неделя, 28 декември 2014 г.

Извънредно! Изчезна нов самолет на същото място! Обновява се


Откриха първите отломки от падналия самолет!

Изчезнал е самолет ербъс на "Еър
Азия", съобщи Би Би Си. Полетът е под номер QZ 8501 и е бил от Индонезия за Сингапур.

Предполага се, че на борда са 162 души, от които седем са екипаж, но не е уточнена бройката. Съобщава се, че сред пътниците са 16 деца и едно бебе. Представител на транспортното министерство на Индонезия заяви, че самолетът е загубил контакт с контролната кула в 6.17 часа местно време.

Той добави, че преди да изчезне от радарите, пилотът на машината е поискал смяна на курса с необичаен маршрут. Незабавно е започнало разследване на изчезването. Готвят се екипи и за издирване на ербъса.

Тази година в приблизително същия район на 8 март изчезна самолет на "Малайзия еър" с 239 души на борда. След месеци на издирване не бе открита никаква следа от него.




Започна издирването на изчезналия самолет


Започната е операция по издирването на самолета на AirAsia, който изчезна от радарите, летейки от индонезийския град Сурабая до Сингапур със 162 души на борда. От министерството на транспорта на Индонезия заявиха, че полет с номер QZ 8501 е изчезнал от радарите в Джакарта в 06:17 часа местно време.

Пътниците на борда на машината включват 138 възрастни, 16 деца и едно бебе, както и седемчленен екипаж. Организиран е кризисен център в Сурабая.

Представителят на транспортното министерство на Индонезия Хади Мустофа заяви, че преди самолетът да изчезне от радарите, екипажът е поискал смяна на курса с необичаен маршрут. По време на изчезването си машината се е намирала над Яванско море.

На страницата си във Фейсбук AirAsia потвърдиха изчезването на самолета. „AirAsia Indonesia със съжаление потвърждава, че полет QZ8501 от Сурабая за Сингапур е изгубил контакт с наземния контрол в 07:24 часа тази сутрин“, съобщават от AirAsia. „В момента ние за съжаление не разполагаме с повече информация относно състоянието на пътниците и екипажа на борда, но ще продължим да информираме всичките страни, когато научим повече“, гласи още съобщението.

Малко след като потвърди изчезването на самолета, компанията смени логото си в Туитър и Фейсбук от червено-бяло на сиво-черно. Изчезналият самолет е Airbus A320-200. „В момента тече операция по издирването на самолета и AirAsia сътрудничи напълно на спасителните служби. AirAsia ще съобщи още информация, веднага щом такава стане налична“, съобщиха още от компанията.

***

Президентът на САЩ Барак Обама е информиран за ситуацията с полет QZ 8501 на малайзийската компания Air Asia, който изчезна от радарите, съобщи говорителят на Белия дом Ерик Шулц, цитиран от WPTZ. Той добави, че Белият дом ще продължи да следи ситуацията.

***
Малайзийският самолет може да е паднал в близост до индонезийския остров Белитунг, според местни медии

Малайзийският самолет Airbus A320-200, изпълняващ полет от Сурабая до Сингапур, може да е паднал в близост до индонезийския остров Белитунг, съобщава местното издание Kompas.
Контролната кула е загубила връзка със самолета 42 минути след излитането му между островите Калимантан и Белитунг, когато той е бил на височина от 9700 метра.

На борда на самолета е имало седем пътници на екипажа и 155 пътници, сред които 17 деца.
***
Според РИА Новости, която се позовава на световни медии, самолетът е паднал във водите край остров Белитунг заради лоши метеорологични условия.
***
Сн. Reuters
Самолетът на малайзийската компания Air Asia е свършил горивото над Тихия океан и вероятно това е причината той да падне край остров Белитунг. Това съобщи шефът на националния комитет по безопасност на транспорта на Индонезии Татанг Курнади. Връзката с полет QZ 8501 е изгубена в 6.17 часа местно време. "Еърбъсът" е летял от Сурабая до Сингапур.


