събота, 14 юни 2014 г.

ДАНСwithme

Протестът! Ден-366! Хиляди в центъра на София

Над 4000 демонстранти са в центъра на София, за да отбележат една година от началото на
антиправителствените протести ДАНСwithme, които започнаха с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Днешната демонстрация е под наслов „Време е да довършим започнатото“.

Българите стрелят по Бойко, Сергей, Мая, Бареков, Доган и компания във виртуална игра

Виртуална игра, която отмъщава на българските политици, набра за по-малко от 24 часа
огромна популярност в социалните мрежи.
Играта се казва "Мистър пистол" и призовава ядосаните избиратели най-после да покажат "народната любов". На шарен фон и под съпровода на забавна музика се появяват мишени с лицата на известни български политици.
Целта на играта е колкото се може по-бързо и повече политици да бъдат отстреляни с пушка, но заредена не с патрони, а с боя. Това дава възможност на играчите да отключат ново ниво. Последният политик, който е на върха на мишената, е почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.
Автор на играта е екип от шестима млади българи, които работят за фирмата Game Rill. Във виртуална игра единствените мишени са български политици.
„Официално играта излезе в петък, 13-и. Много бързо се разпространи. Идеята й е по-скоро да се възприема като нещо комично, няма политическа идея, която да застане зад играта. Не сме я направили като привърженици на някакви партии. В играта има лица от повечето партии. Според мен ще предизвика голям интерес, защото е забавна, а и в момента има едно напрежение, което доста дълго време се събира в хората срещу политиката", разказва Александрина Димитрова, която е част от екипа, разработил играта.
Сред „жертвите" на народния гняв са лидерът на ДПС Лютви Местан, атакистът Волен Сидеров, новото лице в родната политика Николай Бареков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, премиерът Пламен Орешарски, президентът Росен Плевнелиев, както и много други политически лидери и запомнени лица от годините на прехода.
„След определен брой „застреляни" лица, се появява нещо като бос, който трябва да бъде убит и след като бъде отстранен, се отключва ново лице. Мисля, че са избрани на случаен принцип - да има по едно лице от различните партии, за да бъде по-интересно. В тази игра всички са равноправни. Няма най-голям бос. Най-трудно достижимият политик в играта е Ахмед Доган. Имаше една шега, като избрахме той да е накрая, че пистолети вече него не го ловят, така се стигна до идеята той да е накрая", обясни Александрина Димитрова.

Мачът Испания-Холандия (1:5) в една снимка

Григор Димитров на финал в Лондон

Григор Димитров продължава победния си ход на турнира в Куинс, а днес пред българина
глава преклони световният №3 Станислас Вавринка и след великолепна игра и категорична победа с 6-2 6-4 Гришо се класира за първия в кариерата си финал на тревна настилка.

За Григор това бе и седма победа срещу представител на Топ 10, три от които вече срещу тенисисти от Топ 5 - тогавашния №1 Джокович, намиращите се под №3 по време на двубоите Ферер и Вавринка.

До този момент Григор е играл четири финала на АТР ниво, три от които спечелени - в Стокхолм на твърди кортове в зала, отново на твърди кортове, но на открито в Акапулко и след това на клея в Букурещ. Спечели ли и финала в Куинс, тогава ще има трофеи на АТР турнири, провели се на всяка една от четирите настилки.

На тази дата: 14 юни създават бърбъна

На 14 юни 1789 г. баптисткият проповедник Илайджа Крейг създава бърбъна. Макар и
легендарна, датата се приема като начало на напитката, тръгнала от САЩ, за да се разпространи по целия свят.

Илайджа Крейг е роден в Ориндж Каунти, Вирджиния, през 1738 г., става баптист през 1771 г., прекарва няколко месеца в затвора заради проповедите си, а през 1785 г. се заселва в Бърбън Каунти, Кентъки.

Там той се доказва като успешен бизнесмен и създава първата мелница, първата фабрика за хартия и първата спиртоварна. Именно в последното предприятие Крейг успява да получи питие от царевица, станало впоследствие популярно като бърбън. Тайната се крие в отлежаването на извлечения от царевицата спирт в специално обработени дъбови бурета.

Днес компанията "Хевън хил" произвежда бърбън, носещ името на Илайджа Крейг. По силата на американските закони, за да бъде едно уиски признато за бърбън, то трябва да съдържа поне 51 процента извлек от царевица, а останалото се допълва от пшеница, ръж и ечемик.

При типичния бърбън 70% от съдържанието е царевица, а отлежаването му продължава между две и четири години в дървени бурета. Днес повечето от бърбъна се произвежда именно в Кентъки, но фабрики за напитката съществуват и във Вирджиния, Пенсилвания, Индиана, Илинойс, Охайо, Тенеси, Мисури и Канзас.

Макар и Крейг да се сочи като един от създателите на напитката, всъщност тя придобива познатия ни вид и вкус едва в края на XIX век.

САЩ ще удрят по Сирия и Ирак

„САЩ разглеждат възможността за нанасяне на въздушни удари по места, където са
съсредоточени екстремисти от групировката „Ислямска държава Ирак и Левант”, не само в Ирак, но и в Сирия, съобщава вестник The Guardian, позовавайки се на двама официални представители, пожелали да останат анонимни.
След като в предградията на Дамаск бе използвано химическо оръжие през август 2013 година, за което властите на САЩ обвиниха режима на Башар Асад, Вашингтон обяви намерението си да нанесе военен удар по Сирия. Заплахата бе отклонена, след като бе достигнато споразумение за премахването на химическото оръжие от територията на Сирия и неговото унищожаване.

„В течение на 18 месеца Пентагонът разглеждаше възможността за нанасянето на удари по цели в Сирия, но този, който им бе нужен, бе Башар Асад”, коментира ситуацията Кристофър Харпър, офицер във Военноморския флот на САЩ в оставка и военен анализатор. По думите му, групировката „Ислямска държава Ирак и Левант” не е била разглеждана като сериозна заплаха от Вашингтон.

Администрацията на Обама заявява, че е скептично настроена към възможността за военна намеса както в Ирак, така и в Сирия. „Военната помощ не е изключително средство, тя не е дори и преимуществено”, заяви Обама в петък, като отбеляза, че решението на САЩ по този повод ще зависи от умението на правителството на Нури ал Малики да „взима трудни решения”.

Представител на администрацията на президента на САЩ отбеляза, че Обама може да приеме решение за военна подкрепа на Ирак още този уикенд.

По последни данни на The Guardian, в Багдад за обсъждане на помощ на Ирак в борбата с терористите от „Ислямска държава Ирак и Левант” е пристигнал известният ирански генерал Касем Сюлеймани.

