събота, 6 декември 2014 г.

„Газпром” сменя стратегията си спрямо Европа

„Газпром” променя радикално стратегията си по отношение на европейските пазари. Съгласно новият модел, руския природен газ ще се купува от страните в Европа на гръцко-турската граница. Това обясни шефът на компанията Алексей Милер в телевизионно интервю, цитирано от ТАСС.
Според него, първата крачка в това направление е отказа от строителството на „Южен поток”.

„Досега ние се стремяхме да доставим синьото гориво до крайния потребител- съответната компания в съответната европейска страна. Но очевидно, не ни искат, а насила хубост не става. Затова сега ще дадем възможност на нашите клиенти да дойдат в нашия магазин, който ще е на гръцко-турската граница”, каза още Милер.

Шефът на „Газпром” разкри и някои подробности около визитата на Владимир Путин в Турция. Той призна, че решението за спиране на „Южен поток” и полагането на втора тръба по трасето на „Син поток” е взето по време на срещата на турския и руския президенти. Но допълни, че преди това е имало размяна на мнения, предложения и позиции по тази тема.

„Такова решение по такава тема като газопровод до Европа естествено не може да бъде взето или обсъдено спонтанно. Трябва сериозна предварителна подготовка”, уточни Милер.

Той съобщи, че „Газпром” е инвестирал досега 4 милиарда евро в инфраструктурата на „Южен поток” на територията на Русия. „Това не са загубени пари, всичко ще бъде използвано в новия проект за тръба до Турция”, завършва Милер.