неделя, 7 декември 2014 г.

ООН ни съветва да не отблъскваме бежанците на границата!

Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) е все така притеснен, че
съществува практика да се отблъскват на границата хора, търсещи убежище у нас.

Това стана ясно от думите на говорителя на ВКБООН за България Борис Чеширков в ефира на Нова тв.

ВКБООН не веднъж е изразявал подобна позиция, но днес тя идва на фона на обявяването на новата му кампания "Погледни бежанците с други очи", както и на анонсираното от новото правителство изграждане на възпираща ограда по цялото протежение на границата ни с Турция. В момента съществува такава само в 32-километрова отсечка около Елхово.

"Когато говорим за бежанци, най-често говорим за цифри и предполагаеми заплахи и по-рядко за хора. Бежанците не са нито терористи, нито престъпници. Те са първите жертви на престъплението тероризъм, на това насилие", каза Чеширков, но и даде няколко числа.

По думите му напоследък на границата пристигат около 20 души на ден. За 2013 г. са били общо 11 500 души, а за 2014 г. - 3700 до вчера. Около 5200 търсещи убежище са настанените в центровете на Държавната агенция за бежанците.

"14 000 пристигнаха през последните 18 месеца, а в целия свят има над 50 милиона принудително разселени хора", обобщи говорителят на ВКБООН.

Той подчерта, че малцина са икономическите имигранти. Повечето хора, търсещи убежище у нас идват от размирните Сирия и Афганистан.