Вицове, юни 2014

СмЕх

Почвам да се грижа за здравето си. От утре за алкохол и цигари ще ходя само с колелото!
***

"Тъкмо свикнеш с някой... и той вземе, че слезе на следващата спирка."
***

В кухнята тъщата прави кюфтета.Малкото коте идва при нея и си проси месце:
-Мяу, мяу!
Тъщата го рита с крак:
-Марш!
Котето пак идва и пак:
-Мяу, мяу!
-Махай се, бе! - ядосано го подритва тя пак.
В кухнята влиза зетят. Тъщата:
-Зетко, направила съм ти кюфтенца!
Зетят сяда на масата. Тъщата му пълни чинията, а котето пак идва и се подмилква на зетя. Той:
-На, коте, хапни си малко!
Котето хапва парче от кюфтето и пада на пода.
Зетят на тъщата:
-Ах,тиии, гадинооооо!!! Намислила си да ме отровиш, а!!!
И й забива такова такова яко кроше, че тъщата отлита в ъгъла.
-Yesss!! Ще риташ, а! - отваря очи котето.
***

"Играейки си с кранчето за студената вода в кухнята, Христо се научи да настройва пеенето на жена си под душа."
***

Съпруг предлага на жена си:
- Скъпа, хайде довечера да излезем да се позабавляваме.
- Добре - съгласява се тя, - обаче ако се прибереш преди мен, остави лампата в коридора включена!
***

Атентатор в зоомагазин:
- Имате 30 секунди, за да излезете, преди да го взривя!
Костенурката:
- Пе*ераст

Всяка сутрин нови вицове

петък, 13 юни 2014 г.

#Дансnomore

Протестът! Ден-365!

Бойко с плодова торта за 55 лазарника

Бойко Борисов посрещна рождения си ден в САЩ. Той публикува снимка в официалния си
фейсбук профил, на която се готви да духне свещичките на малка плодова торта. На снимката бившият премиер е с фланелка на "Реал" (Мадрид).

Дузпата за Бразилия в анимация! Видео

Дузпата, с която Бразилия реално спечели първия мач на Мондиал 2014, е най-коментираното събитие в деня след двубоя срещу Хърватия. Именно този епизод наклони везните в полза на "селесао", след като резултатът до този момент бе равен - 1:1. Редица треньори, футболисти, бивши съдии и експерти коментираха, че решението на японския съдия е повече от скандално.

В интернет пространството вече се появиха редица снимки и карикатури, в които най-вече японския съдия е с фланелка на Бразилия. Вече е факт и иронична анимация, която също е свързана със скандалното решение.

ВИДЕО

Бжежински казал на Бойко, че е най-знаковият политик на прехода

Днес пресцентърът на ГЕРБ разпространи прессъобщение от срещата между лидера на
партията Бойко Борисов и световноизвестния политически анализатор Збигнев Бжежински, съветник по сигурността на 39-ия президент на САЩ Джими Картър. Следва пълният текст на съобщението с оригиналния правопис.

Бжежински към Борисов: Вие сте най-знаковия български политик за последните 25 години

Вашето правителство беше най-доброто българско правителство, а Вие сте най-знаковия български политик за последните 25 години. Това заяви световноизвестният политолог Збигнев Бжежински при срещата си с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов във Вашингтон.

Държавният съветник по сигурността на американския президент Джими Картър се обърна към Борисов като подчерта, че в САЩ той е признат като политикът в България, който успешно се бори с корупцията и организираната престъпност.

По време на срещата си Борисов и Бжежински обсъдиха политическата ситуация в България, в контекста на световните политически процеси. Двамата анализираха и ролята на страната ни като член на Европейския съюз и НАТО, на фона на кризата в Украйна. Бжежински подчерта важността на евроатлантическата ориентация на България за успешното развитие на страната.

13.06.2014 г.

Пресцентър ПП ГЕРБ

Вотът на недоверие не мина!

И петият вот на недоверие, внесен от ГЕРБ, не мина. 114 депутати гласуваха "против", 109 -
"за", един се въздържа. Пет гласа не стигнаха, за да падне кабинетът "Орешарски".
Лидерът на левицата Сергей Станишев заяви, че бившите управляващи нямат морално право да искат вот на недоверие именно по темата за финансовата политик.

Премиерът Пламен Орешарски благодари на мнозинството, че е отхвърлило вота на недоверие.

Политики на кабинета, в които точно настоящата опозиция се провали най-видимо в предходния управленски период.

Следих внимателно тезите и аргументите в тази зала преди два дни. Чух загриженост за правителствения дълг от представители на опозицията, които увеличиха същия с над 4 млрд. лева в рамките на един мандат", изтъкна министър-председателят.

Във връзка с критиките срещу работата на приходните агенции Орешарски посочи, че към месец април приходите са 30,5% от планираните суми, което, по думите му, е най-добрият резултат за последните пет години.

За разлика от предните пъти, на петия вот на недоверие "Атака" гласуваха "срещу" правителството. Лидерът на националистите използва факта, че заседанието се излъчва на живо, за да открие кампанията с реч срещу настоящия кабинет и колониалното робство.

"Сега ще видите с очите си, че златният пръст на Сидеров е една лъжа на медиите", закани се Сидеров, преди да влезе в залата.

Тази сутрин парламентът започна работа при необичайно стабилен кворум. Освен БСП, ДПС и "Атака", заседанието уважи и опозицията от ГЕРБ и в залата имаше 168 депутати.


Кабинетът бе посрещнат от скандирания "оставка", а от ГЕРБ прочетоха декларация със същия призив.

Вот на недоверие и референдум чакат депутатите днес

Тежък работен ден се очертава за депутатите в Народното събрание, в случай, че парламентът
успее да събере кворум, за да открие заседанието.

Първа точка в днешната програма е гласуването по петия вот на недоверие срещу кабинета на тема финансовата политика на правителството, чиито дискусии се проведоха в сряда.

След провала на вчерашното заседание председателят на парламента Михаил Миков обяви, че ще вмъкне в днешната програма и разглеждането на въпроса с референдума за изборните правила.

В сряда пък по предложение на ГЕРБ в седмичната работа на парламента бе заложено изслушване на премиера Орешарски и енергийния министър Драгомир Стойнев по темата „Южен поток“.

Всички тези теми обаче зависят от благоволението на ГЕРБ, след като в сряда „Атака“ поиска оставка и вчера не се появи в пленарна зала, за да закрепи кворума. От ГЕРБ пък обявиха, че ще участват в работата на парламента само по темите, които бъдат договорени на бъдещия Консултативен съвет за национална сигурност, който ще се проведе при президента във вторник.

На тази дата: 13 юни 323г. пр.Хр. умира Александър Македонски

На 13 юни 323 г. пр. Хр. във Вавилон умира един от най-големите военачалници в световната
история - Александър ІII Македонски, син на Филип II.

За около 10 години Александър успява да покори земите от Балканите до Индия, да разруши Персийската империя, да сложи ръка на Египет и Месопотамия и да положи началото на цял нов период в историята на Източното Средиземноморие - елинизма.

Александър е роден през 356 г. Майка му - епирката Олимпиада, твърди, че истинският му баща не е Филип, а Зевс, и така създава божествен ореол около сина си.

Той наследява престола през 336 г. пр.Хр., когато Филип е убит по време на женитбата на дъщеря му Клеопатра с епирски вожд. След като бързо си гарантира контрола над Гърция, Александър поема към Персия. Начело на 40 000 войници през 334 г. той прекосява Хелеспонт (дн. Дарданели), разбива персите при река Граник и установява контрол над гръцките градове в Мала Азия.

През 333 г. той отново побеждава персите при Иса, след което поема към Египет. През 331 г. персийската империя е окончателно разгромена след битката при Гавгамела и Александър поставя ръка върху Асирия и Месопотамия.

