събота, 12 април 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден-303!

Нов щурм в Украйна! Видео

Привърженици на федерализирането на Украйна щурмуват кметството на Славянск, предаде
РИА Новости. По данни на един от лидерите на Народно опълчение на Донбас” Сергей Циплаков, сградата вече е под контрола на проруски активисти. Той подчерта, че окупаторите не са въоръжени.
Както БЛИЦ вече съобщи, отцепниците вече превзеха полицейски участък в града. Към мястото бяха изпратени украински спецчасти.

„В момента в Донецк блокираме база на „Беркут”, за да не могат да дойдат в Славянск и да освободят завзетите сгради”, каза още Циплаков.

В същото време в Донецк украинската полиция задържа министъра на отбраната на провъзгласената от проруските активисти Донецка народна република, който е взел участие в щурма срещу в Донецка областна прокуратура. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков на своята страница във Facebook.

Той посочи, че сепаратистите са напуснали сградата. „Поредният самозван министър на отбраната е задържан”, каза министърът.

ВИДЕО



Днес празнуваме Лазаровден

На днешния ден честваме празника Лазаровден, който поставя началото на Великденските
празници.
Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването - обичай с любовно-женитбен характер. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие. Броят им не може да бъде по-малък от четиринадесет - шест от тях, две групи по три, наречени "поялици", пеят по домовете, други шест - също "поялици" (пак две групи по три), пеят по пътища, ниви, а две, наречени "шеталици" играят (шетат) една срещу друга, когато пеят песните по къщите за членовете на домакинството. От "поялиците", пеещи по къщите първата се нарича "предница", втората е "средница" (тя събира парите), а крайната - "задница". От "шеталиците" "танчерица" е тази, която води танца на хорото. Останалите моми, придружаващи лазарките, се наричат "другарки".
На самия ден, събота преди изгрев, лазарките се събират рано на уреченото място (на висок баир) и запяват.

- "станувайте, да апнете, да ви лазарици на тратат (изпреварят)":"Жива била и здрава била, Бела сабото, щото ни е собрала, е Лазаре, сите дружки заедно!"(с.Леска)
След изпяването на песента лазарките тръгват по махалите, накрая обикалят махалата, от която са тръгнали. Най-напред са наредени поялиците, които пеят по пътищата, след тях шеталиците, които играят, след тях поялиците, пеещи по домовете. Минавайки, поялиците пеят песни зя ливядите, нивите, горите, газят през раззеленилите се жита. Преди да влязат в двора пеят песен, след като са вече в двора пеят друга песен.

Домакинята ги посреща с решето с пшеница, взема няколко шепи жито и ги хвърля върху лазариците. Те повдигат скутите си, за да съберат повече жито. След това го поставят с дясната ръка в джоба на саята, отнасят го вкъщи и го прибират в хамбара с жито.
В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Вицове, април 2014г.

Спартаааааааа

СмЕх

Малко еврейче влиза в магазин и подава буркан:
-Два килограма мед може ли?
-Може. Дай буркана да ти сипя от наливния – казала продавачката.
Продавачката му сипала 2 килограма мед. Еврейчето взело буркана и тръгнало да излиза от магазина.
-Тате каза, че ще плати утре.
-А-а-а, не може - развикала се продавачката!
Взела буркана и изсипала меда обратно. Еврейчето излязло на улицата. Погледнало в буркана, как се стичат остатъците от меда и си казало:
-Прав беше тате, за два сандвича ще стигне!
***
Разбирам че съм спал в някоя мацка, когато телефонът ми се свърже автоматично към wi-fi и.
***
С мъжът ми се договорихме така: един ден ще пазарувам аз, на другия той.
И оттогава сме така: един ден ядем, един-пием.
***
Последни новини :
Поради ураганни ветрове, европейското първенство по парашутизъм премина в световно.
***
Чат във Фейсбук:
- Здрасти.
- Здрасти, познаваме ли се?
- Не. Да се запознаем. Или имаш нещо против?
- Давай.
- Аз съм Галя. От София. Работя в клуб за танци. Организатор на културно-масовата дейност, състезания и пр. Свиря на арфа. Пея в кварталната оперета. Бивш фотомодел, танцувам, готвя, обичам да купонясвам, преподавам уроци вкъщи... Ми това е всичко
- Пешо ... обичам да пия...
***
Жените без силикон, ботокс и прочие добавки и корекции вече трябва да се наричат био-жени.
***
Програма на пернишките дискотеки:
Понеделник: Латинопарти – бой с ножове;
Вторник: БГ парти – стрелба с пистолети;
Сряда: Lady’s Night – масово сбиване заради жена;
Четвъртък: Ретро парти – бой със столове и бутилки;
ВСЕКИ ДЕН НОВИ ВИЦОВЕ
ВИЦОВЕ ОТ 13 април тук: http://daniivanov.blogspot.com/2014/04/2014_13.html

петък, 11 април 2014 г.

Ирландският купувач на вестниците на Ирена Кръстева е фирма на 2 дни!

Само преди 2 дни е учредени дружеството, което купува Нова Българска Медийна група от
Ирена Кръстева.

Според сайта на службата по вписванията на Ирландия Media Maker Limited е създадено на 9 април 2014 г.

Днес в съобщение до медиите НБМГ обяви, че продава дяловете си на това дружество.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден-302!

Варна: След дъжда дъга


Сн."Таралеж"

Майката на Делян Пеевски продаде вестниците си

Купувачи са ирландците "Мedia Maker Limited", "Нова Българска Медийна Група Холдинг"
излиза от българския медиен пазар.
Ирена Кръстева напуска българския медиен пазар. Това обявиха с официално писмо от "Нова Българска Медийна Група Холдинг". Продадени са всекидневниците "Телеграф" и "Монитор", седмичникът "Политика днес", спортният всекидневник "Меридиан мач", както и регионалния вестник "Борба", като сделката ще бъде финализирана след провеждането на процедурата пред българската Комисия за защита на конкуренцията.

