събота, 13 декември 2014 г.

Калфин: Действията на Станишев са триумф на политическото интригантство

Вицепремиерът Ивайло Калфин написа в профила си във фейсбук дълъг пост във връзка с
разпространената вчера новина, че не е приет за среща от Партията на европейските социалисти и в групата на социалните министри в ПЕС.

"Вчера реших да не крия един инцидент и се оказах прав. Преди всяко заседание на съвет политическите семейства в Брюксел правят срещи за координация на своите министри. Вчера обаче получих отказ да участвам в координационната среща на министрите на труда и социалната политика от семейството на европейските социалисти.

Познавам голяма част от колегите си и не ми беше много трудно да разбера причината. Още повече всяко политическо семейство се бори да привлече повече национални министри, за да са по-ефективни общите позиции и министрите не разбираха защо не участвам", написа социалният вицепремиер.

Нататък той продължава, че докато стигне до София, новината прераснала в "бомбастични съобщения, че ПЕС и Социалистическият интернационал едновременно са отхвърлили членството на АБВ!" Калфин определя това като триумф на политическото интригантство.

"Като прегледах новините тази вечер, намерих и източника. Самият председател на ПЕС Сергей Станишев! В Offnews той казва небрежно няколко мъдри мисли, които се оказват прости лъжи", пише вицепремиерът.

Нататък той опровергава шефа на ПЕС и бивш лидер на БСП Станишев в няколко точки :

1. "За да бъде приета една партия в ПЕС, са необходими 2 условия - страната да е член на ЕС, а партията да е член на Социнтерна." (не е вярно - нито едното, нито другото)

2. "АБВ са кандидатствали пред Етичната комисия на Социнтерна и тя ги е отхвърлила." (Не е вярно, че сме кандидатствали, а по правилата няма как да те отхвърлят, без да кандидатстваш)

3. "Знаете на какъв натиск бяхме подложени ние, само затова, че кворумът в парламента се формираше с участието на "Атака". Сега националисти не само формират кворума, подкрепящ правителство с министър на Ивайло Калфин, а имат коалиционно споразумение, обясни Станишев." (Не съм виждал коалиционно споразумение, подписано от който и да било в сегашното управление с НФСБ. Впрочем къде остана ВМРО?)

4. "Разбрах, че е търсил Николас Шмид (Люксембург), който ръководи мрежата на социалните министри на ПЕС. Шмид обаче му е казал, че няма как да участва, след като партията му не е член на ПЕС." (Не е вярно. Шмид заяви,че той има интерес министри от повече страни да участват в срещите, но поканата се изпраща от ПЕС и той не може да им повлияе.)

5. "И за този разговор разбрах, след като вече е бил проведен, не съм оказвал натиск за недопускане на Калфин." (И това също не е вярно. Отказът се получи от секретариата на ПЕС в последния момент, очевидно след след разпореждане на председателя.)

В студиото на Нова тв тази сутрин и Румен Петков от АБВ повтори същото - че на АБВ няма как да е отказано членство в ПЕС, защото въобще не е подавана молба. Бившият вътрешен министър каза и че знае кой стои зад това, че Калфин първо е бил поканен на среща с европейските социални министри, а после тя деликатно е отменена. Петков напомни, че всички са видели отличното отношение на Мартин Шулц към Калфин.