четвъртък, 4 декември 2014 г.

Путин с амнистия за връщащите се в Русия капитали

Руският президент Владимир Путин предложи да бъде направена пълна амнистия на капиталите, връщащи се в страната, предаде ТАСС.

Той отправи предложението си днес в традиционното си послание към Федералното събрание.

"Ако човек легализира своите средства и имущество в Русия, той ще получи твърди гаранции, че няма да го мъкнат по всякакви органи, няма да го питат за източниците и начините за получаване на капиталите", каза Путин.

Вероятната причина за идеята му са рязко намалелите напоследък инвестиции в Русия. Това стана най-вече заради наложените от Запада санкции след руската агресия в Украйна.

"Русия трябва да обърне и да затвори офшорната страница в своята история. Често руският бизнес, намиращ се под чужда юрисдикция, не го броят за нищо. Най-добрата гаранция е националната юрисдикция, макар и при всичките й проблеми", изтъкна президентът.

Путин настоя максимално да бъдат снети ограниченията за бизнеса и той да бъде избавен от натрапчивия според него надзор и контрол. Държавният глава предложи също така да не бъде проверяван дребния бизнес при условие, че в продължение на три години едно предприятие си е спечелило добро име.