вторник, 2 декември 2014 г.

Какво да правим след "Южен поток"?

След като Русия се отказа от проекта „Южен поток“ да не забравим за някои важни неща.

С обявяването на края на проекта трябва да бъдат предприети необходимите действия по отмяна на разрешение за строеж No. РС-49/31.07.2014г., издадено от Министерство на регионалното развитие и благоустройството за реализиране на „Преносен газопровод „Южен поток”, както и одобрения с заповед 02-32/24.03.2014 Подробен устройствен план – парцеларен план за същия обект.

Освен това е необходимо в най-кратки срокове да се предприемат необходимите действия за отмяна на съмнителните заменки на земи, които бяха извършени с Решение 3- II- 1 за промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии – частна държавна собственост на Министерство на земеделието, както и издаденото Решение по ОВОС 7-5/2013 на Министъра на околната среда и водите, като за всички изброени административни актове дори бе допуснато предварително изпълнение, въпреки обжалванетом им. Следва да бъде отменена и продажбата на земя (358, 551 дка), която бе извършена от Министерство на земеделието на цени многократно под пазарните цени. Също така връщане на тихомълком доставените тръби за проекта на “Пристанище Варна”, както и тръбите доставени в Унгария.



 Ако не се направят тези стъпки, рискуваме да се повтори историята с проекта "АЕЦ Белене"- незаконно източване на държавния бюджет под формата на "доставено оборудване, консултантски услуги, договори за охрана". В продължение на няколко години бяха ограбени около 2 милиарда лева, без да има подписан договор с руската страна, а Русия съди България пред арбитражния съд в Париж.