събота, 8 ноември 2014 г.

Днес почитаме Архангел Михаил

Днес е 8 ноември, 312-ят ден според Грегорианския календар и ден на Архангел Михаил.

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той се спуска с нож към умиращия и изтръгва душата му, а в отвъдния свят заедно със свети Петър сядат и умуват накъде да я отправят.

Логично и справедливо праведните отиват в рая, а грешните - към ада. Решенията на светиите не подлежат на обжалване. По тази причина Архангел Михаил е възприеман като ангел на смъртта. Оттук идват названията, които народът му е дал: душовадник, вадидушник.

В Откровението на свети Йоан Богослов е описана битката на Светията и неговите ангели със седемглав и десеторог Дракон. Финалът е достоен за тържествени псалми: Драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно. Лошото е, че е пратен на земята, от където вече никой не може да го изгони. Нещо повече, в XXI век той бавно и все по-сполучливо превзема душите ни и света.

Според старите книги Свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей. Той е най-добрият приятел на Бога. С името Михаил е наричан и Исус Христос преди и след живота си на земята. Архангел означава главен ангел, воин, началник, предводител.

Обикновено ликът му се намира на входа на православните храмове и е изобразен с меч и писание. Той ни подканва да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.

На празника се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника (които тази година съвпаднаха) се прави Архангелската (Рангеловската) задушница - една от най-големите през годината.

Тя е в пряка връзка с представата за свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово. По външен вид и названия те повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение.

Най-възрастният човек в дома разчупва погачата на кръст и изрича думите "Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!" После сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята го събира в шепи и го разпръсква навсякъде из къщата за берекет.

След това стопанката разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.