четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Борисов отменя всички цесии в КТБ

Ще отменим всички прихващания в КТБ. Това каза министър-председателят на Република
България Бойко Борисов след срещата си с Асоциацията на банките в България. В срещата участваха още финансовият министър Владислав Горанов и председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Изплащането на гарантираният размер на депозитите в КТБ ще започне до 4 декември, като това ще става в 9 банки, каза премиерът.

"От страна на полицията ще вземем допълнителни мерки, за да бъдат охранявани всички клонове, ще има синхрон на всичките тези 9 банки", коментира Борисов.

Той обясни, че първият трансфер на парите на вложителите към други банки от тази, в която ги получават, ще е безплатен.

"Надяваме се това повече никога да не ни се случва. Тъй като имаше и други спекулации, затова тук беше и Менда Стоянова, за да запознае Асоциацията на банките. Ще отменим всички прихващания в КТБ. Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера... и са се нагласили вече. Ще отменим прихващанията в цесиите. На практика се надявам едно 800 милиона лева да си влязат обратно в държавата", коментира Борисов.

В периода между поставянето на КТБ под специален надзор и отнемането на лиценза ѝ размерът на цесиите на депозити в КТБ надхвърли 1,1 млрд. лева. Някои от тях се купуват от кредитополучатели с отстъпка, като те подават молба дългът им да бъде намален с номинала на депозита. Но при други вложители с депозит с размер над гарантирания го разделят на по-малки, за да получат парите си в пълен размер.