петък, 19 декември 2014 г.

Лимончо и Индиана Джоунс източват здравноосигурителната каса

"Лимончо, наричан от нас Портокалчо, остана да се оперира, защото синът му се обади от
Канада".

Този цитат не е виц, а точно описание на мотив за продължаващо лечение на пациент в болница. Текстът е включен в официален отчет на лечебното заведение до Националната здравноосигурителна каса и беше прочетено от здравния министър д-р Петър Москов от парламентарната трибуна днес. Министърът поиска думата, за да отговори на редицата нападки от депутати, че предлага реформи, които не са добре обосновани документално.

"Еди кой си, наричан от нас Индиана Джоунс, също остана да се оперира", продължи с примерите министър Москов и допълни, че в останалите отчети, с които разполага, е пълно със случаи на болни от апандисит, приети по клиничната пътека за перитонит.

Коментарът му беше предизвикан от дебатите по текста в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за следващата година, който предвижда да не се финансират нови медицински дейности, а болниците, получили лиценз след 1 януари 2015-а, да не подписват договор с касата. Опозицията обаче сравни поведението му с това на един бивш вътрешен министър, който по подобен начин е чел СРС-та от парламентарната трибуна (вероятно става въпрос за Цветан Цветанов - б.р.), и поиска думата да му бъде отнета.

"На кого да го кажа? Това са хора, които вие сте назначили!", ядоса се здравният министър на критиките, че занимава депутатите с въпроси, които не са по темата от дневния им ред.