сряда, 10 декември 2014 г.

32 процента от българите смятат политиците за престъпници

Приблизително 32 процента от българите слагат знак за равенство между политиците и
престъпниците, а ниското доверие в политиците е съществена пречка пред реализирането на мерки срещу речта на омразата. Огромното недоверие в политическата класа ограничава хоризонта откъде да дойде лидерството, което да измисли начин за противопоставяне на тези прояви. Това е един от изводите на изследване на "Отворено общество".

Според сондажа най-често речта на омразата се разпространява от политици и журналисти и достига до хората през телевизиите. През тази година около половината от българите са чували изказвания, които изразяват неодобрение, омраза или агресия спрямо към малцинствени групи, а всеки четвърти е чувал думи, които според него могат да доведат до използване на насилие срещу тези хора. Изследването показва още, че често гражданите не различават враждебното говорене от общия фон на агресивни и злонамерени политически изказвания.

Според статистиката на "Отворено общество" м.г. най-заплашени са били ромите, турците и хомосексуалните. А тази година - мюсюлманите и чужденците. "Проблемът е несъмнено свързан с притока на бежанци и имигранти в страната като резултат от продължаващия военен конфликт в Сирия и засяга по-остро областите около София и южните части на страната", заяви Иванка Иванова от "Отворено общество".

Около 60% от анкетираните смятат, че прокуратурата трябва да преследва политици и журналисти, които изразяват публично неодобрение, омраза или агресия спрямо представители на малцинствени групи, а 67% са на мнение, че обвинението трябва да преследва проявите на агресивен национализъм. И по двата въпроса има около 7% намаляване на подкрепата за наказателно преследване спрямо резултатите от предходното проучване.