петък, 21 ноември 2014 г.

Кунева напълни правителството със свои кадри след сватбата между ГЕРБ и РБ

Двама от видните политически функционери в партията на Меглена Кунева "Движение
България на гражданите" (ДБГ) минават на работа при премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, твърдят запознати.

Бившият журналист от в. "Гласове" Тома Биков и дезертиралият към ДБГ бивш политически секретар на ДСБ Петър Николов съвсем скоро ще получат назначения. Биков ще е медиен съветник на премиера Борисов и вицепремиера по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.

Петър Николов ще бъде парламентарен секретар на Борисов и ще отговаря за връзките на министър-председателя с Народното събрание.
Биков и Николов са сред основателите на партията на Кунева ДБГ. Малко преди предсрочните избори т.г. те бяха и сред основателите на Института за дясна политика.

Институтът, формиран от представители и симпатизанти на партии от Реформаторския блок, но предимно от ДБГ, се заяви като платформа, поставяща си за цел да създаде "десница на идеите, а не на личностите". Още тогава членовете на института признаваха, че по-прагматичната им цел е да "оженят" ГЕРБ и Реформаторският блок, без това да буди съмнения за безпринципност и отстъпление от ценности у онези избиратели, които остават лоялни към т.нар. стара десница и упорито отказват да припознаят Бойко Борисов и партията му като автентична десница.

След като бъдат назначени в кабинета на премиера, двамата партийци на Кунева ще напуснат неправителствената организация, а на техните места ще бъдат заети от "традиционно десни личности", обясниха неофициално от института.

Ръководител на организацията на мястото на Петър Николов най-вероятно ще бъде Нено Димов – бивш министър от кабинета на Иван Костов, който също като консерватора Николов напусна ДСБ.

Според членове на института целта им занапред си остава същата – създаване на "десница на идеите, не на личностите". В момента ИДП работи по теория, че след настоящото съвместно управление на ГЕРБ и Реформаторския блок (заедно с националистите от Патриотичния фронт и партията на Георги Първанов АБВ) може да се мисли за единна десница – обща формация между ГЕРБ и Реформаторския блок. Причините за това били много – от възможно претопяване на РБ, заради негативи, които ще получат заради управлението, до все по-честото сътрудничество между отделни фигури от РБ и Борисов, което вече не е опосредствано от партийни квоти на Блока.

За да развива тези си идеи и да се превърне в евентуална тяхна легитимация, догодина ИДП дори ще получи финансиране от немски неправителствени организации.