Русия предупреди гражданите си да не идват в България

Москва предупреди руснаците да не идват в България. Министерството на външните работи
на Руската федерация препоръча на гражданите си да не пътуват до държави, които имат договори със Съединените щати за задържане и предаване на чужденци по искане на Вашингтон.
Съобщението, публикувано на сайта на министерството, е свързано с международните санкции, наложени на руски официални лица, бизнесмени и ръководители на медии заради анексирането на Крим и поведението на Москва в украинската криза.

Препоръката засяга десетки държави, включително България, с която според справката на Държавния департамент такова споразумение има от 1924 година.

Писмото на Путин до 18 европейски страни! Пълен текст

Посланието на руския лидер е адресирано до лидерите на 18 европейски страни. Писмото е
изпратено до канцлера на ФРГ Ангела Меркел, председателя на Съвета на министрите на Италия Матео Ренци, президентите на Франция Франсоа Оланд, Гърция Антонис Самарас, Австрия Хайнц Фишер, Молдова Николае Тимофти, Румъния Траян Бъсеску, Македония Георги Иванов, Чехия Милош Земан, Полша Бронислав Коморовски, Сърбия Томислав Николич.
Посланието е изпратено и до премиера на Турция Реджеп Тайп Ердоган, Унгария Виктор Орбан, Словения Аленка Братушек, Хърватия Зоран Миланович, България Пламен Орешарски, а също и до председателя на правителството на Словакия Роберт Фицо и председателстващия президиума на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович.
Ето какво се казва в него:
През последните месеци икономиката на Украйна стремително деградира. Задълбочава се спадът в промишлеността и строителството. Расте бюджетният дефицит. Рязко се влошава състоянието на валутния сектор, а към отрицателното търговско салдо се прибавя и отливът на капитал от страната. Икономиката на Украйна се приближава към дефолт, към спиране на производството и към ръст на безработицата.

Русия и страните на Евросъюза са най-големите търговски партньори на Украйна. Имайки предвид това, на проведения в края на януари съвет Русия – ЕС ние се договорихме с нашите европейски партньори за провеждането на консултации по въпросите на развитието на украинската икономика, базирайки се на спазването интересите на Украйна и нашите страни при формирането на интеграционни съюзи с нейно участие. Въпреки това всички опити на руската страна да бъдат започнати реални консултации не доведоха до резултат.
Вместо консултации ние чуваме призиви да бъдат занижени договорените цени на руския газ, които имали „политически характер“. Създава се впечатлението, че европейските партньори искат едностранно да прехвърлят на Русия последиците от украинската икономическа криза.

От първия ден на съществуването на независима Украйна Русия е поддържала устойчивостта на украинската икономика, доставяйки й газ по занижени цени. През януари 2009 година с подписа на тогавашния премиер Юлия Тимошенко бе подписан договор да покупко-продажбата на природен газ за периода 2009-2019 г., който урегулира въпросите за доставката и заплащането на газа и гарантира безпроблемното му транзитиране през територията на Украйна. Договор, който Русия е спазвала неотклонно. Между другото, министър на енергетиката на Украйна по това време бе Юрий Продан, който днес заема същия пост в правителството в Киев.

Обемът природен газ, доставян в Украйна в съответствие с този договор, е бил 147, 2 млрд. куб. м. През 2009 – 2014 г.

Особено искам да подчертая това, че формулата на цената, фиксирана в договора, нито веднъж не е била променяна през това време. До август 2013 г. Украйна плащаше изрядно именно спрямо тази формула.

Друг въпрос е, че вече след подписването на договора за Черноморския флот Русия е предоставяла на Украйна безпрецедентни намаления на цената на газта. Според „Харковските договорености” те са давани като аванс за в бъдеще за пребиваването на Черноморския флот, считано от 2017 г. Давани са също така отстъпки за газта, купувана за химически предприятия в Украйна. Отстъпка, влязла в сила през 2013 г. във връзка с критичното състояние на украинската икономика.

Така, като се започне още от 2009 г., сумарно тези намаления възлизат на 17 млрд. долара. Към тях обаче трябва да се добавят и още 18, 4 млрд. долара, които украинската страна ни дължи като санкция за неизпълнение на минимално годишно количество (take-or-pay).

По този начин Русия е субсидирала икономиката на Украйна през последните години за над 35, 4 млрд. долара. Освен това през декември 2013 г. Русия е предоставила на Украйна заем от 3 млрд. долара. Всички тези значителни финансови ресурси са били отделяни, за да може да се поддържа стабилността и платежоспобността на украинската икономика, запазване на работните места и заетостта. Подчертавам – никой, освен Русия не е правил това за Украйна.

Какво правят в същото време европейските партньори на Украйна? Вместо реална подкрепа, само декларация за намерения. Обещания без реални дела. Евросъюзът използва украинската икономика като източник на продоволствия и едновременно с това като пазар за готова продукция от машиностроенето и химическата индустрия. По този начин се стигна до дефицит на търговския баланс на Украйна от 10 млрд. долара. Това са почти две трети от общия дефицит по текущи операции на Украйна през 2013 г.

Кризата на украинската икономика до голяма степен е предизвикана от дисбаланс на търговията със страни от ЕС. Същата тази криза оказва и негативно влияние при изпълненията на договорките от страна на Украйна по доставките на руски газ.

„Газпром” няма намерение да предяви каквито и да е допълнителни условия от тези, отразени в договора от 2009 г. Това се отнася и за цената на газ, която е изчислена според съгласуваната формула.

Но все пак Русия повече не е длъжна и не може самостоятелно да носи бремето да поддържа украинската икономика, предоставяйки на страната намаления на газта и да опрощава дълговете й. На практика Русия плаща със своите субсидии дефицита в търговията на Украйна и страните – членки на ЕС.

През тази година от месец на месец нараства задлъжнялостта на НАК "Нафтогаз Украйна" за подадения газ. През ноември-декември 2013 година - с 1451,5 млн. долара, през февруари 2014 г. - плюс 260,3 млн., през март - още 526,1 млн. Обръщам внимание върху това, че през март все още действаха цените за отстъпка от 268,5 долара за хиляда куб. м. И даже и по тези цени Украйна не е платила нито долар!

