сряда, 26 ноември 2014 г.

Къде са потомците на известни личности?

Племенникът на Хитлер, Уилям Патрик
Има хора, които знаят своето родословно дърво. Но има и такива, които не биха искали да чуят за него.

Те цял живот тръпнат пред споменаването на нечие име, например това на Хитлер. Има и други, които могат само да се гордеят със своите предци, като наследниците на Айнщайн, Оскар или Джейн Остин. За някои от наследниците на известни личности дори не е сигурно, че са техни роднини, но пък те имат претенции да са такива. Интересно е обаче кои от тях са живи, къде са сега и с какво се занимават.

Немският диктатор Адолф Хитлер е един от най-известните масови убийци в историята на човечеството. На 30 април 1945 г. той и дългогодишната му приятелка Ева Браун, с която сключва брак ден-по-рано, се самоубиват в бункера на фюрера. Повече от 65 години по-късно са живи 39 негови потомци, макар че самият Хитлер няма деца.

Трима от наследниците му живеят в Лонг Айлънд, Ню Йорк, под името Стюарт-Хюстън. Според белгийски журналист, който се е срещнал с тях, те са се отказали от потомство, защото не искали да рискуват да се появи нов Хитлер. Другите 36 наследници на фюрера живеят в Австрия. Твърди се, че много от тях

изобщо не знаят истината за произхода си

Според британски журналист, който преди повече от десет години написа книга за наследниците на фюрера, до 1987 г. е бил жив синът на полубрата на Адолф Хитлер - Алоис Хитлер. През целия си живот Уилям Патрик не е желаел да се знае за кръвната връзка с мрачна личност като фюрера, въпреки че според автора на книгата самият Хитлер приживе му обещавал бляскава кариера, ако се откаже от британското си поданство.

Наполеон Бонапарт е смятан за брилянтен, но нещастен военен лидер. Неговите военни стратегии се изучават и до днес. Последният му жив роднина – Жером Наполеон Бонапарт, умира през 1945 г. при нелеп инцидент с каишката на кучето си.

Ърнест Хемингуей е един от най-известните писатели, носител на Нобелова награда за литература. След самоубийството му през 1961 г. той оставя седем наследници. Животът им е белязан от скандална борба за наследството на автора, сред което е и имение за 7,5 млн. долара. Съдбата на наследниците на Хемингуей

не е особено щастлива

и затова се говори дори за "проклятието Хемингуей". Внучката на писателя, американската актриса Мариел Хемингуей, преди десетина година написа автобиография "Да откриеш равновесието" - нещо, което очевидно е липсвало в живота не само на големия писател, но и на неговите наследници. Едната сестра на Мариел - Марго, почина през 1996 г. от свръхдоза наркотици и алкохол, а другата имаше психични проблеми. Една от най-известните роли на Мариел е във филма на Уди Алън "Манхатън". Твърди се също, че при едно от своите посещения в любимата на дядо й Хавана внучката на Хемингуей е произнесла фразата "Куба има три икони – Фидел, Че и моя дядо“.

Невероятният магьосник Хари Худини е загадка от мига, в който е роден. Неговата смърт предизвика разследване, изискано от един от живите роднини на родения в Будапеща илюзионист - Джордж Хардийн, по подозрение, че е бил отровен. Хардийн наскоро поиска да ексхумира тялото на своя велик чичо.

Смъртта на руския диктатор Йосиф Сталин през 1953 г. предизвиква международна въздишка на облекчение, също като тази на Хитлер осем години по-рано. В края на 2011 г. от рак на дебелото черво, на 85-годишна възраст, почина дъщеря му Светлана Алилуева Йосифовна. Светлана е родена през 1926 г., по времето,

когато страховитият й баща

е бил генерален секретар на ВКП и е трето дете и единствена дъщеря на съветския диктатор. Тя напуска Съветския съюз през 1967 г. и до смъртта си живее в щата Уисконсин, САЩ,, под името Лана Питърс, с една от двете си дъщери. Светлана умира в дом за възрастни хора, където я посещавала само дъщеря й. В последните години от живота си Светлана признава, че съжалява, че майка й не се е омъжила за дърводелец, "но няма как да избягаш от съдбата си".

От смъртта на един от най-големите гении на 20-и век - физика Алберт Айнщайн през 1955 г., неговите роднини избягват медии и поклонници. Единственият от семейството, който желае да говори, е осиновената му дъщеря Евелин. Тя разказва, че наследниците на гения са разпръснати по целия свят. Томас Айнщайн е анестезиолог в Калифорния, Пол Айнщайн е цигулар във Франция, Тед Айнщайн е зидар, живеещ в Лос Анджелис. Мира Айнщайн е музикант в Израел, а пиарът Чарли Айнщайн живее в Швейцария.

Оскар Уайлд - ирландският писател и поет, който е сочен като един от най-успешните драматурзи на късновикторианска Англия, има доста сложен живот. Въпреки че е една от най-големите знаменитости на своето време, той е отхвърлен от висшето общество в Лондон заради непристойното му според нормите поведение. През 1900 г.

умира едва 46-годишен в нищета

и е погребан в парижкото гробище Пер Лашез. Единственият му внук - Кристофър Мерилин Вивиан Холанд, не носи името на дядо си, а неговото единствено дете - Люсиен, е компютърен програмист.

Въпреки че е едно от най-ярките имена в английската литература от ХVІІІ в., за Джейн Остин се знае твърде малко, при това предимно от оцелялата кореспонденция със сестра ѝ Касандра. Авторката на „Гордост и предразсъдъци“ има една единствена наследница. Това е актрисата Анна Шанселор, която играе Каролин Бингли във версията на „Гордост и предразсъдъци“ от 1995 г., а участва също и в "Пътеводител на галактическия стопаджия" през 2005 г.

Животът на Влад Цепеш, по-известен като Граф Дракула, е забулен в мистерия, също както и животът на неговите потомци. Немската хайлайф персона Отомар Рудолф Влад Дракул Кретзулеско твърдеше, че е свързан с митичния Дракула и е живял в средновековен замък в близост до Берлин. Той активно се възползва от своето потекло до смъртта си през 2007 г.

Чингис хан, войнстващият владетел на Монголската империя, умира през 1227 г. Неговата империя е разделена между четиримата му синове и много внуци. Разбира се, за негови преки наследници трудно може да се говори, но днес се предполага, че 8 процента от всички азиатци са потомци на Чингис Хан.