вторник, 16 декември 2014 г.

Талибани избиха над 100 души в училище в Пакистан!

Най-малко 126 души са избити, 82-ма от които деца. Десетки са тежко ранени, след като талибани нахлуха тази сутрин в училище в пакистанския град Пешавар.

Кървавата касапница продължава, предадоха световните агенции. Покосени са също преподаватели и войници от охраната.

Стотици ученици и десетки учители продължават да са в плен на главорезите.
Шестима въоръжени талибани са нахълтали тази сутрин в училището, съобщи местен полицейски говорител. Нападателите влезли в охранявания училищнен комплекс през съседното гробище.

Според свидетели в сградата са отекнали поне две мощни експлозии.

Талибаните са нахълтали в тази част на комплекса, където се обучават най-малките – от I до IV клас. Те били облечени с униформи на редовната пакистанска войска. В момента на напедението децата са били в аулата за традиционно годишно препитване.

“Нахълтаха въоръжени мъже и незабавно започнаха да стрелят с автомати”, споделя ученик, успял по чудо да избяга.

“Като бягахме навън, по коридорите прескачахме труповете на наши съученици, опитали се също да бягат”, разказва през сълзи свидетел за местен вестник.

Отговорността за атентата пое терористичната групировка TTT ("Техрик е-Талибан Пакистан").

“Изпратихме в училището снайперисти и камикадзета”, заяви говорителят на групировката Михамад Хоразани, цитиран от агенциите.
Атентаторите получили указание да избиват по-големите ученици, но не и децата от долните класове. Те обаче не го спазили. Нападението било в отговор на военната офанзива на пакистанската армия срещу талибаните, уточнява Хоразани.

Училището в Пешавар, където се обучават над 500 деца, се поддържа от военното министерство на страната. Повечето ученици са деца на пакистански военни. Това обяснява и защо точно това училище е атакувано от талибаните.

Датата също не е избрана случайно. Точно на 16 декември 1971 г. пакистанската армия капитулира във войната срещу Индия в спора за Бангладеш, който дотогава е бил част от Пакистан.
Атакуваното училище в момента е под обсадата на армията. Премиерът на Пакистан Наваз Шариф остро осъди атентата и се врече нападателите да понесат цялата строгост на закона.

“Това са мои деца, тежката загуба е лична”, заяви Шариф.

Той незабавно е изпратил в района на трагедията вътрешния министър Али Хан, който да ръководи операцияата по освобождаването на заложниците. Силите на реда са получили заповед да не водят никакви преговори с похитителите, но да направят всичко възможно да спрат кръвопролитието и да задържат атентаторите.

Самият Наваз Шариф също се отправи към Пешавар.