сряда, 31 декември 2014 г.

И в Австралия посрещнаха Нова година! Видео

Австралийското източно крайбрежие навлезе в Новата 2015 година с пищно пиротехническо шоу, предадоха световните агенции. В Сидни празнуването започна три часа преди полунощ с 9-минутна заря в района на моста Харбър, където по традиция жителите на мегаполиса отбелязват настъпването на Нова година.
Ранното шоу беше запланирано заради децата. В полунощ последва пищна заря, в която бяха използвани тонове пиротехнически средства. Близо 1,6 милиона души присъстваха на голямото празнуване в района на моста Харбър и операта в Сидни. Те се насладиха на пиротехническо шоу, в което преобладаваха тропическите мотиви и в небето над мегаполиса се появиха огромни фойерверки под формата на палми.

Празнуването на Нова година беше помрачено обаче от спомена за заложническата криза в кафене на шоколадовата верига Линд. На 15 декември ирански екстремист взе за заложници 17 души. Часове наред той ги държа в плен в кафенето. Кризата приключи с ликвидирането на нападателя, но и с две жертви сред заложниците - адвокатката Катрина Доусън, майка на три деца и барманът на кафенето Тори Джонсън.

Те загинаха, докато се опитваха да предпазят останалите заложници. Днес при настъпването на Новата година жителите на Сидни си спомниха за двете жертви с цветя на техните гробове, на мястото, на което загинаха, а и на специално обособено място в района на моста Харбър.

С пищна заря Новата година беше отбелязана и в столицата на Австралия Канбера и в мегаполиса Мелбърн.

Източна Австралия посрещна Нова година три часа след като в 2015 г. навлязоха островите Самоа и два часа след Нова Зеландия.
Нова Зеландия честванията преминаха под дъжд, но това не спря десетки хиляди жители и туристи да празнуват в големите градове като Уелингтън и Кристчърч. В Оукланд тонове пясък бяха докарани в централен бизнес квартал за новогодишно плажно парти.
След Нова Зеландия и Австралия, Азия също се готви за навлизането в Нова година. В Япония рецесията ще накара все повече японци да отидат да се помолят в новогодишната нощ в храмовете за по-добро бъдеще на страната си.

Индонезия не празнува шумно заради трагедията със самолета на авиокомпания AirAsia. В Малайзия, Шри Ланка и Филипините честванията са помрачени от катастрофалните наводнения и свлачищата, принудили много хора да се евакуират.

В китайската столица Пекин празнуването ще се впише в кампанията на града да спечели домакинството на зимните олимпийски игри през 2022 г. и тържествата ще са в олимпийския парк в присъствието на множество спортисти и културни дейци. Хонконг ще отпразнува Новата година с 8-минутно пиротехническо шоу, а в Тайван огромният небостъргач Тайпе 101 ще е в центъра на тържествата.

Афганистан се готви за новата година с безпокойство предвид това, че приключи многонационалната бойна мисия там.


Пакистан си спомня в новогодишната нощ за талибанското нападение по-рано този месец в училище в Пешавар, в което загинаха 149 души, повечето от които деца.

Видео