сряда, 3 декември 2014 г.

Бойко чака задачи от НС за "Южен поток"

Никой от нас не е прочел и цифра колко България ще спечели от „Южен поток”. Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят на Република България Бойко Борисов. 

„Южен поток” мина през етапи, в които включително и сегашното правителство, все още не можем да се доберем до договора. Не знам предишното правителство дали ги е чело. На нас все още не ни се дават. Бих помолил парламента, ако трябва силово да ги вземем, за да видим какво пише. Той посочи, че е разбрал за спирането на проекта от изказването на руският президент Владимир Путин в Турция.

„Моля, когато се говори от студиата, да се има в предвид, че решенията на МС, които са взимани са писмени и могат лесно да бъдат прочетени”, призова Борисов.

Министър-председателят призова парламента да проведат конструктивен диалог и да поставят конкретни задачи към него във връзка с позицията на България, за да може при посещението си в Брюксел да я представи пред председателят на ЕК, вместо да се чете кой колко е допринесъл или попречил на проекта. 

„Има няколко въпроси, които ще поставя, би било добре да ми бъдат препоръчани от българския парламент”, заяви Борисов.


Парламентът не прие декларацията на БСП за „Южен поток”


Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за декларация относно „Южен поток”. 92 народни избраници гласуваха „за”, но сборът на гласувалите „против” и „въздържал се” бяха 94. Прегласуването не успя да обърне резултата. Гласовете бяха 97 на 98 и декларацията на социалистите отпадна.
В документа те призовават проектът да не бъде изоставян и се обръщат към европейските институции отношението към „Южен поток” да бъде същото като към „Северен поток” и другите големи инфраструктурни проекти.


Гласуването сложи край на дебатите за „Южен поток” в парламента, на които присъства и министър-председателят Бойко Борисов.

Обновена!