вторник, 2 декември 2014 г.

Мартин Димитров: Спрането на "Южен поток" е тактически ход на Путин

"Това е тактически ход на Путин, който цели да се окаже натиск върху Европа, "Южен поток" пак ще се строи", коментира зам.-председателят на енергийната комисия в НС Мартин Димитров в ефира на Нова телевизия във вторник темата, че Владимир Путин отхвърля проекта "Южен поток".

Ясно е, че Русия няма да се откаже от този проект, но ние трябва да сме сигурни, че имаме полза от него, добави още той.

Припомняме, че на пресконференция в Анкара Путин съобщи сензационната новина, че спира реализирането на проекта "Южен поток".

„Отчитайки това, че до този момент не сме получили разрешение от България ние смятаме,че Русия не може да продължи реализацията на този проект. Имам предвид, че сега трябва да започне строителството на тръбопроводната системата в Черно море. Ние не можем да започнем строителството в морето докато не сме получили разрешение от България” – заяви руският президент.

Той смята, че позицията на ЕС спрямо на „Южен поток” е неконструктивна. Затова потоците на енергоресурсите ще бъдат пренасочени към други региони и по други проекти.

Руският президент показва мускули на Запада, за да излезе от изолацията, коментира Трайчо Трайков


Путин изненада всички и показвайки мускули на Запада, се опитва да излезе от международната изолация. Дори депутатите от Думата са изненадани макар да крият умело това, каза пред bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
И преди имаше преговорна тактика, като се твърдеше, че газопроводът ще минава през Румъния, допълни Трайков.

Аз съм крайно разочарован и това е предателство към бъдещите поколения в нашата страна, коментира пък Жельо Бойчев от БСП. Според него е нормално една страна да има алтернативни варианти при подобни проекти като "Южен поток". Най-вероятно транзитният газ към Турция и Гърция ще ни заобикаля и нищо чудно да получаваме газ от Турция, посочи Бойчев.

Това ми прилича на една игра "кой пръв ще мигне". Това, което е подписано в Турция е едно намерение и газопровод така бързо не се строи. Първото, което трябва да се направи е да се пуснат в неплатен отпуск всички служители на "Южен поток"-България и министърката да поиска официално документ дали се спира проектът и какви са пропуснатите ползи за нас. Доколкото знам са похарчени 50 милиона лева, от които половината са от нас, половината са от руснаците, коментира още Каролев.


Боб ли е хвърлял г-н Путин, та да съобщи цифрата на загубите за България, запита той. Не сме най-силната държава в ЕС, но сме част от ЕС, отсече той по отношение на коментара на руския президент за това, че не сме суверенна държава.