вторник, 4 ноември 2014 г.

Урок от новите будители!

Той измести Англия, Франция и САЩ от върховете на класациите и с големи букви на тяхно място написа „България”. Направи го със заплата, която е по-ниска от западните социални помощи, но за него това няма значение.
Името му е Теодосий Теодосиев.
През последните десетилетия той се е отдал на една мисия - да създава таланти в областта на физиката, въпреки липсата на пари и остарялата техника, с която работи. И то напълно безплатно!
Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като "Харвард" и "Принстън" се състезават за тях.
Случвало се е обаче ученик да не може да иде на международна олимпиада, защото цялата общественост, начело с кмета, не може да събере пари за пътуването, макар да се е класирал.
Николай Ангелов още от IX клас ходи по олимпиади, спечелил е медал в Италия. Сам се готви по химия и се класира, но цял Казанлък не може да събере пари да го изпрати зад граница. Затова преди 10 години Теодосий решава да даде всичките си спестявания за едно отдавна изоставено училище в габровския Балкан.
„Трябва да се наливат пари там, където хората са локомотив и могат да изтеглят хората”, убеден е Теодосий.
За десет години Тео е успял да поправи покрива, да измаже стените, да купи дограма.

„Идеята ми е да има едно място в България, където човек да дойде и да получи подготовка на световно ниво по математика и физика”, обясни той.

Повече по темата гледайте във видеото

Ето как можете да помогнете:

Фондация Тео
Банка ДСК - BG41STSA93000021850154
Код STSABGSF