събота, 27 декември 2014 г.

Тазгодишните конспирации

Всяка година по света се пръкват стотици теории за заговори и конспирации, пише в. "Дейли
телеграф".
2014 г. година също не е изключение.

Има една поговорка в областта на компютърните науки. Тя гласи: "Никога не приписвайте зла умисъл на това, което би могло да бъде обяснено с глупостта".

1. Изчезналият и сваленият малайзийски боинги са един и същ самолет

Свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии на 17 юли над Украйна предизвика невероятно разнообразие от теории на конспирацията. Докато повечето обвинения бяха по адрес на Русия, обстоятелствата на аварията, станала на контролираните от сепаратистите територии, бяха от самото начало достатъчно неясни, за да възникнат милиони теории, вместо да бъде определен фактическият виновник.

Веднага мнозина започнаха да твърдят, че трагедията била "отвличащо вниманието събитие" - жесток акт, извършен от едната страна, за да бъде обвинена другата в опит да я очерни. Главни заподозрени станаха САЩ. Други съсредоточиха вниманието си върху приликите между сваления самолет и официалния президентски самолет на Владимир Путин, и предполагаемото съвпадение на техните траектории. И двете машини са бели, с червени и сини ивици. Теорията се състоеше в това, че САЩ или украинското правителство се опитали да убият Путин, а след това го обвинили в сваляне на своя враг.

Но в най-креативна теория се превърна вариантът за "същия самолет". Задаваха се въпроси може ли всъщност сваленият над Украйна самолет да бъде същият самолет на Малайзийските авиолинии, който изчезна над Индийския океан през март. Според някои изчезналата машина била похитена и приземена на британския остров Диего Гарсия в Индийския океан, на който има американска военна база.

След това отвлеченият боинг бил използван за създаването на "отвличащо вниманието" събитие в Украйна, а труповете били снабдени с фалшиви паспорти. Авторите на тази теория съсредоточиха вниманието си върху снимките, на които се виждат оцелели паспорти, а също и върху твърдения на сепаратистите, че някои от труповете били стари. Един проницателен теоретик отбеляза, че към това са причастни илюминатите. Според различни теории на конспирацията те съществуват и днес, въпреки забраната на техния орден в края на XVIII век, и са отговорни за редица случващи се негативни събития. Причина за последното предположение е, че и двата самолета са "Боинг 777-200" - едни от най-надеждните в света.

2. "Ислямска държава" е съвместен продукт на Израел и ЦРУ, а лидерът й е таен евреин

Лидерът на "Ислямска държава " (ИД) Абу Бакр ал Багдади не е никакъв мюсюлманин. Той е еврейски актьор на име Елиот Шимон, обучен от Мосад и ЦРУ, за да бъде създаден удобен враг.

Това се съдържало в документи, уж огласени от американския беглец Едуард Сноудън. Според тях британските, американските и израелските служби работили съвместно, за да създадат "терористична организация, способна да централизира екстремистките действия по целия свят".

Това вършело услуга на Израел, защото "единственото решение за защита на еврейската държава е създаването на враг близо до нейните граници". Планът се състоял в това да бъдат подмамени всички ислямски терористи в света под една шапка, а след това вероятно да бъдат унищожени.

Имало дори снимки от среща на Ал Багдади с американския сенатор републиканец Джон Маккейн, победен от Барак Обама на президентските избори през 2008 г. А онези видеоклипове с обезглавяванията? Те са фалшификати с актьори и специални ефекти. Марк Криспин Милър - професор от Нюйоркския университет, обяснява: "Журналистът Джеймс Фоли, обезглавен на видеото, просто не е Джеймс Фоли... нито едно от обезглавяванията не бе убедително."

Разбира се, вместо тези небивалици можете да прочетете невероятната история на журналиста Мартин Чулов как ИД възниква в американски затвор в Ирак.

3. Правителството на САЩ покри южните щати с изкуствен сняг

През февруари САЩ бяха връхлетени от полярен вихър. Той засипа със сняг дори такива топли южни градове като Атланта, столицата на щата Джорджия. Не всички обаче приеха снега за чиста монета. Някои ползватели на YouTube решиха, че федералното правителство засипало Юга с изкуствен сняг с помощта на методите на инженерната геология. В някои от клиповете блогъри доближават до снега запалки, за да докажат, че той не се топи и дори се оцветява в черно.

Но метеоролози обясниха, че това е нормално. При нагряване снегът често се превръща в газ. Бутанът - горивото, с което се зареждат запалките, оставя черни следи върху всичко, което гори. Някои хора дори съобщиха за отровна миризма. Но това вероятно е била миризмата на бутана.