понеделник, 10 ноември 2014 г.

Днес влиза втория ешeлон във властта

Втори тур в делбата на властта между партиите, които подкрепят кабинета "Борисов 2",
започва в понеделник.

Министрите се събират при вицепремиера Румяна Бъчварова, за да разпределят зам. министерските кресла. Очаква се среща за втория ешелон във властта и при премиера Бойко Борисов.

Макар че все още няма яснота за схемата, по която ще се делят зам. министерските кресла, се очаква като мандатоносител ГЕРБ да поискат по поне едно такова във всяко ведомство. От Реформаторския блок крият кандидатите си за втория ешелон, а от АБВ засега не вземат отношение по въпроса. Официалната позиция на Патриотичния фронт е, че не искат да участват в изпълнителната власт.

Някои министри вече са подготвили кандидати за свои заместници, без да мислят за партийни квоти. Министерството на земеделието ще се върти само от кадри на ГЕРБ.

За заместници на здравния министър д-р Петър Москов се обсъждат д-р Бойко Пенков и д-р Стойчо Кацаров. Пенков бе зам.-шеф на НЗОК при създаването й по време на кабинета "Костов". Кацаров тогава бе зам. здравен министър. Не е ясно обаче дали сега ще приеме поста.

Финансовият министър Владислав Горанов сам обяви, че ще предложи като негов заместник да остане Кирил Ананиев, който бе на поста на зам.-министър и в служебното правителство. Ананиев ще продължи да се занимава с изготвянето на бюджетите на страната.

Очаква се строителният министър Лиляна Павлова да предложи за зам.-министър по регионалното развитие и благоустройството да се върне Добромир Симидчиев. Той бе заместник и в първия мандат на Павлова. Транспортният министър Ивайло Московски все още пази в тайна кои ще предложи за заместници. Знае се само, че те ще бъдат четирима.

За министерството на туризма в момента се въртят основно две имена на заместник-министри - на досегашния Бранимир Ботев, когото повечето големи туристически организации не одобряват, и на Иво Маринов - бившият зам.-министър на икономиката от първия кабинет на Борисов. Надяваме се, че изборът на зам.-министри ще стане след консултации с браншовите организации в туризма, коментират шефовете на асоциациите на хотелиерите и на туроператорите - Благой Рагин и Байко Байков.

Очаква се Веселин Вучков да предложи за свой заместник Димитър Георгиев, с когото работеха заедно в МВР в екипа на Цветан Цветанов. Засега заместниците на Христо Иванов - Марин Вачевски и Петко Петков, остават на постовете си.

Паралелно на договорките за втория ешелон на властта върви и пазарлък и за областните управители. Схемата е там, където реформаторите нямат депутати, да получат пост на областен управител, например във Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Търговище, Шумен, Кърджали, Смолян, Кюстендил, Силистра, Сливен, Ямбол.

Очакванията обаче са ГЕРБ да вземе поне 20 от областните управи. И още като дойде на власт, служебният кабинет "Близнашки" върна няколко бивши областни управители на ГЕРБ, които правителството на Пламен Орешарски бе сменило.

Земеделският министър Десислава Танева е предложила за зам.-министър, който да отговаря за европрограмата за развитие на селските райони, Свилен Костов. В първия мандат на кабинета "Борисов" той бе зам. изпълнителен директор на фонд "Земеделие". Вторият зам.-министър, предложен от Танева, е Цветан Димитров и ще отговаря за животновъдството. При Мирослав Найденов той имаше същия ресор. По време на Тройната коалиция Димитров бе шеф на дирекция "Животновъдство" във ведомството, оглавявано тогава от Нихат Кабил (ДПС).

За горския сектор Танева предлага да продължи да отговаря служебният зам.-министър Георги Костов. Изненадата е, че за четвърти зам.-министър или за началник на кабинета Танева предлага служебният министър Васил Грудев. Той вече номинира сам себе си за длъжност в постоянното представителство на България в Брюксел с ресор "земеделие". Премиерът Бойко Борисов обаче не приел номинацията му. Танева вероятно ще предложи изпълнителен директор на фонд "Земеделие" да бъде служебният министър на финансите Румен Порожанов. Пред БНР вчера Танева отново похвали работата му. "В последните две години, когато управлявахме, фондът се ръководеше от Румен Порожанов и мисля, че в това време фондът за първи път стана отворен към земеделските производители, което за мен е най-важно", каза тя.

Парламентът да обсъжда и приема нови закони само ако внесените предложения са придружени с анализ на правото на Европейския съюз (ЕС) в съответната област. Тази идея ще бъде обсъждана от депутатите при приемане на правилника за работа на 43-тото народно събрание (НС). Предложението е на институт "Отворено общество" и е изпратено във временната комисия, която ще изработи правилата за новите депутати.

Идеята е шефката на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) да не разпределя законопроекти за обсъждане по комисии, ако към мотивите за внасянето им не са приложени подробна прогноза за очакваните финансови резултати и данни за съответствие със законодателството на ЕС. Тези изисквания са записани и в Закона за нормативните актове.

При наличието на задължителен анализ на европейското право ще се избегнат възможности за несъответствие. При нашумелия случай с КТБ стана ясно, че нормите на ЕС предвиждат вложителите да получат достъп до гарантираните си депозити в съкратен срок след установяване на ликвиден проблем на дадена банка, а според българското законодателство те се изплащат едва след отнемане на лиценза й.

Парламентът публично да обявява как е гласувал всеки един народен представител при обсъждане на законопроекти и решения в комисии иска форум "Гражданско участие".