В следващите няколко години армиите на Александър продължават похода в Бактрия, дн. Централна Азия, и достигат до Индия. Там обаче войските му се разбунтуват и завоевателят е принуден да поеме обратно. Малко след връщането си във Вавилон, който е обявил за столица на империята си, Александър умира.

Причините за смъртта му остават неизвестни, а спекулациите варират от малария и тиф до популярната по онова време отрова.

Днес рожден ден празнува Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ ще отбележи 55-те си години в столицата на САЩ, където е на посещение, в компанията на Румяна Бъчварова, която бе шеф на кабинета му като премиер, и на бившия енергиен министър Делян Добрев.

Вицове, юни 2014г.

София...

СмЕх

Тва откриване на Световното беше като новогодишна програма на БНТ от Хачо Бояджиев, брат.
***


Човек трябва да умее да се радва на чуждото щастие. Аз например се радвах най-много от всички, когато съседите приключиха с ремонта.
***

"Никога не завивайте ГМО скумрия във вестник - решават кръстословицата гадовете!"
***

Лятото е дошло, когато се появи поне една рап песен за сладолед и поне една чалга за мастика
***

"Когато го няма шефа - всички са доволни. Когато я няма чистачката - всички мрънкат. И се замисляш кой е по-нужен във фирмата."
***

"Най-хубавата страна на смартфоните с андроид - вечер като се напиеш и искаш да звъннеш на бившата, батерията вече е изтощена..."

Всяка сутрин нови вицове


четвъртък, 12 юни 2014 г.

Дансnomore

Протестът! Ден-364!

Оставка на Орешарски, ама друг път

Нова идея, различна от досегашната позиция на БСП по оставката на кабинета, изрази
лидерът на левицата в кулоарите на парламента днес. Пред журналисти той коментира, че правителството нямало защо да бърза с оставката си, защото останалите партии не искали незабавни избори през юли.

Сергей Станишев подчерта, че единствено левицата имала отговорна към страната позиция, обявявайки се "за" незабавни избори през юли. По думите на червения лидер скорошният вот щял да доведе до стабилизация на страната и да позволи на новия кабинет спокойно да приеме бюджета за догодина, да договори условията с ЕК по новия програмен период и да излъчи българската кандидатура за нов еврокомисар.

Според Станишев изборите през юли били напълно възможни, ако имало съгласие от всички политически сили, така че да се направят промени на сроковете, заложени в Изборния кодекс.

Председателят на левицата изтъкна, че само БСП имала политическа воля и призова българските граждани да си дадат сметка кой наистина мисли за доброто на страната.

"Другите политически сили не желаят спешни избори, това е видимо от техните реакции, започвайки с ГЕРБ - основната партия, която една година казваше: "Избори сега!" И ББЦ обявиха, че не могат да бъдат толкова бързо изборите. Това е въпрос на тяхна политическа позиция, но всеки трябва да знае кой всъщност е готов българските граждани да се произнесат по-бързо и кой не го желае, а прави дребни политически сметки", отсече Станишев.

Правителството предлага Ирина Бокова за генерален секретар на ООН

Правителството е издигнало кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.
Предложението е направено от министъра на външните работи Кристиян Вигенин.

Генералният секретар на ООН се избира от Общото събрание по предложение на Съвета за сигурност. В момента Ирина Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО – втори мандат.

Решението на Министерскиs съвет все още не е обявено публично.

Мондиалът започва днес! Светът е футбол

Тази вечер точно в 23:00 часа с мача между Бразилия и Хърватия започва 20-ото световно
първенство по футбол. От 12 юни до 13 юли светът ще бъде самба и футбол. За втори път в историята Бразилия приема най-големия футболен форум. Първият път бе през 1950 година. Световното първенство ще се завърне в Южна Америка след 1978 година, когато се проведе в Аржентина. Бразилия пък става петата държава, която приема Мондиал за втори път в историята.

Цялата планета тръпне в очакване да стартират битките в 12-те града. Това важи с двойна сила за 32-те държави участнички, всяка от които мечтае да бъде коронована като шампион на света.

Със сигурност най-голяма е тръпката в Бразилия. Домакините са определяни от много специалисти като основният фаворит за титлата. Цялата държава мечтае да види как Неймар и компания ще вдигнат за рекорден шести път златния трофей. Селекционерът Луиш Фелипе Сколари донесе последната титла на "селесао" през 2002 година и сега на него е поверена задачата отново да изведе тима до трофея.

Още няколко отбора обаче протягат ръце към отличието. Другият голям фаворит е настоящият шампион Испания. "Ла Фурия" ще направи всичко по силите си да защити титлата си от ЮАР 2010. Ако успее в това начинение отборът ще направи ново невиждано постижение, като ще спечели четири поредни големи първенства.

Няма как да подминем и тима на Германия, който традиционно е изключително стабилен на големи първенства. Йоаким Льов има на разположение изключително талантливо поколение играчи, които са способни да извървят целия път до финала. Дали ще успеят зависи само от тях.

Големи амбиции има и тима на Аржентина. Постигналият всичко на клубно ниво Лионел Меси ще опита най-накрая да докаже, че може да бъде лидер и на националния отбор на страната си. В компанията на играчи като Серхио Агуеро, Анхел ди Мария, Гонсало Игуаин и Есекиел Лавеци, той ще има доста мощна подкрепа в атаката на титлата.

В Бразилия ще бъде и непредсказуемата Англия, която също ще иска да защити по най-добрия начин честта си. Там е и Португалия с настоящия носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо. Няма как да отпишем и отборите на Италия и Франция, които са традиционно силни футболни нации и са способни също да направят мощна атака към трофея, който вече е бил във витрината им.

Със сигурност ни чакат и изненади, каквито традиционно се случват на пободни големи форуми. Отбори като Уругвай с ударното дуо в атака в лицето на Единсон Кавани и Луис Суарес никак не е за подценяване и е способен да стигне далеч. Същото се отнася и за тимове като Белгия, Холандия, Чили, Хърватия, Босна и Херцеговина, Кот д`Ивоар и Колумбия. А нищо чудно и някой от останалите тимове да сътвори сензацията. На световно първенство всичко е възможно.

Предстои ни поредният изключително вълнуващ футболен форум изпъстрен със самба и майсторски изпълнения. За нас остава да се насладим напълно на това грандиозно събитие и да се надяваме то да не бъде помрачено от протестите в Страната на кафето.

На тази дата: 12 юни 1999г. руски десантчици окупират летището в Прищина под носа на НАТО

На 12 юни 1999 г. рано сутринта батальон от 200 руски десантчици от състава на
миротворческите сили на ЮНПРОФОР в Босна, качени на БТР и джипове с камуфлаж на КФОР, преминават с бърз марш (над 600 км. за 7,5 часа) през Сърбия и завземат летище „Слатина” край Прищина в Косово, като изпреварват миротворческите американски, английски и френски части. Това става в първия ден, след като НАТО официално прекратява бомбардировките над Югославия.
Погледнато без призмата на „-филства” и „-фобства” Русия прави за Сърбия нещо, което никога няма да стори за България и очевидно сме си го заслужили. (Американците също няма да рискуват нищо заради нас, а от Британия никога не сме видели добро.)