По последни данни на борда е имало 155 пасажери и 7 души екипаж. 138 от пътниците са възрастни, а останалите 17 са деца, между тях и едно новородено. 156 са индонезийци, трима са граждани на Южна Корея, един е малайзиец, един от Сингапур и един французин. Първоначално имаше информация, че има и британец.

Откриха първите отломки от падналия самолет!

Изгубилият се от радарите самолет на малайзийската авиокомпания АirAsia, е паднал в океана, съобщава "Интерфакс", позовавайки се на индонезийски медии. Според местните журналисти в района на остров Белитунг са намерени обломки от самолета. Засега обаче няма официално потвърждение на тази новина.
Според предварителната информация причина за трагедията са най-вероятно лошите метеорологични условия в района.

Самолетът, изпълняващ полет QZ8501 от Индонезия в Сингапур, изчезна от екраните на радарите, след като пилотът поиска промяна на курса в 6,17 ч. местно време.

Компанията AirAsia съобщава на страницата си във Фейсбук, че на борда на самолета е имало 155 пътници и 7-членен екипаж. Сред пътниците е имало 138 възрастни, 16 деца и 1 новородено бебе.

156 от намиращите се на борда хора са индонезийци, има трима граждани на Южна Корея, както и един гражданин на Сингапур.


Индонезийската спасителна служба потвърди, че изчезналият самолет е паднал край остров Белитунг

Изчезналият от радарите самолет на нискобюджетната компания „Еър Ейжа” е паднал в морето край остров Белитунг, след като е попаднал в турбулентна зона и се е опитал да измени курса си. Това е заявил началникът на пресслужбата на Индонезийската спасителна служба Суприанди Минггу, цитиран от руската агенция Регнум.

Самолетът е изчезнал от радарите на индонезийските диспечери в неделя, в 6:17 часа местно време (01:17 българско време.)



Самолетът на „Еър Ейжа” е имал гориво за едва 4,5 часа полет

Опасенията, че самолетът на малайзийската компания „Еър Ейжа” е паднал, се засилват с всеки изминал час, тъй като машината е разполагала с гориво за едва 4,5 часа полет, съобщава изданието First Post. За последен път контакт със самолета е бил установен към 6:20 часа местно време (1:20 часа българско време).
Малайзийският премиер Наджиб Разак също изрази опасения, че самолетът е сполетян от „голяма трагедия”.

В момента шест кораба и два хеликоптера са изпратени на мястото, на което самолетът е засечен за последен път.



Близък на един от пътниците на изчезналия малайзийски самолет е получил СМС от непознат номер, в който се казва, че самолетът е извършил аварийно кацане в източната част на остров Белитунг в Яванско море и всички пътници са живи и здрави, предаде РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Индонезийските власти отказват да потвърдят информацията. Министерството на транспорта заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече информацията, и посочи, че се опитва да провери достоверността й.


Издирването на изчезналия самолет на малайзийската компания „Еър Ейжа” е преустановено през нощта и ще бъде подновено отново в понеделник сутринта, обявиха от индонезийското министерство на транспорта. Говорителят на министерството заяви, че издирването на самолета е прекратено поради падналата нощ и лошите метеорологични условия. Той допълни, че в понеделник сутринта, в 7 часа местно време (2 часа българско време), търсенето ще бъде подновено. Ако времето е добро, операцията може да започне и по-рано.
Малайзийската авиокомпания „Еър Ейжа”, чийто самолет изчезна над Яванско море, обяви нова информация за националността на намиращите се на борда хора. Според компанията в самолета са пътували 155 пътници, 149 от които са граждани на Индонезия, трима са от Южна Корея, има и по един от Сингапур, Малайзия и Великобритания. Екипажът е съставен от индонезийци с изключение на втория пилот, който е френски гражданин.

Радарите на индонезийската спасителна служба не са засекли сигнал от аварийния радиомаяк на изчезналия самолет на малайзийската компания „Еър Ейжа”, който вероятно е паднал в Яванско море. От службата са заявили, че в случай на външно влияние поставеният в корпуса на самолета радиомаяк трябва да започне да подава сигнал. Институцията е обяснила, че ако върху самолета е имало външно въздействие или пък ако той е паднал във водата, задължително трябва да бъде излъчен сигнал.
Обновява се!