неделя, 14 декември 2014 г.

Потвърдено: Колата на Сертов е минала границата с Гърция

В петък вечер колата, която е била ползвана от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, е минала границата с Гърция. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред bTV.
Вучков каза, че съобщава тази информация „с най-висока степен на сигурност“. Тя е потвърдена от три технически средства.

Според Вучков, много е важно да се разбере какви са мотивите на Сертов, но засега не може да се каже. Той увери, че разследващите си сътрудничат добре със съпругата на изчезналия бивш шеф на ДАНС.

"Силно се надявам г-н Сертов да е жив и здрав", каза още министърът.

Гръцката връзка


Според разследване на колегите от bTV гръцка връзка се появява и в последната професионална дейност на Сертов. Той е работил до последно като консултант за фирмата „Обединени енергийни търговци”, собственост на бизнесмена Ангел Божилов. Там Сертов е нает преди повече от година като консултант.

На адреса, с който дружеството е вписано в Търговския регистър, фигурира още една фирма – „Вивид Пауър”. Също от регистъра е видно, че едноличен собственик на капитала на „Вивид Пауър” е чуждестранната „Ес И Ай Консулт” ООД, намираща се в САЩ. И „Обединени енергийни търговци” има съдружници в САЩ – „Глоуб Инвестмънтс” ООД. Същата фирма е притежавала капитала на „Вивид Пауър” през 2011 г., личи от справката на bTV.

„Вивид Пауър" е била обект на съдебна атака от Гърция през 2012 г. Тогава операторът на гръцката система за пренос на електроенергия „Адмие А.Е.” завежда дело, обвинявайки „Вивид Пауър” в крупна измама с ток. Казусът стига и до Софийския градски съд. Според документите по делото, с които bTV разполага, гръцката компания обвинява „Вивид Пауър”, че е закупила електричество за над 14 млн. евро, които изнесла и продала в Турция, без да си плати.


Ангел Божилов е бил в Съвета на директорите на „Вивид Пауър” до 2012 г. Част от борда е бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Оказа се, че той е един от последните, с които Сертов се е виждал, преди следите му да се изгубят. Срещата е била ден преди изчезването му. Според Ламбовски собственикът в сянка на „Вивид Пауър” продължава да е Ангел Божилов.
Обновна!