събота, 6 декември 2014 г.

Банда на годината 2014

Асоциация Банка на годината реши да не връчва през 2014 г. редовната си едноименна награда
“Банка на годината”.

Асоциацията първо отложи връчването през юни за октомври, а през октомври реши да няма изобщо класация, а „конференция за банкова стабилност“.

Официалната причина е, че награда не се връчва заради нестабилната икономическа и политическа  ситуация и спадащото  доверие във финансовата и банкова система в България, което прави неадекватно връчването на каквито и да е било призове в банковия сектор.
Позицията звучи логично. Само не мога да разбера защо не се връчи награда при положение, че резултатите в класацията се базират на отчетите на банките през 2013 г. Т.е. това, което са постигнали  и това, което одиторите им и БНБ са приели за достоверно.

Да не би една банка да се е била класирала сред челните места и сега БНБ и комитетът, който оценява банките, да се чудят как да излязат от положение.

Да не би един от важните членовe на оценяващия комитет – одиторът от Делойт Силвия Пенева да е гласувала за КТБ?

Възможно ли е до юни 2014 г. Пенева да е била уверена в резултатите на КТБ, а през октомври одитът на компанията й да е „открил“ една незабележима дупчица от 4.2 млрд. лв. в КТБ. 

Аз лично бих предложил на Асоциация Банка на годината да връчи тази година една-единствена награда и тя да е в категория „Банда на годината“. Сред участниците на този групов победител предлагам управителя на БНБ Иван Искров, двама финансови министри – Петър Чобанов и Владислав Горанов, председателя на КФН Стоян Мавродиев, главния прокурор Сотир Цацаров и  Capo di tutti capi простия депутат Делян Пеевски.

Осъзнавам, че такава символична награда ще загуби блясък сред толкова ярки политико-икономически недоразумения. Все пак мисля, че усилията им да съборят банките в България си заслужават да бъдат отбелязани подобаващо.
Мирослав Иванов