При тези обстоятелства, "Газпром", в съответствие с точки 5.1.5, 5.8 и 5.3 от действащия договор, ще бъде принуден да премине към искане за предплата за доставка на газ и в случай на нарушение на условията на плащане, ще прекъсне напълно или частично доставката на газ. С други думи - ще се доставя толкова газ, колкото украинската страна заплати за месец напред.

Безспорно, това е крайна мярка. Ние си даваме сметка, че тя увеличава риска за несанкциониран добив на газ, преминаващ през територията на Украйна за европейските потребители. И че тя може да затрудни запасите на газ на Украйна за обезпечаване на нейното потребление през есенно-зимния период. За да се гарантира непрекъснат транзит на газ е необходимо в най-скоро време да се пристъпи към зареждане в подземните хранилища на Украйна газ в обем 11,5 млрд. куб. метра, а това ще изисква плащане в порядъка на 5 млрд. щатски долара.

Но изолирането на нашите европейски партньори от съвместните действия по разрешаването на икономическата криза на Украйна и даже от консултациите с руската страна не оставя на Русия никаква алтернатива.

Изходът от сложната ситуация може да бъде само един. Да се проведат незабавни консултации на ниво министри на икономиката, финансите и енергетиката с цел изработка на съгласувани действия по стабилизацията на икономиката на Украйна и обезпечаването на доставките и транзита на руски газ в строго съответствие с условията на договора. И колкото се може по-бързо да се пристъпи към координирани конкретни действия. За това призоваваме нашите европейски партньори.

Безусловно, Русия е готова да участва в стабилизацията и възстановяването на украинската икономика. Но не в едностранен порядък, а чрез паритетни с европейските ни партньори условия. С отчитането на фактическите вложения и загуби, които Русия понася продължително време, поддържайки Украйна. Само такъв подход е справедлив и балансиран. И само той ще доведе до успех.

Скоба на колата на президентшата

Дори първата дама Юлияна Плевнелиева не успя да се спаси от служителите на Центъра за
градска мобилност, които поставиха скоба на автомобила й.

Вицове, април 2014

Загрижен патладжан

СмЕх

Нервен съпруг се прибира в къщи и започва да си търси причина за да се скара с
жена си.
- Жена , ела тук! - тя идва
- Събуй ми обувките!Тя изпълнява и той продължава:
- Свали ми и чорапите!
Тя и това прави, а той продължава:
- Давай да ям!
Тя покорно изпълнява.
- Сипи ми едно питие!
Тя му налива , а той побеснява повече.
- Включи телевизора...
- Донеси ми вестника...
- Налей ми още едно...
- Я включи лампата!
Тя отива и щраква ключа.
- Я сега я изключи ... ха така!
- Я пак я включи...
- Я пак я изключи...
- Я пак включи...
- Абе, ти на кой сигнализираш ма?
***
Разговор между двама приятели:
- Пешо, как е жена ти след като взе книжка?
- Ами като светкавица е.
- ???????
- Всички стълбове я привличат.
***
Старец влиза в магазина и пита:
- Колко струват яйцата?
- 15 ст.
- А счупените?
- 5 ст.
- Тогава ми начупи десет яйца...
***
Собственик на магазин упреква продавача:
- Много си невнимателен. Този клиент, вместо пет сапуна, взе шест!
- Нека взима, той плати седем...
***
Свири млад пианист. Всички са възхитени. На първия ред стои стар джебчия и си мисли „Какъв талант, какви бързи пръсти....а се занимава с глупости!”
***
Таксиджия докарва мадама на адрес.
Мадамата смутено признава, че няма пари.
Нервиран, таксиста я мята обратно в колата и я закарва на Витоша, на една закътана
полянка.
Вади от багажника одеяло и го постила на тревата.
Мацката се озърта смутено, като плъх в трици.
- Кво ме гледаш, ма? 10 заека гледам в къщи. Скуби трева и пълни одеялото!
***
- Колко струва този пушен слон?
- Но, госпожо, това е пиле!
- Простете, заблудих се по цената.
***
ВСЯКА СУТРИН НОВИ ВИЦОВЕ

четвъртък, 10 април 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден-301!

Протест във Варна

Сн."Таралеж"
Около стотина служители на ТЕЦ - Варна са се събрали на протест. Те са издигнали плакати с надписи "Долу ръцете от ТЕЦ - Варна", "Не посягайте на хляба ни", "Искаме да работим в България". Шествието мина пез града и спря пред Областната управа. Митинг-шествието се организира от двата синдиката в ТЕЦ "Варна".

Танкове настъпват към Донецк! Видео

На железопътната гара в гредчето Доброполие, Донецка област се стоварва тежка военна
техника, информира vesti.ru. На кадрите се виждат колони бронетранспортьори, които се вдижат към Донецк
Местни жители са качили в интернет видео, на което се виждат бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и противотанкови оръдия. В колоната има няколкостотин души във военни униформи. След разговори с войниците очевидци са научили, че това са военни части от Днепропетровска, на които им било казано, че се предислоцират в Луганска област.

Местните жители обаче се съмняват, че това е така. От доброполие до Луганск са 100 километра, а до Донецк е съвсем близо, съобщава vesti.ru. На запитване в министреството на отбраната на Украйна е даден отговор, че придвижването на военната колана не трябва да служи като повод за тревога, защото в момента имало маневри и учения в цялата страна.

