вторник, 16 декември 2014 г.

Банката на Русия брани рублата със 17% лихва

Банката на Русия изненадващо вдигна основния лихвен процент с впечатляващите 6.5 пункта до 17% годишно, пише lenta.ru. Причината са увеличените рискове за девалвация и инфлация, се казва в съобщението. Другата нова драстична мярка в защита на националната валута и финансовата система на страната е увеличаването от 1.5 на 5 милиарда долара на валутата, която ще предоставя на РЕПО аукциони за срок от 28 дни. Такива операции ще се провеждат всяка седмица в следващите 12 месеца.

Освен това за пръв път централната банка на Русия изолира играчи от валутния пазар. Решителната намеса дойде след като само в понеделник националната валута изгуби близо 8.5% от стойността си спрямо края на откритата част от търговията с бивалутната кошница в петък. Това е най-лошият еднодневен срив от 1999г. насам. Курсът на рублата спрямо долара стигна близо 64.5, а за евро - 79 рубли. След новината за решението на централната банка за едно евро извън официалната търговия искаха над 80 рубли.

Основният лихвен процент бе коригиран за последно на 11 декември - със 100 базисни пункта до ниво 10.5%. Тогава обяснението бе, че в средносрочна перспектива би трябвало по-високата лихва да забави покачването на потребителските цени. В първото тримесечие на 2015г. инфлацията може да надхвърли 10%, се казваше в официалното съобщение.