неделя, 23 ноември 2014 г.

Не чакаме нови силни трусове от Румъния

"Това земетресение е с големината и силата на труса, който беше преди две години в Перник. Тази отдалеченост от Вранча ни позволява да заключим, че в непосредствена близост във времето от този трус не могат да се очакват други с такава големина”, обясни пред Нова телевизия проф. Емил Ботев от Националния институт по сеизмология към БАН.

До момента са регистрирани 11 затихващи земетресения, като само едно от тях е от категорията на слабите трусове с магнитуд 3,2. Всички останали са микроземетресения, които са със сила под 3. Те не могат да бъдат усетени на територията на България.

Както "24 часа" съобщи, в 21.14 ч. снощи трус със сила 5.4 по Рихтер разлюля Източна Румъния. Земетресението беше усетено и в много градове на България.

Трусът във Вранча е продължил около 10 секунди. Те обаче бяха достатъчни, за да уплашат половин България.

Първият трус в Русе е регистриран в 21.14 часа. Земетресението е било усетено в целия град. Само за два часа са регистрирани още 3 вторични по-слаби труса. В общината в Русе не са постъпвали сигнали за поражения или пострадали.

В Разград хората разказаха, че са усетили труса сравнително силно, докато в Бургас се е усетил по-слабо. Въпреки това хората са се притеснили.