ВИДЕО

Ако загубя, губя само аз, ако спечеля, губи цяла България

ЧЕТЕТЕ ВСЕКИ ДЕН НОВИ ВИЦОВЕ
ДНЕШНИТЕ ТУК:http://daniivanov.blogspot.com/2014/04/2014_10.html

Галъп: ГЕРБ води на БСП

По-малко от два месеца преди европейските избори електоралните нагласи към ГЕРБ и БСП
продължават да са на сходни нива при по-добри изгледи за ГЕРБ. Това сочи новото издание на Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл” – ежемесечно проучване на общественото мнение, което се провежда редовно от 1992 г. насам и е независимо от външно финансиране.
 Поредното изследване е проведено между 28 март и 3 април чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни граждани в цялата страна. ДПС по традиция остава стабилно на нива над 6%. Сред новите формации „България без цензура” запазва най-реални шансове за присъствие в Европейския парламент с над 5% заявени електорални нагласи. АБВ остава с дялове над 3%, а Реформаторският блок отбелязва спад до нива близо до 2% и това поставя под съмнение възможността на двете формации да преминат бариерата на предстоящите евроизбори.
Надпреварата на върха е изключително оспорвана. ГЕРБ води на БСП с 20.9% на 20%.
 Битката при националистите продължава да е оспорвана, като засега не се потвърждава хипотезата, че проруската позиция предизвиква видим ръст при електоралния потенциал на „Атака”. НФСБ и „Атака” са на сходни позиции над 2% и ще им е необходима сериозна мобилизация , ако искат да имат евродепутат. Резултатите са от нарочен въпрос за предстоящите избори за Европейски парламент с изредени партии и коалиции в т.нар. шоукарта. Данните в този въпрос не могат да се считат за прогноза за изборния резултат, те отразяват единствено декларативни нагласи. Такъв тип въпрос „Галъп интернешънъл” задава обикновено в предизборна ситуация.
Освен него, агенцията ползва и традиционния си открит въпрос „Ако изборите за Народно събрание се проведат сега...”. Отговорите в него потвърждават тенденциите от въпроса за европейските избори. Очакваната избирателна активност е 2,6 – 2,8 милиона души – въпреки, че по традиция обявяващите, че ще гласуват, са с по-големи дялове.По-точни прогнози за разпределението на местата в европарламента обаче са възможни в следващ етап. Данните за доверие в основните институции се колебаят в обичайните си за последните месеци нива от около 25% за правителството и около 30% за президента. Няма съществена динамика и в доверието към основни публични фигури. Подобни нива на доверие в правителството в последните години са регистрирани в части от мандатите на Борисов и на Тройната коалиция.
 Сходни са били данните във втората половина от мандата на Борисов, а последните две години от управлението на Тройната коалиция, например, са при доверие на по-ниски нива. Подобни данни за доверие в президента обаче са регистрирани за последно в края на мандата на президента Желев през 1996 г. Парламентът пък през този месец е „слязъл” до 12% доверие – обичайно ниска стойност за тази институция. Оптимистични нагласи в началото на април споделят в 18% от случаите – в традиционния въпрос на „Галъп интернешънъл” „Накъде върви България”.
 17% твърдят, че биха участвали в протест срещу правителството на Пламен Орешарски, което е сравнително висока заявена готовност. В същото време близо 60% не искат Борисов отново да е министър-председател. 35% смятат, че са необходими предсрочни избори, но 44% са на обратното мнение. „Галъп интернешънъл” отново зададе блок въпроси, свързани с кризата с Украйна. 49% не подкрепят санкции срещу Русия, а 21% са на противоположното мнение. На този фон контрастират привържениците на дясноцентристки партии, при които мненията са на практика поделени между опциите „за” и „против”.
 Мнозинство от 56% не очаква кризата в Украйна да прерасне във военен конфликт. Няма еднозначна картина в отговорите на въпроса за одобрение на присъединяването на Крим към Русия. Все пак одобрението преобладава над неодобрението, а картината при привържениците на различните партии е различна – при ГЕРБ най-чувствителен е делът на по-скоро негативните оценки, при БСП – на позитивни, при ДПС преобладава колебание и т.н.
 Подобни са отговорите на въпроса за одобряваната политическа ориентация за Украйна – мненията са на практика симетрично поделени между тези, които подкрепят сближаване на Украйна с Русия и тези, които подкрепят сближаването и с ЕС. При електоратите на двете основни партии структурата на мненията е огледална. Общественото съзнание по тези въпроси още е объркано, но като цяло проличават традиционните разделителни линии и тяхното партийно отражение.

Този е шеф на фирма за бързи кредити

43-годишният Кенан Юсеин е шеф на айтоския клон
 на фирмата за бързи кредити "Вега 1"
Служители във фирма за бързи кредити са пребили 57-годишен мъж от Поморие заради
забавени вноски. По-късно биячите са били установени от полицията, като всички са служители на айтоския клон на „Вега 1”. Пострадалият бил поръчител на заем, теглен от негова позната в размер на 800 лв., който кредитополучателят спрял да плаща, в резултат на което фирмата за бързи кредити насочила искането си към него.
ЧЕТЕТЕ ВСЕКИ ДЕН НОВИ ВИЦОВЕ
ДНЕШНИТЕ ТУК: http://daniivanov.blogspot.com/2014/04/2014_10.html

"Белочела кокошка" ни шпионира

Руснаците ни шпионират с "Белочела водна кокошка" заради кризата в Украйна. Така според
класификацията на НАТО се води разузнавателния самолет Ил-20 Goot. Руските самолети ни навестяват през ден, като летят ниско над границата ни.
В понеделник вечер е засечена една руска "кокошка", която е прелетяла край нашите брегове с изключен идентификационен сигнал, пише изданието като се позовава на специализирания сайт "ФлайтрадарБГ". Но малко преди машината да кацне в Севастопол на екрана се е изписала принадлежността й - руски военновъздушни сили.

Очаква се темата за руските шпионски полети да бъде разисквана по време на двудневната визита на генералния секретар на НАТО Андерс фон Расмусен, който пристига днес у нас.

"Такива полети не са нещо необичайно, странното е, че зачестиха от началото на кризата в Украйна", коментират офицери от ВВС. По думите им витловият самолетът Ил-20 бил буквално натъпкан с ултрамодерна техника, която заснемала всичко по пътя си.

В предната му част има фотоапарати за панорамни снимки и станция за общо радиотехническо разузнаване "Ромб-4". В гондолата под корпуса е разположена станция със страничен обзор "Игла-1". Във вътрешността на самолета има станция за детайлно радиотехническо разузнаване "Квадрат-2" и апаратура за радиопрехващане в УКВ диапазон "Вишня", инфрачервен скенер и др. Екипажът е от петима  души, а операторите на разузнавателните системи са осем.

"Те прихващат както радарите ни, така и радиорелейните и мобилните линии. Всичко им е като на длан", допълват авиаторите. По думите им целта им била не толкова да разузнават, защото те ни знаят всичко, а и военната ни техника е руско производство, а да демонстрират натиск.

