вторник, 9 декември 2014 г.

След протеста срещу архонта и протест срещу архимандрит

След края на протеста срещу избирането на архонта Слави Бинев за шеф на парламентарната комисия по култура днес започна нов протест.

Протест срещу избора на архимандрит Дионисий (Мишев) за епископ, се проведе тази сутрин пред сградата на Светия синод в София. Недоволството срещу епископската кандидатура бе организирано в социалните мрежи.

През миналата седмица 13 авторитетни юристи, богослови, публицисти и медици излязоха с отворено писмо до Светия Синод, в което посочват съществени нарушения на църковния устав при избора на архимандрита.

По-рано бе внесена и петиция, подписана от над 1000 души, голяма част, от които свещеници.
Конкретният повод за протеста днес е заседанието на Синода, на което се очаква да жалбите да бъдат разгледани. Той е под надслов „Недостоен“.

Основните аргументи на недоволните са свързани с нарушаването на устава на Българската православна църква, който повелява кандидатите за епископ да са живели поне три години в манастир и да имат навършени 35 години - условия, на които отец Дионисий не отговарял.

Освен това според обществениците клирикът е участвал активно в даването титлата архонт на личности със спорна репутация. В свое решение от 28 ноември обаче Синодът насрочи церемония за въвеждането на отец Дионисий в епископски чин на 21 декември.