събота, 22 ноември 2014 г.

Защитен свидетел по делото на КТБ разпродава заложени имоти

От временно отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка (КТБ АД) искат проверка на свидетел по обвинението срещу Цветан Василев. Става въпрос за Бисер Лазов, който представлява компании, получавали кредити от КТБ АД. Това се посочва в писмо на ръководството на финансовата институция до квесторите, които бяха назначени от Българската народна банка (БНБ) в началото на периода на специален надзор.

Според информацията в него въпросният Лазов разпродава активите на представляваните от него компании. В същото време тези фирми са с просрочени задължения към КТБ. В писмото се допълва още, че тези активи са предимно имоти, които се прехвърлят или ипотекират на лица, близки до същия човек.

Задълженията на фирмите обаче не се погасяват. Заради това от временно отстраненото ръководство на КТБ искат от квесторите на банката да проверят сметките на длъжника. Публикуваме целия текст на писмото без редакторска намеса:

„До нас достигна информация, че лицето Бисер Андонов Лазов – защитен свидетел на прокурора Иван Гешев, и представляващ собствениците на фирми – кредитополучатели в КТБ АД, с просрочени задължения, разпродава техни активи. Имотите се разпродават, прехвърлят или ипотекират в полза на близки до Бисер Лазов лица.

Така, например, на 31.10.2014 г. фирма „Евробилд 2003” ЕООД (собственост на „Аквафинанс” ЕООД с управител Бисер Лазов), ползваща кредити за 85 милиона лева, е учредила договорна ипотека в полза на трето лице върху сградата на ул. „Граф Игнатиев“ №10, в която се помещава Централно управление на КТБ АД. Фирмата, в чиято полза е учредена ипотеката – „Ню кооп инвест” ЕАД, е с изпълнителен директор Ненчо Ангелов Трифонов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида № 557698, том 21, акт 50.

На 13.11.2014 г. същата фирма – „Евробилд 2003” ЕООД, продава обекти от жилищна сграда във Велико Търново на „Балкан Ерма” ЕООД с управител Ангел Славчев Христов – също близък приятел на Бисер Лазов. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №84119, том 23, акт 127.

На 13.11.2014 г. „Евробилд 2003” продава на същата тази фирма – „Балкан Ерма” ЕООД, парцел в Горна Оряховица с площ от 41 дка, заедно със сградите. Сделката е отразена в Имотния регистър по персонална партида №62556, том 20, акт 93.

По наша информация, въпреки горепосочените разпореждания с недвижими имоти, по сметките на „Евробилд 2003” ЕООД не е постъпил нито лев и фирмата продължава да не обслужва получените от банката заеми.

Молим уважаемите Квестори да проверят дали по сметките на длъжника „Евробилд 2003” ЕООД са постъпили средства в резултат от горепосочените операции и дали с тях са обслужени дълговете на фирмата.”