събота, 20 декември 2014 г.

Вдигнаха паметник на героя Списаревски

Днес (20 декември 2014г.) се навършват 71 години от подвига на "живата торпила" поручик
Димитър Списаревски, посмъртно произведен в чин капитан.

В знак на признателност към летеца, защитил небето над София от американски и английски бомби група млади жители на село Долни Пасарел, начело с Ивайло Иванов, подкрепени от Кметство Пасарел, ВМРО – София, Димитър Антов – общински съветник от ВМРО в 11.00 ч. откриват паметник на площада в селото на капитан Димитър Списаревски.
На 20 декември 1943 г. поручик Списаревски се сблъсква с противникова бомбардировъчна група в района на село Долни Пасарел. След като сваля един от бомбардировачите на САЩ, българският летец се насочва към летящата крепост, която е водач на групата, и след като свършват патроните на картечницата му, се врязва със своя самолет в американския бомбардировач.

Поручик Списаревски загива, но успява да свали американската летяща крепост и поне за ден да прекрати бомбардировките. Посмъртно е произведен в чин капитан.

Най-после има паметник на българският герой Списаревски, само да припомня, че в София отдавна стърчи паметник на "приятелите" ни от САЩ и Англия, които са бомбардирали столицата ни.