понеделник, 29 декември 2014 г.

Чърчил искал да е паша!

Наскоро намерено писмо разкрива, че близките на Уинстън Чърчил са го молили да не приема исляма, съобщава вестник The Independent.
Премиерът, който изведе Великобритания до победа през Втората световна война, очевидно е бил толкова запленен от исляма и източната култура, че семейството му е написало писмо в опит да го разубеди да приеме чуждата вяра, разказва изданието.

В писмо от август 1907 година бъдещата му снаха е написала: „Моля те, не ставай мюсюлманин, у теб забелязах уклон към Изтока и желание да живееш като паша”. „Ако се запознаеш с исляма, покръстването ти може да стане по-бързо, отколкото дори си предполагал, това е повик на кръвта. Мисля, че разбираш какво имам предвид. Бори се срещу това”, пише още в писмото.

Текстът, който е открит от историка в Кеймбриджкия университет Уорън Доктър, е написан от лейди  Гуендолин Бърти, която се е омъжила за брата на Чърчил.

„Чърчил никога не е мислил сериозно да сменя вярата си”, казва д-р Доктър. „По това време той е бил малко или много атеист. Въпреки това е бил възхитен от културата на мюсюлманите, което е нещо обичайно за Викторианската епоха”.

Чърчил е имал възможността да придобие представа за ислямското общество като войник в британската армия в Судан. В писмо до лейди Литън през 1907 година той пише, че „би искал да е паша”. В приятелска обстановка Чърчил се е обличал с арабски дрехи, като е споделял това увлечение с добрия си приятел – поета Уилфрид Блънт.