четвъртък, 18 декември 2014 г.

На Живо! Голямата пресконференция на Путин! Live

Над 1200 журналисти, акредитирани за традиционната голяма пресконференция на Владимир Путин, която започва в 11 часа българско време днес, вече заемат местата си. Те са представители както на федерални, така и на регионални средства за масова информация, и чужди кореспонденти.

„Таралеж“ излъчва на живо!



ВИДЕО НА ЖИВО!



Какво каза Путин?
"Това, което виждаме, е издигането на нови стени на мястото на Берлинската. И те се издигат не от вчера", заяви на годишната си заключителна пресконференция руският президент Владимир Путин.

"Нима не ни казваха, че няма да има разширяване на НАТО на изток. Но то се извършва. Нима това не е стена? А системата за противоракетна отбрана край нашите граници?", попита риторично Путин.

Всичко това ставало въпреки всички жестове на добра воля от страна на Москва.

"Нашите партньори решиха, че са победители, че са империя, а всички останали са васали", изтъкна руският президент. Под "партньори" той имаше предвид САЩ.

Според него Русия напълно се разкрила пред своите партньори. Но в замяна видяла пряка подкрепа за терористите в Северен Кавказ.


Освен това били предприети безпрецедентни опити да бъде провалена олимпиадата в Сочи, която са състоя в началото на годината.
Путин посочи, че обръщането на Русия към Източна Азия е част от глобална тенденция на задълбочаване на връзките на целия свят с региона. Той заяви, че източноазиатските държави се нуждаят от много енергийни ресурси, а договорите с тях са договорени "много отдавна", а само реализирани тази година.
Според него големият газов проект с Китай несъмнено е рентабилен, а той ще позволи да се свържат западната и източната тръбопроводна инфраструктура, което е "изгодно за всички участници на пазара".
Путин добави, че проектът ще оживи икономиката на Източна Русия и ще създаде работни места.
Що се отнася до новите договорености с Турция, той заяви, че те целят задоволяването на нуждите на вътрешния пазар на Турция. "Създаването на газов хъб между Турция и Гърция не е наша работа", добави той.
Путин заяви, че загиналите руснаци в Източна Украйна са били "невъоръжени журналисти", които са изпълнявали дълга си по отразяване на събитията. Той добави, че в Русия има украински пленници, но те са обвинение в "организиране на терористична дейност".
Президентът добави, че в Източна Украйна воюват "опълченци", а единственият агресор в Донбас е украинската армия, която действа по заповедите на "взелото властта с държавен преврат" управление в Киев.
"Трябва да се работи, а условията ни притискат днес да бъдем иновативни, да даваме свобода на предприемачите и да гарантираме правата на собственост", заяви Путин. Според него най-важна е конкуренцията в производството и развитието на всички райони на Руската федерация.
Той напомни, че е въвел четиригодишна "данъчна ваканция" и тригодишна "регулаторна ваканция" за малкия и средния бизнес.



"Като не ни щат газа - няма да го получат"

Според него няма по-евтини и надеждни доставки от руските за Европа, а и в близка перспектива не се предвиждат.

"Оттам може да върви газ и към Македония, към Сърбия, към Австрия", каза Путин, като имаше предвид евентуалния хъб." ."Но като не искат газ от нас - няма да го получат", допълни той.


Руският лидер обаче не спомена нито веднъж "Южен поток" и България. На 1 декември той обяви спирането на проекта, което се дължало на отказа на България да разреши полагането на тръби по морското дъно край границата си. Днес се очаква в Брюксел на срещата на върха на лидерите на Евросъюза Бойко Борисов да попита колегите си какво ще се прави след като проектът "Южен поток" умря.

"Създаването на европейски газов хъб на границата между Турция и Гърция зависи не от нас, а от европейските ни партньори", заяви руският президент Владимир Путин на заключителната си годишна пресконференция.
Журналист от регионално издание сподели, че в град Вятск, се произвежда традиционен руски квас, изключително вкусен и полезен, а и евтин. Но големите търговски вериги не го взимат, а предпочитат да продават Кока кола и други газирани напитки. Може ли Кремъл да помогне и ситуацията да се промени?, попита той. Въпросът му развесели залата и руския президент.

Не зная доколко е вредна кока-колата, но много специалисти казват, че не само тя, а изобщо газираните напитки са вредни. Бог с нея кока-колата. Но ето такива напитки като, нашия квас, трябва да завоюват пазари, каза Путин и на шега попита: Нали квасът не е алкохолен?. После се върна към сериозния тон: "Само, че ние не можем с директива да забраним кока-колата, това е свободен пазар. Но можем да вземем мерки за стимулиране на родното производство и ще го направим, каза той.

Последва въпрос от коресподента на Би Би Си, който попита защо Русия постоянно дрънка оръжия на големи военни учения и не смята ли Путин, че това вдига градуса на напрежението в света. Руският президент отговори, че това е принудителна и адекватна реакция на все по-опасното приближаване на НАТО до границите на Русия, особено след събитията в Украйна.

Съединените щати създават опасност за страната ни с реализацията на плана си за противоракетна отбрана, Западът се държи като империя, затова и нашата реакция е и ще бъде такава, каза Путин. Но ние искаме да развиваме нормални отношения със Запада - в сферата на сигурността, на борбата с тероризма и в икономиката

Журналистка от тв канала "Губерния" сподели с Путин, че приятелка нейната леля живо се интересувала дали той, след като повече от година е главен ерген в Русия, има време за личен живот?

Предайте поздрави на приятелката на вашата леля, искрено им благодаря за вниманието, отговори Путин.


В края на голямата пресконференция, която завърши току-що, той поздрави всички с настъпващата нова година.
Обновява се!