петък, 19 декември 2014 г.

ГЕРБ клекна за пенсионното осигуряване

Компромисът, който премиерът Бойко Борисов обеща по темата с промените в пенсионното осигуряване, вече е налице и от ГЕРБ ще оттеглят спорните текстове по време на гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване, твърдят кулоарните слухове от Народното събрание.

Днес депутатите гледат поправките, с които се дава право на избор за родените след 1959 г. да решат дали да прехвърлят в НОИ вноските си за допълнително пенсионно осигуряване. Това предизвика спорове между работодателите и синдикатите и изкара снощи на улицата поне 400 души в първия протест срещу кабинета „Борисов-2“.

ГЕРБ ще оттеглят текста, когато стигнем до него при обсъждането в пленарна зала, твирди източник от Реформаторския блок.

На среща по-рано сутринта хората на Бойко Борисов дали такова обещание на коалиционните си партньори от РБ.

Срещу промените се обявиха работодателските организации, а от Българската стопанска камара поискаха и вето от президента на промените в Кодекса за социално осигуряване. От КРИБ също са против промените в пенсионния модел. Президентът Росен Плевнелиев тази сутрин поиска 3-месечен срок за обсъждане на предложението