неделя, 28 декември 2014 г.

Министър Танев пак в скандал, бяга от тв студио

Образователният министър проф. Тодор Танев отново се забърка в скандал. След като миналата седмица се появи негово видео, в което той еднолично обявява, че учени като Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио – Кюри са „кръгла нула“(Вижте видеото в "Таралеж" от 23.12.2014г.: http://daniivanov.blogspot.com/2014/12/blog-post_507.html), с което предизвика остри реакции в общественото пространство, се оказа още, че Танев грубо е прекъснал свое интервю за ТВ Европа. Това става след неудобен въпрос от страна на водещата Ганиела Ангелова в предаването „Под лупа“.

Интервюиращата пита проф. Танев дали не трябва да има промени и в СУ „Св. Климент Охридски“ след като дори в най-желаните специалности като „Право“ се влиза с оценки „Среден (3)“. Този въпрос очевидно разстрои Танев, който скочи на крака, хвърли си микрофона и заяви, че на такива въпроси за Софийски университет няма да отговаря. Очевидно според него в СУ „Св. Климент Охридски“ не се приемат студенти с оценка „Среден (3)“ на приемните изпити.

Фактите обаче сочат друго. През 2014 г. минималният бал за момчетата в редовна форма на обучение в специалност „Право“ на СУ е бил 20 от максимален бал 30. Балообразуването за тази специалност става по следния начин – събира се два пъти оценката от изпита по „История“ и към нея се добавя сбора от оценките от изпита по „Български език и литература“, както и оценките от съответните матури по „История“ и „БЕЛ“. Крайният резултат при шестици и на матурите, и на приемните изпити е 30. Прием с бал 20 означава, че ако кандидат-студент има оценки „Отличен (6)“ и „Много добър (5)“ на матурите по литература и история, но е изкарал тройки на двата изпита по същите предмети, то той ще се класира в специалност „Право“.

На теория не би следвало да има такава голяма разлика между оценките от матурите и оценките от изпитите, на практика обаче това се случва доста често. Отворен остава за поредна година въпросът за уеднаквяването на стандартите при провеждането на държавните зрелостни изпити и приемните изпити за университетите. Очевидно е обаче, че докато ресорният министър е готов да захвърля микрофона, когато го попитат защо в СУ се влиза с тройки, проблемите във висшето образование у нас няма да намерят своя ясен отговор.