Русия дава на НАТО шах с царя

Ако върнем лентата на събитията от нощта на 11 срещу 12 юни 1999 г., тогава се случва следното: Руснаците напускат заеманите райони в Босна неусетно. С пилотни коли на югославската армия без спиране пресичат Западна Югославия и в около 4 часа колоната навлиза в Косово поле за почивка. В 6 часа е получена задача да бъде превзето летище „Слатина” край Прищина, която е изпълнена след час.

Командването на НАТО научава новината от сутрешния блок на СNN и към 11 часа е изпратен безпилотен самолет, който да предаде видеоматериал какво всъщност се случва на летището. Британските части обаче изпреварват колегите си. Пак британски вертолети напират да кацат, но от контролната кула им забраняват. Когато някоя машина се насочи за кацане, отдолу се появяват руски БТР-и и десантчици с гранатомети.

Възниква търкане между руското и натовските поделения, вследствие на което командващия НАТО ген. Уесли Кларк дава заповед на 200 британски и френски парашутисти да открият огън по руския батальон. Те обаче се страхуват от въоръжението на руснаците и от очевидната им готовност да отблъснат нападението. Това разколебава британския генерал Майк Джаксън и той отказва да изпълни заповедта на ген. Уесли Кларк, като заявява, че няма да стане причина за започване на Трета световна война.

Задейства се „голямата дипломация”. Руският президент Борис Елцин след време твърди: „Казах на НАТО, американците и немците: Не ни тласкайте към военни действия.”

Между НАТО и Русия се пак е постигнато споразумение територията на летище „Слатина” да бъде поделена, а руски военен контингент, състоящ се от 309 военнослужещи с личното си оръжие, да бъде сформиран и изпратен в състава на КФОР.

На 6 юли на летище „Слатина” се приземява първият руски самолет Ил-76, превозващ около 30 десантчици, въоръжение, боеприпаси и храна. Втори самолет каца 4 часа след първия, тъй като Румъния изисква този времеви интервал. Руски източници посочват, че е използван коридор през Украйна и Румъния. След обяд пристигат още два самолета с руски войски.

Руски войници минават с кораби през Средиземно море. Пропуснати са и 7 железопътни ешелона.

В края на юли руският контингент в Прищина наброява 2000 души. Общо руските войници в KFOR нарастват до 3600 души, като в този брой се включват и намиращите се на летището в Прищина 750 души. Руски части има и в секторите на Германия, Франция и САЩ.

Русия се решава на този рискован ход, отчасти заради преднамерените действия на Запада, отчасти, защото никой тогава не се отнася сериозно към нея. Руснаците никога не е признати за пълноправни участници в операциите по поддържане на мира в бивша Югославия, нито пък за част от системата, вземаща решенията за Косово. Затова те така и не изиграха онази роля, за която смятаха, че са се споразумели и са предопределени, и се почувстваха двойно предадени – един път заради самата война и втори път – заради неспазването на мирните споразумения.

Пешки в голямата политика

В международната дипломация никой проблем не възниква на празно място, всеки си има предистория. Така е и с руската окупация на летището в Прищина.

Още докато въздушните удари на НАТО по територията на Югославия продължават, Западът се обръща към руснаците с предложение за провеждане на преговори за приключване на кампанията. В хода на тези преговори, с участието на руския посланик, е постигнато споразумение, според което НАТО трябва да прекрати масираните бомбардировки, а сръбските войски в Косово да бъдат заменени от многонационални сили, включващи и руски части, като именно те трябва да гарантират сръбските интереси и суверенитета на Белград над областта.

На 9 юни вечерта 1999 г. в авиобазата на НАТО в македонския град Куманово сръбски генерали подписват военно-техническото споразумение за изтеглянето на югославските части от Косово. С него приключват преговорите между сръбските военни и колегите им от Алианса, започнали на 5 юни в крайпътния македонски ресторант "Европа 94".

Споразумението е основано на принципната договорка, постигната 3 дни по-рано в германската правителствена резиденция "Петерсберг" от Голямата тройка за мирните преговори със Слободан Милошевич - зам.-държавния секретар на САЩ Строуб Талбот, специалния пратеник на руския президент за Косово Виктор Черномирдин и представителя на Европейския съюз - финландския президент Марти Ахтисаари. Тази принципна договорка обаче оставя "под линия" (т.е. нерешен) въпроса с претенциите на Кремъл за собствена "окупационна" зона извън командването на НАТО. Това обаче е напълно неприемливо за Съединените щати и съюзниците от Алианса. „Отделен руски сектор под отделно командване,… би било рецепта за етническо разделяне на Косово, тъй като сърбите щяха да гравитират към руския сектор" - мотивира американската позиция Строуб Талбот в мемоарната си книга "Ръката на Русия".

Заради въпроса "под линия" заместник държавният секретар спешно заминава за Москва още на 9 юни. Но преговорите му с министрите на външните работи и на отбраната Игор Иванов и Игор Сергеев буксуват. А след изненадващия "спринт" на 200 руски десантчици от Босна през Сърбия до летището край Прищина, в надлъгването между Кремъл и Белия дом на ход се оказват България, Румъния и Унгария. От тях се иска да затворят въздушното си пространство за руските транспортни самолети и да оставят десантчиците в Прищина без провизии и подкрепления в жива сила.

България като буфер между Русия и НАТО

„Вие сте истински партньор на САЩ, доказахте го със смелостта си, когато попречихте на руснаците да създадат свой район в Косово и да увековечат кризата” - заявява Збигнев Бжежински през ноември 2001 г. в София.

Тогава гуруто на американската геополитика и съветник по националната сигурност на президента Джими Картър получава от държавния ни глава Петър Стоянов орден "Стара планина", а благодарността му е заради отказа на българското правителство да предостави въздушен коридор на Русия през юни 1999 г.

По този начин кабинетът "Костов", заедно с правителствата в Будапеща и Букурещ, попречи на руснаците да създадат своя собствена "окупационна" зона в Косово, която на практика да раздели провинцията на две части - северна (сръбска) и южна (албанска). В резултат бе подпомогната пълната албанизация и ислямизация на Косово.

От момента на руския десант на 12 юни нашето Външно министерство попада под ударите на телефонната дипломация на руския посланик у нас Леонид Керестеджиянц.

Впрочем само 4 дни по-рано, на 8 юни, българският премиер Иван Костов се прибира от първото си посещение в Москва и изобщо не подозира какво изпитание го чака в София. Там на среща "на четири очи" с министър-председателя Сергей Степашин двамата се разбират, че "между България и Русия няма политически проблеми, а двете страни са стратегически партньори". Костов дори оптимистично обявява в руския Бял дом: "С тази визита завършва един период на лъкатушене в двустранните отношения.”

За началото на новата българо-руска дипломатическа криза тогавашният ни външен министър Надежда Михайлова свидетелства: „На 10 юни вечерта заместникът ми Марин Райков бе информиран от представител на съюзническа мисия в София, за риска от евентуален дипломатически натиск от страна на Русия върху българското правителство. Причината - има голяма вероятност външното министерство в Москва спешно да поиска въздушни коридори за прелитане над България.”

