неделя, 28 декември 2014 г.

Евакуират пламналия ферибот и през нощта, има жертва

Жертвата от горящия ферибот „Норман Атлантик” е мъж, скочил от борда в опит да се спаси. Това съобщи контраадмирал Джовани Петорино, който координира спасителната операция в Адриатическо море, съобщава италианският „Република”.
„Един от нашите кораби се завръща с починал човек на борда. Има един ранен, който е заедно с наш пострадал военен”, обясни той. Мъжът е починал, след като се е опитал да скочи върху спасителния сал, който да го изтегли към една от лодките. Той е бил с жена си.

Най-голямата грижа на спасителите сега са хората, останали на борда. „Стоим на палубата, умираме от студ и се задушаваме от дима” – за това се оплакали блокирани на ферибота гърци. „Палубите се топят, хората треперят и кашлят. Не знам дали ще се справят”, разказал за телевизионен канал един от тях. „Беше като на „Титаник”, казали други двама гърци, настанени в болницата в Бриндизи.

Добрата новина е, че един от най-мощните италиански влекачи – „Мариета Барета”, вече може да се включи в спасителните дейности, след успешна маневра на пристанището в Бриндизи.

Междувременно премиерът на Италия Матео Ренци обяви, че създава кризисен щаб с център Бриндизи. Броят на евакуираните от ферибота хора непрекъснато расте. Към момента те са 161, като сред тях има и членове на екипажа.

В болницата в Пулия са откарани трите деца, които заедно с майките си бяха спасени с хеликоптер. Една от жените е бременна. Засега състоянието им е добро. Търсят се дрешки за най-малкото момиченце, което пристигнало полуголо, мокро и треперещо от студ. То най-вероятно е паднало във водата.

С хеликоптер се очаква да бъдат докарани още 8 души с хипотермия.

В същото време стана ясно, че Министерство на отбраната на Албания и Генералният щаб на страната се включват в спасителната операция, съобщават албански медии.

Съгласно прессъобщение на Министерство на отбраната на Албания, в спасителната операция се включват силите на Националния спасително-издирвателен център.
„След получаването на сигнал за бедствие към мястото на трагедията незабавно е отплавал военноморският кораб „Бутринт” с квалифицирани специалисти на борда”, се казва в съобщението.

От външното министерство на страната съобщават, че броят на албанските граждани на борда на ферибота може да се окаже по-голям от обявените 22 души.
Операцията по евакуиране на пътниците от горящия в Йонийско море пътнически ферибот „Норман Атлантик” ще продължи и през нощта, съобщи министърът на отбраната на Италия Роберта Пиноти, цитиран от La Stampa. От пристанището на Бриндизи към ферибота е отплавал корабът на ВМС на Италия „Сан Джорджо”. На борда на „Норман Атлантик” все още се намират 317 пътници, съобщават ВМС на Италия. От ферибота са спасени 160 души.
„Операцията по прехвърлянето на пътниците от горящия ферибот ще продължи и през нощта”, написа Пиноти в своя „Туитър”.

Министърът допълва още, че е разговаряла по телефона с албанския си колега, изпратил е към бедстващия плавателен съд кораб и е предупредил албанските пристанища да са в готовност за оказване на помощ.