четвъртък, 4 декември 2014 г.

Брюксел с бонуси за България

Днес ще бъде одобрена програма за България по фонда за подпомагане на най-нуждаещите се, съобщи пред журналисти в Брюксел Кристалина Георгиева.

Тя е за 250 милона евро, а авансово до Коледа ще влязат 22 милиона евро по нея.
Юнкер ни подкрепя за "Южен поток", обещава евронаблюдението да свърши
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща днес солидарност с България в спора с Русия по проекта за газопровод "Южен поток" както и механизмът за наблюдение на правосъдието и вътрешните работи на страната ни да свърши в идните пет години.

„Европейското семейство подкрепя България да намери решения в настоящите геополитически предизвикателства“, каза Юнкер пред журналисти след среща с министър-председателя Бойко Борисов, в която участва заместник-председателката на Комисията Кристалина Георгиева. „Ние сме тук, за да помагаме на българските членове на нашето семейство“.

 „Енергийните въпроси са обща грижа за всички европейци.  България не е сама и Комисията и Европейският съюз не са наблюдатели, ние сме с България в тези трудни времена. Ние искаме енергията да тече към България и към цяла Европа, и няма да приемем изнудване по енергийни въпроси“, каза още Юнкер. „България не е малка страна. Тя е велика нация и има цяла Европа зад себе си“.

"Не приемам простата и лесна идея, че България може да бъде изнудвана...Бълария не може да бъде използвана като фактор за уреждане на сметки между Русия и Европейския съюз", добави той. "За да се танцува танго, трябват двама".

Той заяви, че Комисията ще направи необходимото замразените европейски пари да потекат пак към страната ни и че България е готова за членство в европейската зона без граничен контрол известна като Шенген. Юнкер отрече Комисията да възнамерява да раздели България и Румъния в наблюдението.