Споменатата „съюзническата мисия” е американското посолство у нас, което спешно е задействано от Държавния департамент. Заради нерешения казус с бъдещото участие на Русия в международните сили за Косово - KFOR, американците основателно очакват от Кремъл изненадващи военни ходове.

Още на следващия ден заместникът на Михайлова разговаря и с Костов за предупреждението на янките. „Марин Райков беше човекът във външно министерство, който понесе тежестта на конфликта с руснаците и според мен се справи много добре. Беше подготвен, знаеше всичко. Често пъти говореше с премиера без посредничеството на министъра си” - припомня си шефът на премиерската канцелария Николай Вълчев.

Същата петъчна вечер на 11 юни руският посланик Керестеджиянц дава в аванс (?!) прием за националния празник на страната - Деня на независимостта, 12 юни. Костов и Райков решават, че имат удобен случай, за да предотвратят задаващата се дипломатическа криза.

Около 18,30 часа премиерът и зам.-министърът влизат в сградата на руското посолство и поднасят почитанията си на посланик Керестеджиянц за празника. Малко по-късно, по молба на Костов, тримата се отделят, за да поговорят "на шест очи". Премиерът казва на руския посланик, че е некоректно България да бъде подложена на натиск - особено що се отнася до въпроси като даване на бързо разрешение за преминаване на чужди войски през небето или територията й. Костов изразява позицията на правителството, че ще разрешим преминаване, след като Русия подпише споразумение за участие в KFOR под единно командване. Премиерът също така обяснява на посланика, че процедурите са ясни, т.е. МВнР трябва да направи предложението и то след като се изясни какво точно се иска. Едва след като предложението на МВнР е прието от правителството, то се внася в парламента.

Леонид Керестеджиянц проявява разбиране като обещава на премиера да не се стига до ситуации, граничещи с дипломатическия натиск. След час Костов си тръгва от приема.

Само след половин денонощие обаче посланикът погазва обещанието си, а Москва вкарва в употреба любимия похват на руската външна политика - силовата дипломация.

Към 10,30 часа на 12 юни посланик Керестеджиянц звъни по телефона на Марин Райков. И все едно, че вечерта нищо не са се договаряли, иска от него "на юнашко доверие" (без официална дипломатическа нота) да даде достъп до българското небе - нещо, което изобщо не е в правомощията на един зам.-министър. Логично получава категоричен отказ.

По-късно, след като обсадените руски десантчици спят в окопи и укрития, без снабдяване с храна, Русия все пак се споразумява с НАТО за участие на свой контингент в състава на КФОР.

Тогава американското посолство разрешава на парламента ни да даде коридор на Русия за превозване на нейния контингент в състава на КФОР в състав от 309 войници. При гласуването на 9 юли само по един от депутатите гласуват „против” и „въздържал се” – всички останали 213, леви и десни, водени от противоположни мотиви дават съгласието си.

На 25 юли 1999 г. руския военен контингент на КФОР е превозен на самолети Ан 124 „Руслан” през България в Косово.

Сагата свършва през 2003 г., когато Русия изтегля контингента си, тъй като задържането му е безполезно.


Пет партии в парламента ако изборите са сега

15% е спаднало доверието в кабинета след евроизборите. Това сочат последните данни на
Галъп интернешинъл, цитирани от bTV.

47 на сто на участниците в запитването са посочили, че искат оставката на кабинета на Пламен Орешарски, 32% го подкрепят.

Въпреки това според данните на Галъп Орешарски губи най-малко доверие в сравнение с предишните двама премиери – 68%. За сравнение неодобрението при Сергей Станишев е 74%, а при Бойко Борисов – 71%.

При избори сега в парламента ще влязат пет партии, сочат данните на Лабораторията за публична политика към Нов български университет. Тези резултати ще са факт, ако гласуват 4 млн. избиратели.

Според данните на Лабораторията за публична политика изборите печели ГЕРБ с 22-24% от гласовете. На второ място е БСП с 15-17% от гласовете. Третото място е за ДПС в 14-16% от гласовете.

При избори сега в парламента биха влезли още „България без цензура“ и Реформаторския блок.

Българите искат предсрочни избори, убедени са социолозите. Тук обаче възниква отново въпросът кога трябва да се проведат те.

Идеята, че има месеци в годината, когато не трябва да се правят избори, е нездравословна, убеден е социологът Кънчо Стойчев по повод това дали е подходящо изборите да се направят през юли или август.

Всички страни, от които зависи провеждането на изборите, са на мнение, че това трябва да се случи възможно най-скоро, но не и преди септември, за да не се стигне след това до касирането им.

Вицове, юни 2014г.

СмЕх

"Извършвам компютърни услуги.
Цена - 20 лв./час
В присъствието на клиента - 30 лв./час
При даване съвети от клиента - 40 лв./час"
***

Българин отишъл на специализация в Япония и гостувал на колега японец. Там искал да ползва тоалетна, но скоро се върнал при домакина и му се оплакал , че не знае как да влезе защото вратата на тоалетната няма брава и дръжка. Японецът му казал, че тя е с фотоклетка и сензор и като стоиш пред вратата 5 секунди, тя се отваря; като влезеш - автоматично се заключва; а като си свършиш работата и пуснеш водата - автоматично се отключва.
Българинът харесал технологията и си поръчал една за вкъщи. Когато обаче японецът дошъл в България, в дома на приятеля му, на вратата все пак имало брава. На въпроса "Защо?", нашият отговорил.
- Технологии... технологии, ама тук сме в България. Първия път, като спря тока - срах отвънка, а вторият път, като спря водата - спах вътре...
***

"Оказахме се неумели и нерешителни в упражняването на властта" е новото "осрахме се". Тъжният извод: само БСП може да свали БСП
***

Сутрин...
Мозъкът:
- Моля те, остaви ме още 5 минутки...
Тялото:
- Грaвитaциятa още не ми позволявa дa стaнa...
Пенисът:
- This is SPARTAAAAA!
***

Днес дадох на жена ми да разбере,какво ми е като ме мъкне по магазините.Влязохме в 11 кръчми и във всяка една пробвах ракията и мезето,после се върнахме в първата.
***

Не съм пък чак толкова болен!"-помисли си дядото, като видя колко таблетки пие внукът му преди да отиде на фитнес......

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 11 юни 2014 г.

Дансnomore

Протестът! Ден-363!

Правителството даде на ТИМ концесия за природен газ за 35години

На едно от последните си заседания правителството даде 35-годишна концесия за добив на
природен газ и кондензат на „Проучване и добив на нефт и газ” АД. Дружеството е част от холдинга на  ТИМ - "Химимпорт".

Концесията е за находище "Искър - запад", което се намира на територията на общините Кнежа и Искър в Плевенска област.

За целия период на договора се очаква концесионните плащания да надхвърлят 74 млн. лв. Планираният размер на инвестициите е за над 44 млн. лв., съобщават от правителствената пресслужба.

За сбогом правителството вдигна социалната пенсия с един шоколад

Правителството на социалистите, дошло на власт със солидни обещания в социалната сфера,
днес увеличи социалната пенсия за старост с 3 лева.