След присъединяването на Крим към Русия в авиобазите Гвардейское и Кача са пристигнали и фронтови реактивни разузнавателни самолети Су-24. Те развиват скорост до 1430 км/ч и имат обсег на действие до 2500 км.

Когато някои от руските разузнавателни самолети наближи въздушното ни пространство от Центъра за противовъздушна отбрана на НАТО в Испания дават сигнал наши самолети да излетят и да придружат разузнавателните машини, докато не се изтеглят от зоната край морската ни граница.

Тази нощ в акваторията на Черно море навлезе американския ракетоносец "Доналд Кук", потвърди Пентагонът. Очаква се този модерен боен кораб, който е част от противоракетната отбрана с морско базиране Иджис", да демонстрира подкрепа в неравната ни схватка с руските разузнавачи.

Наши красавици без грим! Снимки

Емилия
Нашенските красавици не винаги са толкова невероятни, колкото ги виждаме в медиите или по партитата.
Ето как изглеждат някои от топ красавиците.
Преслава
Мария Илиева

Шефът на НАТО у нас

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще посети София днес, за да обсъди
украинската криза с президента Росен Плевнелиев и представители на кабинета. Основна тема на разговорите ще е ролята на България като външна граница на ЕС и страна с морска граница с Русия.


"Ройтерс": България - разкъсана между стари приятели и нови партньори


"България - разкъсана между стари приятели и нови партньори" - под това заглавие агенция
"Ройтерс" разказва за позицията и отношението на България спрямо руско-украинската криза.

"Георги Кадиев е като много от своите сънародници - хванат между Русия и Запада. Член на парламента от управляващата социалистическа партия, неговото правителство вървеше по стъпките на Запада за санкции към Москва заради Крим, но в същото време Кадиев усеща културното и историческо придърпване на Русия", пише "Ройтерс".

"Баща ми беше офицер в Съветската армия", каза той. "Той прекара живота си рамо до рамо със съветски войници. Много е трудно да му обясня, че трябва да санкциониране Русия"..

България от дълго време е аномалия в Европа, държава, която е в ЕС и НАТО, а в същото време е близо до Русия. Това напрежение и тези факти станаха още по-трудни за възприемане по време на украинската криза", допълва агенцията.

"Българското правителство в момента стои пред най-големия си тест за лоялност към ЕС откакто страната се е присъединила през 2007 година, като до момента не се е разколебала, дори под заплахата за падане на крехкото управление на Пламен Орешарски.

Опасността за правителството е партия "Атака", заради чиято подкрепа социалистите управляват. Националистите заплашват, че ще оттеглят неофициалната си подкрепа, ако страната подкрепи още санкции заради Крим.

България е най-уязвима на политическа криза заради Крим, ако трябва да сравняваме бившите държави зад Желязната завеса като прозападна Полша или Румъния, която вече започна да се отдалечава от Москва и е по-малко зависима от руските енергийни блага", допълва "Ройтерс".

Много бивши комунистически държави в ЕС поддържат връзките си с Москва, но много от тях гледат на Русия като на окупаторска държава и настояща заплаха. България е различна, защото възприема Москва като приятел. Когато икономиката и културата са толкова близо, то България е най-близката страна в ЕС до Русия.


Въпреки това София игра заедно с ЕС по санкциите за Москва. Външният министър Вигенин заяви в интервю, че няма да наложи вето при по строги мерки, припомня агенцията.

Дъжд, сняг и студено ще е времето в четвъртък

Над страната ще премине студен атмосферен фронт, съобщават синоптиците. Ще бъде облачно,
ветровито и с валежи от дъжд, на отделни места - интензивни.
Минималните температури ще са между 3° и 8°. Дневните чувствително ще се понижат и максималните в повечето места ще са между 10° и 15°.
По Черноморието ще бъде облачно, през втората половина от деня и с валежи от дъжд. Ще духа умерен северозападен вятър, който след пладне ще се ориентира от север, а привечер ще отслабне. Температурите ще са без съществен дневен ход и максималните ще са между 11° и 13°.
Сняг на Вакарел, дъжд в Пловдивско
Сняг вали на Вакарел, съобщи пред bTV бившият главен секретар на МВР Валентин Петров. Синоптиците дават температура около 5 градуса в Ихтиман в момента, но преди около два часа тя е била около 3 градуса.Снегът няма да се задържи, но може да създаде временни трудности на пътуващите, които не са подготвени за него. Особено нестабилни на мокър сняг са леките автомобили, движещи се в висока скорост и снабдени с летни гуми.

Когато ромите бяха само цигани! Дела и документи

Как живееха ромите у нас, когато бяха просто цигани

До 1989 г. нашенецът знаеше, че ром е дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика меласа и тръстиков сироп, чрез процес на ферментация и дестилация. След началото на демократичните промени обаче, се възприе за политически по-коректно това понятие да се използва и за циганин. Дотогава официално във всички документи от следвоенния период за наименуване на тази етническа общност се използва понятието цигани. Затова и ние за исторически по-коректно решихме да използваме понятието „цигани” и „циганско население”.

