понеделник, 17 ноември 2014 г.

Немец стана президент на Румъния

За първи път в историята си Румъния ще има за президент човек от чужд произход.
Десноцентристкият кандидат Клаус Йоханис изненадващо изпреварва премиера Виктор Понта на балотажа на президентските избори в Румъния, предаде ДПА.
Централната избирателна комисия на страната след необичайно дълго забавяне оповести неокончателни данни, според които Йоханис е получил 55,8% от гласовете.
Резултатът е силно изненадващ, тъй като проучванията преди вота сочеха Понта като фаворит с преднина от около 10 процентни пункта.

Пълното му име е Клаус Вернер Йоханис. Той е етнически немец от Трансилвания, потомък на сакси, дошли в тези земи още през XII век от територията на днешен Люксембург.
През 2000 г. Клаус Йоханис е избран за кмет на Сибиу като кандидат на немногоройната партия Демократичен форум на немците в Румъния (ДФНР). Удивителното е, че той печели вота с 69 на сто от гласовете, при положение, че немското малцинство в града е намаляло до 1,6 процента. Причината е масова емиграция в Германия след падането на комунизма.

Преизбран е с огромна преднина през 2004 г. и 2008 г. - съответно с 88 и 87 на сто от
гласовете. Като кмет превръща града в една от най-популярните туристически дестинации в Румъния. Това става чрез привличане на чуждестранни инвестиции и обновяване на инфраструктурата  историческите забележителности. През 2007 г. Сибиу е обявен за европейска културна столица.

През 2009 г. Йоханис е предложен за служебен премиер на Румъния от лидерите на опозиционните партии след падането на правителството на Емил Бок. Издигат го либералите, социалдемократите, етническите унгарци и още няколко представители на малцинствата. Президентът Траян Бъсеску обаче отхвърля кандидатурата.

През 2013 г. Йоханис влиза в редовете на Националнолибералната партия (НЛП). Той е поканен там лично от нейния лидер Крин Антонеску. Партията току-що е напуснала коалицията със социалдемократите на премиера Виктор Понта. Йоханис е избран за за.председател на НЛП.