За решението на кабинета "Орешарски", взето в последните му дни, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

От 1 юли социалната пенсия за старост става 113 лева, с 2.7% повече от сега. Със същия процент се осъвременяват всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2013 г.

Какво обеща Борисов на американците?

"Kогато правителството на ГЕРБ се върне на власт в България, веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море. Това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес."

Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на кръгла маса за енергийната сигурност в
Търговската камара на САЩ във Вашингтон, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Пред американския бизнес Борисов обяснил, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ „Хан Аспарух“ в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ.

"За съжаление след като дойдоха на власт, от една страна българските комунисти замразиха всички тези възможности за инвестиции и от друга – лишиха държавата ни и Европейския съюз от възможността да добиваме евтини суровини и бяхме принудени да продължим да купуваме скъпия руски газ. Но когато Европейската комисия осъзна какво правят комунистите, спря европейските фондове за България и днес нашето правителството се срина окончателно. И когато ГЕРБ се върне на власт ние веднага ще обяви прозрачни конкурси за тези находища и ви приканвам да участвате в тях", е казал Борисов.

Горещ парламентарен ден

Три горещи точки са заложени в дневния ред на днешното пленарно заседание на Народното събрание. То ще започне в 9 ч.
Първа точка е „Избор на членове на Сметната палата на Република България”. Тя може да се окаже ключова за съдбата на кабинета, тъй като вчера от ГЕРБ заявиха, че ако БСП оттеглят тази точка от дневния ред, партията на Борисов ще оттегли вота на недоверие към правителството.

Дебатите по вота са точка втора – „Проект за решение за гласуване на вот на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на фискалната политика”.

Следващата част от програмата е обсъждане на точка първа и втора от предложението на президента за провеждане на национален референдум.

Самата програма ще бъде утвърдена в началото на пленарното заседание. В нея е предвиден и блиц парламентарен контрол, както и обсъждането на няколко закона, но е твърде вероятно заради вота на недоверие изобщо да не се стигне до там.

На тази дата: На 11.6.1770 г.: Мореплавателят Джеймс Кук открива Големия бариерен риф

Предполага се, че хората са познавали Големия бариерен риф още преди 40 хиляди години, когато в Австралия се появяват предците на нейното коренно население. Преоткрит е едва преди 400 години.
История

Още през 1606 г. испанецът Торес броди по тези води, обаче сведенията му са засекретени от испанската корона. През 1764 г. в Мадрас изследователят Далримпъл намира в книжата на английски моряк, посещавал често столицата на Филипините Манила, паметни бележки на испанския адвокат Хуан Луис Ариас, адресирани до краля на Испания Филип III за открития от Торес проток отделящ Нова Холандия (днешна Австралия) от Нова Гвинея. Големият бариерен риф достига на север именно до Торесовия пролив и ще е странно ако торес не се е натъкнал на него.

Документирано е, че пръв от съвременните европейци с Големия бариерен риф се запознава случайно британският изследовател капитан Джеймс Кук, засядайки в 23 часа вечерта на 11 юни 1770 г. с кораба „Индевър“ върху коралов риф, който разпаря дъното на кораба.

Капитан Кук се принуждава да изхвърли през борда шест топа с по шест комплекта гюлета, за да освободи кораба. През 1969 г. експедиция на Филаделфийската академия на естествените науки намира напълно запазени топовете и гюлетата с изключение на дървените лафети.

През 1815 г. Чарлз Джефрис успява пръв да премине през целия бариерен риф откъм страната на сушата, но едва през 1840 г. той е по-подробно картографиран и изучен. Едва в края на 19 век Големият бариерен риф е подробно изследван във връзка с експорта на перли и морски краставици, добивани на рифа.

Що е Голям бариерен риф?

Големият бариерен риф е верига от коралови рифове и острови, намираща се в Коралово море покрай североизточния бряг на Австралия. Представлява най-голямата коралова система в света, съставена от 2900 коралови рифа и 900 острова. Дължината му е 2500 километра, започвайки от Тропика на Козирога край град Гладстон и достигайки на север до Торесовия пролив, а ширината му варира от 2 до 150 км. Обиталище e на 15 000 вида риби. Площта му обхваща 344 400 кв. км, което е повече от площта на Великобритания. Голяма част от рифовете под влияние на абразионно-акумулативната дейност на океана са се превърнали в коралови острови.

Големият бариерен риф може да се види от Космоса и е най-голямата в света екосистема. Съставен е от милиони малки организми, наречени коралови полипи. Тук живеят повече от 400 вида корали.

През 1979 г. е създаден Морски национален парк с площ от 50 000 кв. км за охрана на флората и фауната в крайбрежието и плитководието. Включен е в списъка на Световното наследство през 1981 г. CNN го обявява за едно от седемте чудеса на света.

Благодарение на голямото биоразнообразие, топлите води и лесния достъп за корабите, кораловият риф е популярно място за туристи, особено за водолази. Много от градовете по бреговете на Куинсланд предлагат еднодневни екскурзии с лодки всред рифа, а няколко острова са превърнати в курорти.

Произход и условия за формиране

В по-голяма част от геоложката си история Австралия е била сравнително хладен континент, в чиито крайбрежни води не са съществували условия за развитие на корали. Преди около 65 милиона години, в края на Юра, континентът започва да се придвижва на север, отдалечавайки се от Антарктида.

Възрастта на Големият бариерен риф не превишава 400 000 години. Съвременната история на неговото развитие обаче започва едва преди около 8000 г. В условията на устойчива шелфова платформа, в плитководието при незначителни промени на земната кора, върху стария фундамент постоянно се надграждат нови пластове от рифообразуващи корали. Тези корали се развиват единствено в условията на топла, плитка и прозрачна вода, като основен фактор за нарастването им се явява непрекъснатото повишаване и понижаване на морското ниво.

Като цяло най-интензивен ръст на рифа се забелязва едва през последните 8000 години, след значително повишаване нивото на Световния океан, като някои негови участъци се оформят едва през последните 200 години. Най-младите рифове са разположени върху по-стари на дълбочина 15-20 метра.

За образуване на коралови рифове са необходими плитчини, в които водата трябва да е топла през цялата година. Уязвимостта на коралите се обяснява със строго ограничения на параметрите на околната среда. Температурата на водата не трябва да е по-ниска от 17,5°C (идеалната температура е 22-27°C) — това обяснява защо Големият бариерен риф не се разпространява по на юг от Тропика на Козирога. Водата, в която растат коралите, трябва да бъде с определена соленост, затова бариерния риф се ограничава до границите на Нова Гвинея, където река Флай влива в океана голямо количество сладка вода.

Особености

Основната част от рифа се състои от над 2900 отделни рифа с размери от 0,01 кв. км до 100 кв. км, които са обкръжени от около 540 бариери, образуващи повече от 600 крайбрежни острова, включвайки 250 континентални острови.

Между Големия бариерен риф и крайбрежието се простира лагуна. Този плитководен район рядко превишава 100 м дълбочина, покрит е от мътен слой и е защитен от крайбрежни рифове.

Орешарски и Сидеров изкараха вечерта в руското посолство

Премиерът Пламен Орешарски и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който не се е появявал
на публични места от евровота насам са прекарали вечерта в Руското посолство на прием при посланик Юрий Исаков по случай празника на Руската федерация.
Сред гостите са били още патриарх Неофит, бившият премиер Симеон Сакскобурготски, както и бизнесмените Васил Божков и Тодор Батков.

