вторник, 30 декември 2014 г.

Откриха изчезналия самолет на Air Asia! Извадиха шест тела на пътници

Сн. Reuters
Спасители откриха изчезналия самолет на AirAsia. За това е съобщил шефът на Издирвателно-спасителната агенция на Индонезия Бамбанг Соелистио. За това съобщава ТАСС с гриф "Мълния".
По-рано малайзийското издание "The Straits Times" публикува информация, че в хода на издирвателните операции на запад от остров Калимантан е намерено тялото на предполагаем пътник от търсения самолет.

Лайнерът изчезна от радарите в неделя, 28 декември, около 40 минути след началото на полета. Връзката с екипажа бе изгубена в района на остров Калимантан (Борнео).

По данни на авиокомпанията на борда е имало 162 човека. 155 пътници (сред които 17 деца), двама пилоти, бординженер и четирима стюарди.

155 души са граждани на Индонезия, трима са южнокорейци, един гражданин на Великобритании, един на Малайзия и по един гражданин на Сингапур и Франция (вторият пилот).

Индонезийските власти са извадили от морето шест тела, които са най-вероятно останките на пътници от издирвания малайзийски самолет А320-200. За това съобщава ТАСС, позовавайки се на малайзийски медии. Властите в Джакарта са потвърдили, че намерените останки в Яванско море, са на изчезналия лайнер на Air Asia.
"Ние открихме отломки на издирвания самолет на Air Asia", е заявил на пресконференция шефът на Националната издирвателно-спасителна агенция Бамбанг Соелистио.

По-рано новината бе потвърдена и от представителя на Министерството на транспорта на Индонезия Джоко Муржатмоджо.

"На този етап ние можем да потвърдим, че отломките са на самолета на Air Asia. Бяха намерени вратата на пасажерския салон и люк от багажното отделение в морето на 160 км югозападно от град Пангкалан-Бун", допълва индонезийският представител.

Съобщено бе също така, че пилоти от самолет, издирващ изгубения лайнер, са открили на дъното на Яванско море "затъмнение, което би могло да бъде самолет".