане на нашите избиратели. За пръв път това може да се случи, каза още Симеонов.

Той заяви, че е доволен, че партиите са се обединили около идеята за стабилизиране на страната. "Доволен съм , че успяхме да се обединим около защита на нашата граница и ограничаване на раждаемостта", допълни Симеонов

Чуколов в парламента: Не се смейте! Навън има сериозно напрежение

Искам да уведомя всички в залата, че навън има сериозно напрежение, има стотици протестиращи срещу тази безпринципна коалиция. Ние от "Атака" искаме 30-минутна почивка и да приемете, г-жо председател, група от протестиращи, които да изложат исканията си! Кандидатът за премиер да дойде и да ги чуе, като се върне, след като си изпуши пурата! Това заяви от парламентарната трибуна Десислав Чуколов ог "Атака".

На думите му обаче голяма част от депутатите в залата реагираха със смях, което ядоса Чуколов.

Миков: Порочният кръг на 25 години "вадене и слагане" продължава

БСП лява България няма да подкрепи бъщето правителство. Заради четворния формат. Тук в парламента не е достатъчно да има диалог, каза Михаил Миков в Парламентарната зала. Към изказването на Кънев срещу ДПС и БСП, Миков отговори: Порочният кръг на 25 години вадене и слагане ще продължи.

"Г-н Кънев, аз имам дълга политичекса памет и не е за първи път, в който ДПС и БСП е извън властта. Разделението не е само политическо. Ние подкрепяме евроатлантическите ценности, но без промяна на данъчното облагане за едно по-справедливо данъчно облагане, ние трудно ще се приближим до Европа, те имат прогресивно данъчно облагане.", продължи Миков.

БСП ще подкрепи социалните дейстивия, ще настоява за коледни и великденски допавки за пенсионерите. Ще настояват средствата за младите семейства за отглеждане на дете да бъдат част от държавния бюджет.

15 минути почивка искана от Атака

Десислав Чуколов от "Атака" обяви, че пред парламента има бити при стълкновенията с полицията. Протестът на националистите не е разрешен, но те окупираха Народното събрание заради избора на новото правителство. Чуколов се обърна към председателят на Цецка Цачева да обяви почивка и да се срещне с протестиращите.

В крайна сметка Цачева разпусна депутатите за 15 минути.

Лютви Местан: България за първи път ще се управлява с участието на националпопулистка, ксенофобоска партия

Това мнозинство не е повод за ръкопляскания и бурни възлгаси, защото не е продукт на политическия компромис. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарнат трибуна. „Нерядко копромиса е необходим и градивен”, заяви Местан. Местан се обърна към държавният глава Росен Плевнелиев с думите, че отговорността ще е не само на участниците, но и покровителите. „Никъде в Европа, нормалното дясно и ляво, не се съюзяват с националпопулизма. Маските са свалени, политическите лица оборени, на първо място на десния политически субект, който си бе присвоил правото на цензур, с претенцията да е носител на абсолютната истина”, заяви Местан.

„Никакви политически ходове като подписването поотделно на споразумението за общо управление от страна на кандидата за министър-председател Бойко Борисов и ПФ и АБВ не могат да прикрият тази теза, защото факта е неоспорим. България за първи път ще се управлява с участието на националпопулистка, ксенофобоска партия. Мандатоносителят знае, че коалицията е порочна”, каза още Лютви Местан.

Петър Москов: Да! ДПС е проклятието на България

Първо - относно това на кого дължи отговори Реформаторския блок - на избирателите си, г-н Местан, а вие не сте от тях. Говорите за евроатлантизъм, а помните ли че управлявахте със златния пръст на Волен Сидеров - от най-проевразийската партия "Атака". Твърдите, че можем да бъдем обвинени в липса на евроатлантизъм, проблемът ви е че вие не сте даже теоретична част от мнозинството на правителството. Това заяви Петър Москов от РБ и добави:

Да, ДПС е проклятието на България, защото държи един етнос във феодална зависимост от върхушката му.

Велизар Енчев: ГЕРБ има право да управлява, но не с този премиер

Партия ГЕРБ има правото да управлява - тя спечели изборите, тя трябва да управлява, но не с този премиер, каза Велизар Енчев в Парламентарната зала.

Аз ще гласувам противи збора на Бойко Борисов за премиер, защото съм съм убеден че съм гласа на многобройните българи, които не искат ГЕРБда управлява. Само преди 20 месеца Борисов си подаде оставка, заради протестите за увеличаване цените на тока. ГЕРБ беше управление на финансиране на банкови и енергийни олигарси, продължи Енчев.

Пенсиите на българските пенсионери не бяха индексирани по управлението на борисов, посегна на резерва на здравната каза, което кс определи този акт като незаконен.

Достойните и почтени хора са изпратени в периферията на този народ, ето защо народът е отвратен от политиката. Убеден съм, че ако имаха възможност стотици български граждани биха гласували срещу кандидатурата на Бойко Борисов за премиер.

Сидеров: Защо да не може да се иде на избори, няма нищо страшно

Парламентарната група на "Атака" ще гласува против номинацията на Бойко Борисов за министър председател и кабинета, заяви Волен Сидеров.

Няма как да се отдели партия ГЕРБ от Бойко Борисов. Пред 2009 година беше даден шанс на г-н Борисор и ГЕРБ и те не оправдаха доверието както и на избирателите, така и на парламентарните групи, които дадохме своето доверие на тогавашното правителство "Борисов 1".


Последните седмици чувахме само, че трябва някакво правителство да се състави. Защо не може да се иде на избори, попита Сидеров и добави, че това вече се е случвало 90-та години и нищо страшна не се е случило.


Обновена!