понеделник, 1 декември 2014 г.

Главни редактори сътрудничили на ДС

Двама главни редактори в електронни медии са сътрудничили на бившата Държавна
сигурност, става ясно от няколко отделни решения на Комисията по досиетата (КОМДОС).

Главният редактор на информационната агенция БГНЕС Пламен Йотински е бил щатен служител на Първо главно управление на ДС. Според обявената на 26 ноември информация, той е назначен за разузнавач през 1988 г., като година по-късно е изпратен в СССР на 5-месечен курс в КГБ. Проверени са петима души от агенцията, като трима не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юли 1973 г.

Другият главен редактор, чието име се осветлява след проверка на Комисията от 13 ноември е Любомир Георгиев. Той е служител на "Интермедиа" ООД – собственик на сайта blitz.bg, както и на вестниците "Шоу", "Над 55" и "Доктор". Георгиев е бил агент на Второ главно управление. Работил е под псевдоним Гергов, като е вербуван и впоследствие регистриран в ДС през 1979 г. Проверката на Комисията в "Интермедиа" е обхванала 64 души, като 33-ма не подлежат на проверка, защото са родени след 16 юли 1973 г.

Името на Иво Инджев е оповестено при проверка на "Ен Ем Медия" ЕООД – издател на в. "Ретро". Инджев е проверен в качеството му на водещ на рубрика в изданието. Името му вече бе осветлено от Комисията по досиетата – през 2008 г. при обявяването на сътрудниците на бившата ДС в БТА.