Орешарски досега не е коментирал изказването на лидера на левицата Сергей Станишев, който във вторник в негово присъствието, се обяви за незабавни предсрочни избори и каза, че правителството трябва да подаде оставка до дни. 

Министър-председателят напусна пленума на БСП под освиркванията "уволение", като на самото заседание социалистите са го изпратили с ръкопляскания.

От "Атака" досега не са оповестили каква е официалната им позиция, след като всички останали партии се обявиха за предсрочни избори. Лидерът на националистите не е коментирал все още и изборните резултати.

Детските божества в Непал, на които им е забранено да стъпват по земята

В повечето общности по света, богините са символ на духовния свят. Но в Непал тези свещени
същества са от плът и кръв. Избирани веднага след раждането си, момичетата са известни като Кумарис, като се смята, че в тях се е преродила богинята Кали.
От момента на тяхното избиране и след преминаването на изпит от 32 етапа, тези живи богини получават статут на безсмъртни и се смятат за защитници от злото от хиляди последователи на хиндуизма и будизма. За момичетата обаче промяната не означава само смяна на името и получаване на статут. Целият им живот се преобръща завинаги.

Кумарите, което означава девственица на непалски, са принудени да напуснат своите домове и да живеят в отдалечени храмове като детски божества. Те имат право да напускат храмовото само в случай на фестивали и процесии, за да бъдат боготворени. Това се случва около 13 пъти в годината.

Кумарите са дори твърде специални, за да ходят по земята. Вместо това те са носени на носилки, тронове и ръцете на хората. Момичетата също нямат право да ходят на училище. Или да участват в ежедневния живот.

Когато обаче те достигнат до пубертета, за Кумарите всичко се променя. След старта на менструацията, момичетата преминават през 12-дневния ритуал „Гуфа“, след който техният живот като Кумари приключва и те се връщат към нормалния си начин на живот, който те въобще не познават.

Вицове, юни 2014г.

Скеле...

СмЕх

Политик се изповядва. Отчето го пита:
- Какъв е грехът ти синко?
- Много съм алчен, отче!
-Това е голям грях! Трябва да се избавиш от него!
- А как да го направя?
- Сега като излезеш от църквата дай 20 евро на първия, когото срещнеш.
- Да му дам 20 евро?!! Просто така!!!
- Да, синко, все с нещо трябва да се започне!
Политикът се съгласил. Излиза от църквата – наоколо никого. Мръднал малко в страни – гледа проститутка. Няма как – тя била първата! Приближил се към нея и й протегнал двайсетачка. Тя възроптала:
- Ама това е малко! 50 давай!
- Как 50? Отчето каза, че 20 е достатъчно!
- Е, отчето, отчето! Отчето е редовен клиент
***

"Тя искаше красива фигура, стегнати цици, дупе и плосък корем, но душата и искаше...кюфтета"
***

- Мамо, днес в училище едно дете ме нарече магаре!
- И ти какво направи?
- Хвърлих му един къч.
***

- Жена, като ми се припие бира, да ме събудиш!
- Откъде да знам кога ще ти се припие бира?!
- Абе, няма проблем, ти само ме събуди!
***

"Изтървах си телефона върху корема. Добре, че нямам плочки, иначе щеше да се потроши..."

Всяка сутрин нови вицове

вторник, 10 юни 2014 г.

ДАНСwithme

Протестът! Ден-362!

ГЕРБ може да изтегли вота на недоверие

"Аплодирам решението на Сергей Станишев относно това, че правителството на Орешарски
незабавно трябва да си подаде оставката. Обмисляме да изтеглим вота на недоверие срещу правителството, защото то капитулира", това заяви от САЩ Бойко Борисов.

Станишев поиска избори през юли!

Сергей Станишев поиска избори през юли и така  изненада дори съпартийците си на
партийния пленум, започнал преди минути. Ако идеята на БСП бъде приета, правителството подава оставка до края седмицата, президентът назначава служебно правителство и партиите отиват на вот до края на юли.
"Няма да има време за тънки сметки. България няма нужда от парламент и правителство на изкуствено дишане. Избори през юли - до края на месеца, е възможен и реалистичен вариант. Най-добрият", каза Сергей Станишев.

"Честната позиция е изборите да са незабавни. България не може да си позволи ситуация на политическа нестабилност. А това поставя под риск икономическата и енергийната ситуация в страната. Три или четири месеца на икономическа нестабилност ще се превърнат в агония. И цената отново ще бъде платена от обикновените хора. Това заяви на Националния съвет на БСП лидерът на партията Сергей Станишев и допълни: „БСП не се е вкопчила във властта, искам всички да разберат това“, заяви лидерът на партията.

„БСП не превърна тези избори в лична кауза и лична битка. Затънахме в критики и самокритики, вместо да започнем кампания, в която да изтъкваме себе си. Но искам да кажа само едно – можем да сме силни единствено, ако имаме нужната подкрепа в нужния момент“, заяви Станишев.

„Ние платихме цената на насажданото мнение, че БСП е мандатоносител, а ДПС – водещата партия в управлението. За съжаление имаше индикации, които затвърдиха това мнение. Ние се оказахме неумели и нерешителни в управляването на властта. Сами си перчихме. За колко политики имахме предложения, на които сами яростно се противопоставяхме един на друг", подчерта Станишев.

Борисов от САЩ: Комунистите и националистите пречат на България

За съжаление комунистите и националистите още пречат на развитието на България, оплакал
се лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на председателя на Международния републикански институт Марк Грийн във Вашингтон.

Това съобщиха от пресцентъра на партията. Борисов е във Вашингтон на едноседмично посещение.

"В България ГЕРБ разгроми комунистите с 12% разлика на европейските избори и същевременно победихме президента на ПЕС Сергей Станишев. Благодарение на нашата работа единствено от България националистическите партии не изпратиха свои депутати в новия Европейски парламент", похвалил се пред Грийн Борисов.

"Демокрацията в България не е необратим процес и комунистите и националистите все още могат да влияят негативно на развитието на страната ни. Примерите в тази посока са доста, но с тройния енергиен шлем, който планираха комунистите, България може наистина да се окаже един ден отново извън обединена Европа.

Ето защо с идването си на власт правителството на ГЕРБ спряхме петролопровода Бургас–Александруполис и АЕЦ „Белене“ и казахме, че "Южен поток" може да се строи само при спазване на европейското законодателство.

Но комунистите в България подписаха договора без европейска санкция и избраха за изпълнител без прозрачен конкурс фирма, която е в забранителния списък на САЩ. На този фон САЩ могат да избират с кого да работят в България – с комунистите или с ГЕРБ“, казал още Бойко Борисов.

