понеделник, 1 декември 2014 г.

Тигрите на Путин чакат река Амур да замръзне, за да се върнат в Русия

Амурските тигри Кузя, Боря и Илона, пуснати през пролетта на свобода лично от президента на Русия Владимир Путин в Желудинския резерват на Амурска област, са в района на река Амур.

Те преживяват първата си зима сред дивата природа. Данните, получени в понеделник с помощта на спътниковите датчици в нашийниците им показват, че хищниците ловуват успешно, съобщи за ТАСС началникът на Амурското ловно управление Валери Погасиенко.

Боря и Илона остават в Амурска област. Началото на календарната зима завари Боря на три километра от границата на Андреевския резерват. Вече седмица той се премества в зона с радиус един километър. Това говори за успешен лов.

Неговата приятелка Илона е избрала планинската част на резервата Хинган и четвърти ден също се намира на едно и също място като ловува кошути, глигани и изюбър (вид елен)" Сред трофеите на Боря е мечка, а на Илона - вълк" - припомни ловецът.

Тигърът Кузя, който в началото на октомври преплува река Амур към съседен Китай и пътува много по китайска територия, се върна на местата, където за първи път стигна до бреговете на Китай.

"Той е близо до бреговете на реката на границата, вероятно я чака да замръзне. Тигърът е е жив и здрав, увери Погасиенко. За тигрите няма национални граници, фауната на китайския бряг на Амур е същата. Има достатъчно храна".

Болните и изтощени тигърчета бяха приютени в началото на миналата година в центъра за рехабилитация и реинтродукция на тигри в Приморския край. След лечението бе решено де се върнат в дивата природа. Случаят даде възможност на Путин да участва в пускането им на свобода. Придвижването на хищниците се следи от спътници. Броят на тези тигри в дивата природа е около 450-500 екземпляра. 90 на сто от популацията им е в Приморския и Хабаровския край. Пускането на тигри в региона на Амур е първият опит за възстановяване на популацията на хищника в този регион, отбелязва ТАСС.