Циганската общност от Втората световна война до Априлския пленум.
По време на Втората световна война циганското население, наред с евреите, е засегнато от расисткото законодателство на българското правителство. Свидетелство за това са редица ограничения във всекидневния им живот. Забранено е да посещават централните квартали в София, да се возят в трамваите, а чрез купонната система получават по-малко храна и от евреите.
След 9-ти септември 1944 г. циганите за първи път стават обект на целенасочена политика, целяща пълноценното им включване в обществено-политическия, социално-икономическия и културния живот на страната. Първоначало отношението на правителството на Отечествения фронт към циганите е свързано с убеждението, че те са естествени съюзници и че трябва да се подпомогне тяхното издигане в обществото. Поради най-голямата изостаналост на циганското население, спрямо останалите малцинствени общности, то се ползва с най-големи грижи за преодоляване на този проблем от страна на властта. Така в първите години след войната се забелязват усилията на новото правителство за провеждане на социалистическо национално изграждане на циганското население и самоопределянето му като такова. Това е и времето, в което то се ползва с най-много права и свободи.
През пролетта на 1946 г. в София е създадена "Единна общокултурнопросветна организация на циганските малцинства" под председателството на Шакир Пашов. Започва издаването и на вестник за циганското малцинство списван на техния език. Същата година Шакир Пашов е избран за народен представител, което го прави и първият циганин в парламента. Последвалата сталинизация в Източна Европа се отразява и на циганската общност. Този период се изразява в подозрителност към всички различия, водещи до ограничаване на правата на етническите общности. На първо място е извършена репресия над най-значимия циганин по това време Шакир Пашов. Първоначално е изключен от редиците на БКП, а в последствие е изпратен в лагера на остров Белене. Промяната засяга и вестника, който спира да се издава. Друго доказателство за промяна е изселването на част от турското малцинство през 1950-1951 г. В изселническата вълна взимат участие и турчеещи се български цигани. Точният им броя трудно би могъл да се определи, но се приема, че става въпрос за около 5000 души. Те стават и причина през 1951 г. турските власти да затворят границата, с което да се спре процеса на изселване. След смъртта на Сталин и най-вече след Априлския пленум от 1956 г. се наблюдава постепенно "размразяване" на отношението към циганската общност.

1956 - 1989 г. – 33 годишната интеграция в социалистическото общество.
След прословутия Априлски пленум започва и същинската интеграция на циганите в
българското общество, наричано тогава с термина приобщаване. Новото ръководство на БКП начело с Тодор Живков, започва кампания за интеграция на етническите общности, в това число и циганите, която има за цел постепенната им асимилация и създаване на единна "българска социалистическа нация". Това е период, през който се провежда политика за приобщаване на циганите към "социалистическия начин на живот", чрез издигане на техния бит и култура.По това време е реабилитиран и Шакир Пашов. Националният съвет на ОФ започва да издава нов цигански вестник "Нов път", като този път той излиза само на български език. Този вестник е уникален с това, че е първия в Европа, който е предназначен за национално малцинство. В него се разглеждат широк кръг въпроси, свързани с образованието, здравеопазването, спазването на закона, нов социалистически морал. Вестникът се издава до ноември 1988 г. Този първи период завършва през декември 1958 г., когато се приема Постановление на министерски съвет (ПМС) № 258, регламентиращо усядането на циганите чергари. С него за пръв път в страните от бившия соцлагер се урежда въпроса на циганите.
Приобщаване чрез осигуряване на работа и жилище.
Основната сфера, която се стреми да обхване ПМС № 258 е промяната на начина на живот при циганското население. Именно това постановление е познато и като решение за премахване на чергарството. То забранява скитническия начин на живот. Неговата цел е чергаруващите цигани да се установят на постоянно местожителство и да бъдат трудоспособни. Това решение за уседналост на чергарите не е породено от невъзможността на властта да ги контролира, а от нуждата на работна сила най-вече в трудовите кооперативни земеделски стопанства (ТКЗС), а също и в градските центрове. За всички цигани е осигурена работа, откъдето получават прилични за времето си доходи. За приобщаването им към българския народ е предприета мащабна кампания за изграждане на нови жилища за циганите от крайградските квартали в панелени жилищни квартали. За възприемане на българския стил на живот ромските семейства се заселват само по едно-две в блок. Ефектът от тази политика, обаче в много случаи е точно обратен. При даденото ромско семейство започват да се заселват все повече негови роднини и в крайна сметка се стига до конфликтни ситуации. Това кара част от българските семейства да напуснат жилищата си и да се оформи процес на гетонизиране на циганските поселища. Парадоксалното в случая е, че в постановлението черно на бяло е записано да се разбият гетата и да не се допуска създаването на нови. На практика обаче става точно обратното. Прекрасен пример затова е и решението на властта да бъде премахнат циганския квартал "Татарли" в София (на ъгъла на булевардите "К. Величков" и " Ал. Стамболийски") и вместо да разселят бедните му жители, те масово ги пращат в новостроящия се кв. "Филиповци".
Интеграцията на думи и дела през погледа на един циганин в ЦК на БКП

За да се реши циганският въпрос властта по времето на Тодор Живков предприема редица стъпки. В ЦК на БКП се създава специален отдел за малцинствата, в който дълги години работи  и някогашния ремсист от Сливен Господин Колев. Единственият циганин, допуснат до кулоарите на ЦК. Той е първият и единственият засега циганин, назначен на толкова висок управленски пост в цяла Европа. По негова инициатива е приет закон, забраняващ скитничеството, преди това малцинството не живеело уседнало. Благодарение на него се приемат мерки за приобщаването им в българското общество. Той прокарва и закони за смесени училища, за задължително средно образование, както и квотен принцип за приема им в университет. Колев настоявал и да се разбият ромските махали, за да могат жителите им да обитават не гета, а нормална среда. Един от най-уважаваните и авторитетни доайени на циганската общност у нас умира през 2011 г., оставяйки след себе си мемоарната си книга “Един циганин в ЦК на БКП”.
Господин Колев приживе казваше:  Осигурихме работа за всички, жилища. На скитащите
катунари давахме по 5 хиляди лева, ако се заселят. На родителите на учениците отпускахме по 20-30 лева помощи, за да ги пращат редовно на училище", изрежда мерките Колев. И не пропуска студентите. По личната молба на Тодор Живков той бил натоварен да "вкара" във ВУЗ всички кандидати от цигански произход, които на изпитите са получили оценка над 3. "Така се създаде циганска интелигенция", казва Колев. Когато през 1980 година ЦК поръчали секретно изследване, се оказало, че 40% от циганите в България вече са интегрирани.
Когато през 1966 година Тодор Живков се среща с президента на Франция Шарл дьо Гол, френските журналисти го попитали как живеят циганите в България, а той отвърнал "Какви цигани, в България няма цигани", обича често да си спомня Колев.
Самият факт, че имаше отдел за националните малцинства говори, че държавното ръководство признава, че ги е имало, но никъде не се говореше за това, казва Колев. На една от срещите си с Тодор Живков първият човек в държавата му казал: "Другарю Колев, ние не признаваме циганите за малцинство. Те са наши хора.  Циганският въпрос е наш вътрешен въпрос. Докато турският - не е".
 На въпроса „Какво точно правеше този отдел за малцинствата?”, той казва: Проучвахме проблемите, които трябва да бъдат решени от ЦК на партията. Помните, тогава БКП решаваше. Обикалях страната и настоявах да се ликвидира скитническият живот на циганите.
Стана възможно. До голяма степен... А привилегии имаше - тогава не говорехме за интегриране, а за приобщаване на циганското население към българската общност. Имахме за цел да издигнем материалната и духовната култура на циганите до основното население - българите. Затова и излезе решение временно да се приемат нашите младежи във ВУЗ-овете с по-нисък бал. Защото циганските деца имаха равни права с българските, но нямаха равен старт.