На тази дата: 10 юни 1692г. обесват първата "салемска вещица"

На 10 юни 1692 г. в град Салем, Масачузетс, е обесена Бриджит Бишъп, осъдена на смърт
седмица по-рано за магьосничество. По ирония на съдбата тя е последната арестувана, но изпреварва останалите 18 души, виснали на бесилото. Най-злата й магия се изразявала в това, че поразявала мъжете в Салем със смъртоносния грях на Страстта, тъй като била привлекателна млада жена, пренебрегваща пуританския морал с облеклото си, без да носи скромна черна рокля и алено боне. Нейната „форма“ посещавала мъжете в градското предградие Салем Вилидж посред нощ и ги скланяла към грях.
Съдебните процеси срещу Салемските вещици, започнали през 1692 г., са подклаждани от пуританите. Не е излишно припомнянето, че това са крайно фанатични и нетолерантни протестанти, враждебно настроени към другите течения в християнството, като първите от тях пристигат в Америка едва преди 70 г. Салем е основан през 1626 г. и е наречен на светия град Йерусалим.

В строгия морален кодекс на пуританите не е предвиден отдушник за враждебността и агресията. Това, в комбинация с пуританската вяра, че всеки човек е длъжен да следи за благочестието на съседа си, прави конфликтите неизбежни.

Проповедниците, които идват в Масачузетс от други краища, са изложени на риск. Властите изгонват три пъти квакерката Мери Дайър, но всеки път тя се връща и продължава да проповядва своите възгледи, докато на 1 юни 1660 г. е обесена в Бостън. Филип Ратклиф заради неговите проповеди срещу правителството и срещу църквата в Салем е бит, бичуван, отрязани са му ушите и е изгонен. Нетолерантността на пуританите принуждава мнозина заселници да напуснат Масачузетс и това допринася за развитието на други колонии.

Предпоставките за избухването на абсурдния „лов на вещици” през 1692 г. са съвсем банални. Една от тях са вътрешните разногласия в общността във връзка с ръкополагането на пристигналия от Барбадос Самюъл Парис за пастор Салем Вилидж, тъй като за предходните 20 г. суровите пуритани прогонват предишните трима. Колонистите се карат непрекъснато за земя, тъй като семействата им се увеличават и изхранването им става все по-трудно. Катализатор на напрежението се явява и нападението на индианците абенаки.

В дъното на проблемите обаче стои наложената от пуританите в Новия свят теокрация (сливане на светската и религиозна власт), тъй като всички нещастия – от загиването на реколтата до смъртта на децата – са приписвани на Божия гняв към прегрешилите смъртни.

Историята започва, когато 9-годишната дъщеря на преподобния Самюъл Парис, Бети и 11-годишната му племенница Абигейл започват да получават странни пристъпи, проявява на явни знаци, че умът на момичетата се влошава. Не е намерено медицинско обяснение за тяхната разсеяност, празния им поглед, небрежността и особено непокорството им.

Скоро след това и други деца от селището започват да страдат от същите припадъци. Лекарят на колонията доктор Григс не успява да постави диагноза и оповестява, че в случая става дума за магьосничество, в чиято основа стоят вуду магиите на робите от Карибите. „Преподобни Парис, страхувам се, че Ръката на злото е над тях“ – казва Григс тъжно. „Магия?“ - пита невярващо Парис. Лекарят кимва с глава.

В опита си да помогне на пострадалите, Мери Сибли, леля на едно от засегнатите момичета, влошава нещата, като моли робинята Титуба (наполовина африканка, наполовина карибска индианка) да направи контразаклинание чрез „магьоснически сладкиш”. Титуба се опитва да улови демона, като изпече магически кейк от ръжено брашно, смесено с урината на Бети и Абигейл. Тя нахранва с него кучето с надеждата, че песът ще я отведе до човека, омагьосал девойките. Но кучето просто се помотава безцелно наоколо и накрая хуква да гони един заек в гората. Случаят обаче се разчува из града.

Реакцията на общността е светкавична – в църквата робинята е подложена на публично унижение и е обвинена от преподобния Парис, че е призовала дявола на помощ.

Скоро след това започват да валят обвинения в магьосничество – първите арестувани във връзка с тайнствените пристъпи на четири от болните момичета са просякинята Сара Гуд, Сара Осбърн и робинята Титуба. Всяка от тях вече е трън в очите на обществото и пуританите просто се нуждаят от повод, за да им навредят. Сара Гуд е бедна жена, която моли съседите си за храна и подслон, а непрекъснатото й мърморене под нос е тълкувано като правене на заклинания. Сприхавата Сара Осбърн скандализира съгражданите си, като се омъжва за нает от нея работник. Като капак, никоя от тези жени не посещава църква. Те набързо са арестувани и изпратени в затвора.

С това обаче фарсът тепърва започва. През март 1692 г. са задържани още жени – Марта Кори, Ребека Нърс, Дороти Гуд (четиригодишната дъщеря на Сара Гуд) и Рейчъл Клинтън. Марта Кори, видна жителка на Салем, открито се усъмнява в показанията на пострадалите момичета и се отнася с презрение към съда.

През април арестите зачестяват, като в магьосничество вече са обвинявани и мъже. Повечето от показанията пред съда са „призрачни” – пострадалите твърдят, че им се явил дух с лика на зложелателя. Като допълнителни доказателства са приведени самопризнанията и взаимните обвинения на подсъдимите, както и намерените в домовете им книги по хиромантия и хороскопи, странни церове и, разбира се, т. нар. „магьоснически цицки” по телата им, с които кърмят демоните.

Фарсът добива трагично измерение, когато през юни се стига и до екзекуции по обвинение във вещерство. Първата жертва е Бриджит Бишъп, обесена на 10 юни 1692 г. Още по петима „магьосника” са убити на 19 юли и 19 август и други осем на 22 септември. Две от смъртните присъди са отложени с няколко месеца, защото двете обвиняеми са бременни. Сара Осбърн умира в затвора.

Осемдесетгодишният фермер Джайлс Кори отказва да се защити в съда срещу отправените нелепи обвинения и е осъден на мъчението „смазване с камъни”, при което върху тялото на осъдения бавно се натрупва купчина камъни – нещо, което английското право е отменило преди двадесет години. Кори умира на втория ден от изтезанието, без да отстъпи от позицията си.

Звучи парадоксално, но робинята Титуба, която се признава за вещица и с куп измислени небивалици като „очевидец” разказва за съгражданки, набеждавайки ги за вещици, е пусната от затвора и се връща при господаря си пастор Парис.

Краят на Салемския „лов на вещици” настъпва през май 1693 г., когато са приключени последните съдебни процеси и останалите живи осъдени са амнистирани. Пуснати са от затвора 180-200 души, които са разследване за вещерство. Принос за това има преподобният Франсис Дейн, който издига глас против абсурдните дела и отправя петиция към губернатора и Върховния съд.

През 1706 г. Ан Пътнам, една от главните обвинителки срещу „салемските вещици”, писмено се извинява на жертвите и твърди, че не е действала от зла умисъл, а била подлъгана от дявола да компрометира невинни хора.

На 17 октомври 1711 г. Върховният съд снема присъдите на 22 души, осъдени по време на салемските процеси, а два месеца по-късно оцелелите и наследниците на загиналите получават и финансово обезщетение.

Що се отнася до тайнствените пристъпи, довели до жестокия фарс, съвременните изследователи дават няколко възможни обяснения – от обикновена злоба и завист от страна на навлизащите в пубертета момичета до душевни заболявания, а възможно и несъзнателна употреба на халюциногенни вещества.