сряда, 12 ноември 2014 г.

Велизар Енчев очаква да бъде изгонен от ПФ, защото гласувал срещу Борисов

Депутатът от парламентарната група на Патриотичния фронт Велизар Енчев очаква да бъде изгонен от съпартийците си, защото си позволил да говори срещу Бойко Борисов и да гласува против правителството му.

Това стана ясно от интервю на депутата пред bTV. В деня на гласуването на правителството той обяви, че Борисов не може да е премиер и трябва да бъде преследван от закона.

"Бях помолен да не го направя", каза той. По думите му след изказването му той е в пълна изолация сред съпартийците си. "Дори бях изложен на другарски съд. Всички, с изключение на Слави Бинев, който мълчи, заявиха че това мое поведение руши дисциплината и това пречи на нормалната парламентарна работа", каза Енчев и обясни, че остава лоялен член на парламентарната група.

По думите му в момента се подготвя правилникът за работа на групата с поправка "Енчев", от която ще стане ясно дали той остава в парламента или не.

По отношение на подписването на споразумение с ГЕРБ той каза, че е опитал да разубеди съпартийците си. "Аз ги призовах да не го правят. Аз ги молех да не изневеряват на нашите избиратели. Ние сме партия на бедните, нямаме право да се събираме с партията на мутрите. Всеки допир с тази партия е смъртоносна", каза той и припомни мотивите, с които е гласувал против правителството на Борисов.

"При управлението на Борисов, бяха продадени държавните дялове в трите ЕРП. Финансовият министър Дянков взе 1.3 млрд. от Здравната каса и както отсече Конституционният съд – това е противоконституционно. До днес не знаем тези пари къде са", каза той.

Енчев обясни, че групата няма да се разпадне заради него, но "един човек може да взриви въпроса за морала и етиката в политиката".

"В нито един момент от нашата програма няма коалиция с Бойко Борисов или подкрепа на политиката на Бойко Борисов. Ако по време на кампанията някой го беше казал, нямаше да получим 240 хил. гласа, а 24 хил.", каза още той. 

"Нима забравихме разговорите на Бойко Борисов с Ваньо Танов по аферата "Мишо Бирата". Във всяка цивилизована държава длъжностно лице става клиент на съда", каза още той.

По думите му само той и Слави Бинев били против подписването на подобно споразумение с ГЕРБ, тъй като в програмата на НФСБ няма подобна клауза или намек за споразумение с партията на Борисов.

Според него програмата на ГЕРБ не е лоша, но смята че тя няма да бъде изпълнена.

"На мен Бойко Борисов не ми е враг номер едно, защото не го познавам", каза още той и обясни, че ГЕРБ е двуглава ламя. Според него откраднатите тефтерчета на Филип Златанов показват, че това може да се случи само в мафиотска държава.