На тази дата летя първият ни космонавт Георги Иванов

На 10 април 1979 г. вечерта от космодрума в Байконур излита космическият кораб Союз-33 с
командир Николай Рукавишников, а член на екипажа е българският военен пилот майор Георги Иванов. Това е четвъртият полет от програмата „Интеркосмос“. Основната цел на полета е скачване със станцията Салют-6, където се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента, включващи създадените за целта изцяло български системи и прибори Спектър-15, „Средец“ и „Пирин“. Съгласно плана екипажът следва да смени своята капсула от Союз-33 с прикачената към станцията капсула от Союз-32 и да се приземи с нея.

След успешния старт от Байконур в 20:34 ч. московско време, корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за сближаване и стиковане със станцията Салют-6.

На втория ден започват маневрите по скачването на двата космически апарата. След приближаване на 3 км и установен визуален контакт, внезапно отказва основният двигател на кораба Союз-33. Той трябва да работи в продължение на 6 сек., но се самоизключва още след първите 3 сек., а екипажът в станцията Салют-6, който наблюдава опита за скачване, вижда необичайна несиметрична форма на факела на главния двигател. Отказва и автоматизираната система „Игла“. Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат.

Моделирането на наблюденията на Ляхов и Рюмин сочат, че най-вероятно е прогоряла стена на горивната камера основния двигател и затова пламъкът е насочен встрани.

Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато от земята вземат решение за по-нататъшните действия. Както се очаква, скачването е отменено, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция.

Екипажът на Союз-33 започва да се подготвя за връщане на Земята. Главният конструктор на кораба Юрий Семьонов взема решение да не се прави трисекундна проба на резервния двигател, а директно да се включи и да се пристъпи към кацане.

Резервният двигател сработва, но не се самоизключва след 188 сек., както е разчетено. Командирът Рукавишников изчаква максимално допустимото допълнително време от 25 сек., след което ръчно спира двигателя. В резултат на продължителния спирачен импулс капсулата прекалено намалява скоростта си и навлиза в атмосферата по много стръмна балистична крива.

При достигане на по-плътните въздушни слоеве в продължение на над две минути ускорението нараства до 10G (98 m/s²), което означава намаляване на скоростта с 350 км за секунда. За натренирания 38-годишен пилот на изтребител МиГ-21 Георги Иванов (избран преди всичко заради изключителния си здравен статус), условията са трудни, но поносими. За 9 години по-възрастния цивилен инженер Николай Рукавишников (макар преди това да е изпълнил два космически полета) изпитанието е далеч по-сериозно. Космонавтите издържат това ускорение благодарение на суровите наземни тренировки по време на подготовката им. Приземяват се на 320 км североизточно от град Джезказган в Казахстан.

Причината за аварията остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата и изгаря напълно. У конструкторите на корабите „Союз” обаче се поражда съмнение дали проявеният дефект не съществува и в кораба Союз-32, с който Ляхов и Рюмин трябва да се приберат на Земята. Освен това за продължаване на мисията им е необходимо да се попълнят резервите с храна, гориво и други материали. Затова на 6 юни към станцията Салют-6 излита безпилотният кораб Союз-34, който успешно се скачва със станцията. Пропадналите научни експерименти със Союз-33 са извършени от Ляхов и Рюмин. На 19 август и те се приземяват успешно.

Вицове, април 2014г.

БДЖ:)

СмЕх

Здравей, Майко Русия!
Това съм аз - твоят син Крим!
Завърнах се! У дома съм вече...
Има ли нещо за ядене?
***
Един руснак отишъл при художник да го нарисува. Художникът го пита:
-Как да ви нарисувам,господине?
-В героична поза-отговорил руснакът.
-И каква е тази героична поза?
-Ами пред мен бутилка водка и аз я гледам с отвращение...
***
Приятели си говорят по телефона. Накрая единият пита:
- Как сте в семейството? Всичко наред ли е?
- Абе, струва ми се, че жена ми нещо ми изневерява ...
- Стига, бе! И по какво прецени?
- Ами, преместихме се да живеем от Сливен в Бургас, а водопроводчика си е все един и същ ...
***
В леглото тя беше истинска тигрица - рижа и малко под 150 килограма...
***
Бармана е като фармацевт, но с по-ограничена инвентаризация
***
Мъж в секс магазин:
- Искам надуваема жена...
Продавачът:
- О,тъкмо пристигна нов модел,просто шик - пълен реализъм на тялото,стонове,драскотини,ухапвания... няма да съжалявате!
На следващия ден пристига мъжът и връща куклата Лили.
Продавачът:
- Какво,не стене ли Лили?
- Е,стене...
- Какво,не драска ли? Не хапе ли?
- Да,драска и хапе...
- Е,какво тогава?
Мъжът,почти плачейки:
- Не ми пусна Лили...
***
Пациентка пита доктора:
- След като съществува БГ Мама за какво са необходими лекарите?
- За да не умрете от някоя правописна грешка, госпожо!
***
Всяка сутрин нови вицове


сряда, 9 април 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден-300!

300 дни след началото на антиправителствените демонстрации ДАНСwithme, избухнали след
назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, те се възраждат с нова сила по повод номинирането му за евродепутат.

Бойко с първи видео чат

Бойко Борисов се похвали, че е провел първия си "видео чат" в Google+.

