сряда, 10 декември 2014 г.

Разкриха изтезанията в ЦРУ!

Комисията по разузнаване на американския Сенат изнесе доклад за използваните от ЦРУ
брутални тактически методи за изтръгване на информация от задържани заподозрени терористи след 11 септември 2001 година, съобщава АП. В него на фокус са 13 кошмарни техники за разпит. Методите са включени в отчет на правосъдното министерство до ЦРУ на 30 май 2005 година.

В редактираната, разсекретена версия на доклада се казва, че използваните „подобрени техники на разпити” по времето на президента Джордж Буш се равняват на изтезания и не са донесли полезна разузнавателна информация.

Първият метод е удари в областта на корема. Целта е да се все е в задържания страх и отчаяние, да се накаже поведение или да се унижи задържаният. Разпитващият е на една крачка разстояние от стомаха на затворника и го удря с външната част на ръката. Също с изправени пръсти в корема. ЦРУ е използвало техниката преди 2004 година без одобрението на правосъдното министерство.

Вторият е свързан с хващане на затворника в областта на главата или врата от разпитващия, за да му привлече вниманието.

Вкарване на задържания в подобно на сандък или гардероб е третият метод. Жертвата трябва да стои в тясното пространство изправена в продължение на 18 часа или в сандък, в която се е свила в продължение на 2 часа. Понякога са пускани и насекоми.

Хранителен режим - техника, която включва преминаване от твърда храна към течна.

Следващият метод е свързан с държане главата на затворника, за да не може да мърда.

Шестият е свързан с удари по главата, но с пръсти.

Седмият метод е оставяне на задържания гол в изправено положение с часове.

Осмият се отнася до поставяне на тялото на жертвата в стресова позиция. Целта е да се създаде неудобство и напрягане на мускулите.

Следващият използван от ЦРУ метод се отнася до неразрешаване на жертвите да спят. Някои от заподозрените терористи са държани по 180 часа без сън, често в изправено положение или стресова за тялото позиция. Понякога задържаните са били карани да държат ръцете си над главата. Най-малко петима от заподозрените терористи са имали халюцинации. Арсала Кан е халюцинирал след 56 часа в изправено положение без сън през октомври 2003 година.

Десетият метод е свързан с държане на жертвата с лице до стена в изправено положение, а единадесетият е удряне на задържаните в стена.

Предпоследният метод е „уотърбординг" - върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, по този начин разпитваният има усещането за давене. Според доклада на Сената техниката водела до конвулсии, повръщане и спазми. Тази техника е подлагана близо 200 пъти на двама задържани.

Последната техника се отнася до обливане на жертвата с екстремно студена вода или потапяне в ледена вана.

Полските прокурори, разследващи тайните затвори на ЦРУ в Полша, съобщиха, че ще поискат достъп до осъдителния доклад на Сената на САЩ за бруталните разпити на предполагаеми членове на „Ал Кайда”.