неделя, 7 декември 2014 г.

Без линейки в циганските махали

Всеки работен ден посягат на лекари от Спешна помощ. Статистиката е ужасяваща, защото има регистрирани 225 нападения над лекари от Спешна помощ. От тях 174, което прави около 80%, са в ромски махали. Това обяви пред bTV здравният министър Петър Москов, който се включи в ефир, за да подкрепи битата лекарка от Спешна помощ Ирина Маринова.
„225 нападения!? Това прави инцидент всеки божи работен ден. Инициирал съм разговори в кметовете в ромските махали, за да спрем това безумие. Просто местната власт трябва да има отношение", каза Москов.

"Екипи на Спешната помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана сигурността на медиците. Абсурдно е да се осигурява жандармерия за охрана", подчерта здравният министър.

"Не разделям престъпността на етноси, но очевидно тук има проблем, който трябва да се реши", каза Москов. Той призова лидерите на ромските общности, "които търсят правата си и през политици и медии", да поемат ангажимента да гарантират безопасността на екипите на спешната помощ.

"Нямам задължението да осигурявам правото на някой да бие лекари", каза още Москов в отговор на критиките, че трябва да осигури равен достъп до медицинска помощ на всички в страната.