"Днес проведох първия си Google+ видео чат с мои приятели и занапред ще инициирам подобни срещи и дискусии както със структурите и Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, така и с вас. Ще разискваме различни теми и въпроси, затова ще се радвам да се присъедините към кръговете ми и в Google+", написа Борисов във Фейсбук.

Индиец доказва, че е на 179 години!

Жител на северния индийски град Варанаси може да бъде признат за най-възрастният не само
сред живите, но и сред живелите някога хора в света.
 Махаща Мураси твърди, че е на 179 години, съобщава информационният сайт World News Daily Report.
Според паспортните данни, мъжът е роден през януари 1835 в Бангалор (административен център на южния щат Карнатака). От 1903 г. той живее в Варанаси, където е работил като обущар до 1957 г., когато той става на 122 години.
 "Живея толкова дълго, че дори правнуците ми измряха. Смъртта ме е забравила. Обърнете внимание на статистика - никой не е живял дори до 150 години, да не говорим за 170 години. Струва ми се, че аз съм безсмъртен", казва той.

Всички обичат Пеевски

Вече трета структура на ДПС издигна Делян Пеевски за евродепутат. Областните структури на
Движението за права и свободи в Смолян, Кърджали и Хасково предложиха „младия успял мъж“ за евродепутат. Очаква се още няколко структори да го предложат в това число и ДПС-Бургас.

Боинга ще бъде открит до няколко дни

Засякоха нови сигнали, които може да идват от "черната кутия" на изчезналия малайзийски
"Боинг" в Индийския океан, предаде АФП.

Във вторник са уловени два сигнала, първият с продължителност около пет минути, а вторият - седем минути.

Според отговарящия за координацията на международните усилия по издирване на самолета Ангъс Хюстън, останките от самолета ще бъдат открити до няколко дни.

Според специалисти издирването на лайнера на "Малейжа еърлайнс", в което участват 26 държави, ще се превърне в най-скъпото в историята на авиацията. До момента са похарчени 44 милиона долара.

Вицове, април 2014г.

Време е за смяна на зимните гуми...

СмЕх

Мамо, мамо, тати ми оправи касичката и вече не дрънчи!
***
Позовавайки се на Фройд ..за еротичен се счита всеки предмет, чиято дължина е по-голяма от диаметъра му.
***
Пиян мъж се прибира посред нощ вкъщи и крещи от вратата: -Жена,започвай да ми се караш,че иначе не мога да намеря кревата!
***
На конкурса "Мис Свят" всички участнички били много притеснени, само на МисТайланд ѝ било през к*ра
***
Колко по- добре щеше да е, ако с настъпването на лятото, комарите не смучеха кръв, а мазнини.
***
Две мутри отиват на лов за мечки с частен самолет. Пилотът ги оставил в гората и ги предупредил:
- Самолетът е малък, можем да вземем само една мечка. Разбрано?
- Разбрано бе!
Връща се пилотът след два дни. Мутрите стоят на поляната с две убити мечки. Пилотът се хваща за главата:
- Ама нали ви казах - една мечка!!??
- Стига бе, ти и миналата година каза една мечка, а когато ти платихме 1000 долара, се нави на две... Тая година ще ти дадем 2000 долара.
Пилотът се съгласил и натоварил двете мечки. Полетели и след половин час самолетът не издържал и паднал. За щастие всички останали живи. Едната мутра излиза от развалините и пита:
- Къде сме бе?
Втората също изпълзява, оглежда се и отговаря:
- Не знам, ама сигурно близо до мястото, където паднахме миналата година...
***
Седят си две омъжени приятелки в ресторант, всичко е хубаво, но им липсва мъжка компания, едната пита другата:
-Имаш ли приятели мъже?
-Имам.
-Звънни на 32-ма!
-Защо на толкова много?
-Първо, половината няма да дойдат.
-А защо са ни 16?
-Второ, половината ще се напият.
-Но осем също са много!
-Трето, половината, както винаги, няма да могат...
-А четири за какво?!
-Нима няма да ти се прииска за втори път?
ВСЯКА СУТРИН НОВИ ВИЦОВЕ

вторник, 8 април 2014 г.

#ДАНСwithme

Протестът! Ден 299-и!

Най-голямата сянка в света

Връх Еверест

Реформаторите на евроизбори с краден клип! ВИДЕО

Клипът на Реформаторския блок за изборите за Европейски парламент се оказа, че копира този
от 2008 година правен за изборите в САЩ.
В клипа участва съзвездие от известни актьори и певци: Снежина Петрова, Юлиан Вергов, Александрина Пендачанска, Кирил Маричков, Стефания Колева, Явор Бахаров, Йосиф Сърчаджиев, Богдана Карадочева, Иван Лечев, Атанас Атанасов, Александра Василева, Ана Вълчанова, Владимир Пенев. Тяхното послание към избирателите е, че всеки глас е важен и има значение.
Клипът е заимстван от подобна кампания за активно гласуване, която се проведе в САЩ през 2008 г. В серия от видеа холивудски актьори, певци и знаменитости, сред които Дженифър Анистън, Хали Бери, Леонардо ди Каприо, Дъстин Хофман, Джулия Робъртс, Том Круз, Саша Барон Коен в образа на Борат и Уил Смит, казват "Не гласувай!"
Сами преценете:

Клип на Реформаторски блок 2014г.


Клип за изборите в САЩ 2008г.



Орешарски: Виетнам е най-важният ни стратегически партньор в Югоизточна Азия

И ДПС в Смолян предложи Делян Пеевски за евродепутат

Делян Пеевски е номиниран от областната структура на Движението за права и свободи в
Смолян за евродепутат, съобщиха от пресцентъра на ДПС - Смолян. Миналата седмица той бе предложен за евродепутат и от структурата на ДПС в Кърджали.
Народният представител е един от осемте предложения, които смолянската структура направи за евролистата на ДПС.
Предложени са в листата да бъдат министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, председателят на младежката организация на движението Илхан Кючук и настоящият евродепутат проф. Владко Панайотов. Номинирани са още Емине Гюлестан, която е съветник във Външно министерство, Севим Мусак, юристка от Мадан, Емилия Торманова – Сечкова от златоградското село Старцево, по професия счетоводител и Велин Велев – икономист от община Доспат.