събота, 27 декември 2014 г.

Рейтингът на Путин гони 100%

Въпреки сложната финансова ситуация в Русия рейтингът на президента Владимир Путин продължава да държи рекордни висини. Допитване на социологическата агенция „Левада Център”, направено в края на декември, показа, че 85% от руснаците одобряват политиката на държавния глава. Точно толкова са му гласували доверие и през ноември, съобщава НТВ.
Политолози коментират, че рязката девалвация на рублата и поскъпването на стоки и услуги не само че не разклатиха позициите на Путин, но и допълнително консолидираха руснаците около неговата личност. Пресата припомня, че след присъединяването на Крим към Русия през март т.г. насам рейтингът на президента не е падал под 80%. Социолози констатират, че разколебаните от нестабилната ситуация граждани вярват, че именно Путин ще изведе страната от задаващата се криза.

Огромното доверие към руския лидер потвърждават и допитванията, направени неотдавна от Асошиейтед прес и американския Национален център за проучване на общественото мнение. Резултатът от тяхната анкета показа, че 81% от руснаците подкрепят Путин. За сравнение при аналогична анкета на АП през 2012 г. рейтингът на държавния глава е бил едва 58%. Резултатите от последните проучвания опровергават прогнозите на някои западни анализатори, които смятаха, че сложната ситуация на валутния пазар ще доведе до промяна във властта на Русия и дори до „дворцов преврат”, пишат агенциите.

Наред с 85-те процента руснаци зад Путин твърдо застава и известният актьор и руски гражданин Жерар Депардийо. В интервю за Собеседник.ру той нарече президента „свой приятел” и каза, че иска да му подари часовник. Става дума за аксесоар от колекцията с марката „Гордея се, че съм руснак”, която Депардийо пусна. Кинозвездата поръча производството на часовниците на швейцарската компания „Кустос”, като те са изработени от злато, а на циферблата им е изобразен двуглав орел.

На английски името на колекцията звучи така: Gerard Depardieu Edition Proud to be Russian като излизането й на пазара съвпадна с присъединяването на Крим и Севастопол към Русия. Така Депардийо си навлече гнева на Запада, където някои дори го обвиниха в подкрепа на сталинизма. „Какво общо има Сталин с двуглавия орел? Това е гербът на велика Русия, а не на сталинския режим. За швейцарците думата „Русия” по принцип е нарицателна, тъй като часовниковите механизми, произвеждани още в СССР, са били най-надеждните”, обясни актьорът пред Собеседник.ру.

Хайверът поевтинява

Напук на валутните сътресения цената на килограм червен хайвер в Русия падна средно със 100 рубли, или с около 1,5 евро по вчерашния курс. Това съобщи официалният представител на компанията „Руско море” Илия Березнюк, цитиран от „Русская служба новостей”. По думите му преди празниците търсенето на деликатеса расте, а достъпната цена ще позволи на почти всеки руснак да сложи на новогодишната си трапеза червен хайвер.