петък, 28 ноември 2014 г.

Случайно ли е случайното разпределение на дела?

В началото на седмицата IT специалисти извършиха тестове на софтуера за разпределение на делата в българската съдебна система LawChoice 4.0.0.20. Резултатът не звучи успокояващо – системата не е достатъчно защитена и може да бъде манипулирана от „всеки по-опитен потребител, без специализирани познания и умения в областта на информационните технологии“.

Експертът Васил Величков, който е съветник в политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова, дори е предложил формула за заобикаляне на системата, с която делата могат да бъдат разпределяни на „правилните“ съдии.

Механизмът е в 5 стъпки:

Когато се извършва операция по разпределение на дело, програмата актуализира данните в няколко файла, които обаче са разположени в самия компютър, от който се извършва разпределението.

- Затова преди да се започне операцията по разпределение на дело, въпросните файлове (които са подробно описани в доклада) се копират или в друга папка, или на флашка. Т.е. запазват се някъде встрани в стария си вид.

- После потребителят на системата влиза с името и паролата си и започва: избира съд, избира тип дело, въвежда номера на делото и натиска бутона за генериране на нов номер за разпределение на дело. Операцията по случайно разпределение започва.

- Натиска „Избор“ и чака да види резултата. Ако се падне „неправилен“ съдия, потребителят спира процеса по най-популярния и най-прост начин, който позволява Windows – натиска едновременно трите бутона Ctrl + Alt + Delete, на екрана се появява Task Manager и остава да натиснеш камо End Task на процеса LawChoice.exe. Важно за всеки манипулатор е да направи това още преди да натисне бутона за качване на локално-генерирания протокол на сървъра на ВСС.

- След това копираните в началото файлове се връщат в работната папка на системата LawChoice. Това е необходимо, за да бъдат безвъзвратно заличени следите от „неуспешното“ разпределение.

- Тази процедура се повтаря многократно, докато делото не се падне „случайно“ на „правилния“ съдия.