четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Българите в чужбина искат избирателен район

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера, отговарящ за българите в чужбина Меглена Кунева с копие до президента Росен Плевнелиев, националния омбудсман Константин Пенчев и Държавната агенция за българите в чужбина, в което поставят искания, свързани както с агенцията, така и с правата им като гласоподаватели.

Чрез писмото подписалите го 40 българи настояват ръководството на ДАБЧ да бъде назначавано след публичен конкурс. Така те вероятно искат да избегнат нова ситуация, подобна на създалата се при злополучното назначение на приятелката на настоящия икономически министър Божидар Лукарски Ива Йорданова за зам.-председател на Агенцията. Тя подаде оставка под натиска на общественото недоволство.

Българите в чужбина искат още ефективни наказания за виновните за създадените корупционни схеми при издаването на удостоверения за получаване на българско гражданство.

Те настояват още да имат възможност да гласуват онлай, както и да бъда създаден многомандатен избирателен район (МИР) “Чужбина”.