неделя, 14 декември 2014 г.

„Фокс Нюз“ уволни двама свои журналисти заради филм срещу ГМО храните

Стив Уилсън и Джейн Акре са работили над документалната поредица, в която са засегнали и вредите от Генно-модифицираните храни (ГМО), с които всеизвестната компания „Монсанто“ залива Съединените щати, а след подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европа най-вероятно и европейските пазари.

Така, например, в материалите на двамата американски журналисти е включено заключението на Здравното министерство в Канада, според което хормонът на растежа, използван при ГМО-продуктите на „Монсанто“ не е безопасен. В последния си официален доклад, обаче компанията премахна това становище, продължавайки да рекламира натъпканите си с химикали, стабилизатори и ГМО продукти като напълно безвредни.

Дни преди пилотния епизод на поредицата да бъде излъчен журналистите получили факс от един от лобистите и адвокат на гиганта „Монсанто“ в Ню Йорк, в който те били предупредени, че компанията ще заведе дело срещу „Фокс Нюз“, ако поредицата бъде излъчена. Така изпълнителния директор на телевизията опитал да накара Стив и Джейн да се откажат от документалната си поредица, ако в замяна получат щедри „бонуси“ към заплатите си. Условието включвало и да не споделят, че въобще са работили над подобен журналистически проект. Двамата американски журналисти отказали и в последствие били уволнени…